pondelok 29. novembra 2004

Rezort financií v blízkej budúcnosti neplánuje zníženie jednotnej 19% dane

Správy o tom, že vicepremiér a minister financií SR Ivan Mikloš v utorok pripustil v rámci diskusie na pôde Rakúskej hospodárskej komory vo Viedni ďalšie znižovanie jednotnej 19% dane sú dezinformáciou.

Pre TASR to uviedol vedúci tlačového oddelenia Ministerstva financií (MF) SR Mikuláš Gera. "Vicepremiér Mikloš totiž povedal, že považuje za optimálne, keby sme mohli mať na Slovensku jednotnú sadzbu priamej dane na úrovni 15%. Reálne ale možno súčasnú 19% daň znížiť na túto úroveň iba v prípade, ak by sa príjmy po daňovej reforme vyvíjali výrazne lepšie, než bol pôvodný predpoklad," informoval Gera. Momentálny, hoci pozitívny vývoj tomu však nenasvedčuje. Rezort financií preto takýto krok v blízkej budúcnosti neplánuje, doplnil.

"Hlavnou prioritou ministerstva preto naďalej zostáva znižovanie miery zadlžovania štátu, teda deficitu verejných financií, ďalej znižovanie odvodov a až následne znižovanie daní," povedal Gera. Rezort financií má podľa neho aj naďalej v úmysle vytvárať aktívny tlak na ostatné ministerstvá a celú verejnú správu s cieľom v maximálne možnej miere šetriť peniaze daňových poplatníkov, a to zvyšovaním efektívnosti a znižovaním výdavkov. "Uvedený spôsob považuje vicepremiér Mikloš z dlhodobého hľadiska za najlepšiu cestu, ako umožniť ďalšie znižovanie daní a odvodov v budúcnosti," uzavrel.

(TASR)

Žiadne komentáre: