štvrtok 23. septembra 2004

Hydrogen: Our Future made with Nuclear

Japonci stavajú s skúmajú reaktor na generovanie vodíka z vody sírovo-jódovým (jód-síra?) cyklom. Vstupom je voda (H2O) a energia (teplo), výstupom sú molekuly vodíka (H2) a kyslíka (O2). Iste, elektrolýza je veľmi dobrá metóda na generovanie vodíka z vody s účinnosťou 0-90%, ale keď pripočítame aj straty pri výrobe elektriny tak dostaneme účinnosť 25-45%. Vodíkovo-jódový cyklus má účinnosť okolo 50%.
The Sulfur-Iodine Cycle uses thermochemical processes to obtain hydrogen and oxygen from water. The figure right depicts the cycle. In the initial stage, water reacts with iodine and sulfur dioxide to form intermediate products. The intermediate products break down to constituents upon heating, releasing hydrogen and oxygen. The iodine and sulfur are recycled in the system.
Testovací vysokoteplotní reaktor dosáhl letos v dubnu cílové teploty chladiva 950 stupňů C, je tedy schopen termochemické výroby vodíku. Zkoušky výrobního procesu by měly být ukončeny v březnu 2005, v následujících deseti letech by se na reaktor měla napojit výrobna, kde by z kyseliny sírové a jódu vznikal vodík (takzvaná metoda jod-síra). Do roku 2025 hodlá JAERI produkovat 60,000 krychlových metrů vodíku za hodinu. Takové množství je schopné naplnit palivové nádrže asi jednoho miliónu automobilů.

Viac informácií na stránke MPR alebo ScienceWorld.

Žiadne komentáre: