streda 8. septembra 2004

Zvyšování frekvence procesorů zpomaluje, růst výkonu počítačů nikoliv

Podle všeho právě prožíváme nenápadný přelom ve vývoji procesorů pro nejrozšířenější třídu počítačů. Oba hlavní výrobci odpískali [informationweek.com] éru zvyšování pracovní frekvence. Donutily je k tomu fyzikální vlastnosti stávající křemíkové technologie...

Komentár:
Pre ziskanie predstavy o velkosti jednotlivych logickych celkov na procesore AMD K7:

Jednoduchsie tie jadra nebudu, to by museli prejst na RISC technologiu a AMD aj Intel su presvedceni o tom ze CISC je to prave. No comment.

CPU ale nikdy nebude velky ako zakladna doska, uz pri sucasnych velkostiach je problem s velkostou chipu. Teda nie ze by nevedeli vyrobit vacsi chip, ale pri frekvenciach radovo GHz je elektrina velmi pomala.

Vie niekto aka je rychlost elektronu v kove resp. v polovodici? Je to asi menej ako 300.000km/s? Vie o tom niekto nieco?

Pocitajme s rychlostou svetla vo vakuu: 300.000 km/s. Pocitajme ze chip ma 20mm takze signal prejde z jedneho konca chipu na druhy za 6.66666667 × 10^(-11)s. To je 0.0666666667 ns.
To sa zda celkom v pohode, az kym nezacneme pocitat inak: Aku taktovaciu frekvenciu mozeme mat pri velkosti chipu 20mm? 15GHz! A na dnesnych beznych 3GHz sa dostaneme pri velkosti chipu 100mm!
Takze tu su tvrde fyzikalne obmedzenia fyzickej velkosti chipov.

Teraz su vsetky polovodice len 2D a vrstvia sa na seba, prechod do 3D moze byt cenovou aj technologickou zachranou. Nedokazem ale odhadnut, kedy sa takto budu vyrabat procesory...

[Zvyšování frekvence procesorů zpomaluje, růst výkonu počítačů nikoliv a diskusia]

Žiadne komentáre: