streda 8. septembra 2004

HP 441: profesionální linuxové řešení pro chudé školy

Pro chudé školy v rozvojových zemích vyvinula společnost Hewlett-Packard zajímavou sestavu, zahrnující značkový počítač osazený výhradně Open Source aplikacemi a doplněný periferiemi pro čtyři uživatele (žáky). Klienty láká jak na nízkou cenu, tak kvalitu Linuxu. Jsme rozvojová země? A kupovali bychom do škol takovéto netradiční desktopy?

Řešení nazvané multi-user 441 desktop je levné, a dá se říci staronové: k centrálnímu počítači s jedním procesorem jsou připojeny čtyři monitory a kromě běžné PS/2 klávesnice a PS/2 myši i tři další USB klávesnice a tři USB myši. Kromě běžné zvukové karty se využívají i tři USB sluchátka s mikrofonem. Tak u jednoho počítače mohou pracovat jen s minimálním omezením samostatně celkem čtyři žáci.



To vše s operačním systémem Linux Mandrake 9.1.3 s úpravou HP. Přestože by podobné řešení s dvěma 64bitovými CPU AMD Opteron a PCI-X dualmonitorovými grafickými kartami výkonem jistě zaujalo i fajnšmekry, je použit pouze procesor Intel Celeron 2 GHz a kombinace jedné AGP a tří PCI grafických karet nVidia Qdro4 100NVS s pamětí 64 MB. Operační paměť má 256 MB, ale je rozšiřitelná na 512 MB, disk 40GB IDE s 7200 rpm, CRT monitory jsou levné HP S5500 s úhlopříčkou 15".

CPU load pri práci jedného (vľavo) a štyroch (vpravo) žiakov:


HP 441 je zatím k mání pouze v Jihoafrické republice. Hewlett-Packard však předpokládá rozšíření prodeje i do dalších zemí, a to podle odhadu jejich tržního potenciálu. Možná tedy časem dorazí letáčky i do českých škol. Těžko říct, jaký o ně bude zájem...

[HP 441]

Žiadne komentáre: