pondelok 29. novembra 2004

NBS znížila klúčové úrokové sadzby o 50 percentuálnych bodov

Banková rada (BR) Národnej banky Slovenska (NBS) na svojom piatkovom zasadnutí rozhodla o znížení kľúčových úrokových sadzieb o 50 percentuálnych bodov. Informoval o tom hovorca NBS Igor Barát.

Limitná úroková sadzba pre dvojtýždňové repo tendre tak oddnes poklesne na 4,00 %. Sadzba pre jednodňové refinančné obchody bude 5,50 % a sadzba pre jednodňové sterilizačné obchody sa zníži na 2,50 %.

Hlavným dôvodom tohto kroku centrálnej banky je pravdepodobne slovenská mena, ktorá v posledných dňoch lámala historické maximá. Tento rok NBS proti výrazného zhodnocovaniu koruny zasahovala už tri krát, a to koncom marca, apríla a júna. Zakaždým znížila sadzby zhodne o 0,5 % a celkovo tak ani nie za polrok klesli úroky až o 1,5 %.

Medzinárodný menový fond (MMF) sa vo svojej záverečnej hodnotiacej správe vyjadril proti ďalšiemu znižovaniu sadzieb. Guvernér NBS Marián Jusko v tejto súvislosti síce pripustil, že priestor na pokles úrokov je menší ako v úvode tohto roka, naďalej však existuje.

V posledných týždňoch sa koruna hlavne vplyvom zahraničných investorov posúvala na nové historické maximá. Jej kurz sa ocitol najnižšie až na úrovni 39,180/195 SKK/EUR, tu sa však postup slovenskej meny zastavil. Dôvodom boli vyhlásenia predstaviteľov centrálnej banky, že je pripravená zasiahnuť, pokiaľ by zhodnocovanie kurzu malo presiahnuť určité hranice. Pred rozhodnutím NBS o úrokových sadzbách koruna zotrvávala tesne pod úrovňou 39,3 SKK/EUR.

(TASR)

Žiadne komentáre: