piatok 19. novembra 2004

Intel uvádí BTX jako náhradu za ATX

Máte dojem že Intel už dávno niečo neposral? Že zavedenie ďalšieho napájacieho káblika (4-pin, 2xGND, 2x+12V). Tak už je to tu, máme ďalšiu somarinu. Tentokrát je to nový formát dosky. Takže si pripravte prachy na nové dosky, chladiče a možno aj procesory. Do pozornosti ponúkam aj mimoriadne dobré umiestnenie bielych PCI slotov, sú ďaleko od kraja dosky takže sa pripravte aj na nové PCI karty. Dole na doske je aj záhadný napájací (?) konektor, vyzerajúci ako samička z IDE disku. Načo?
Dúfam že firmy vyrábajúce dosky pre AMD budú tento krok ignorovať a budú vyrábať aj dosky staré ATX skrinky s normálnym umiestnením komponentov.



BTX (Balanced Technology eXtended) je nový standard PC od Intelu, který má nahradit 9 let starý ATX. Vedle formátu základních desek, jde také o šasi (PC skříně) chladící komponenty, napájecí zdroje a další.

Pokud máte nyní pocit, že se snaží Intel prosadit něco nového se stávajícími PC nekompatibilního, máte částečně pravdu. Stačí se podívat na základní desku na obrázku. Vypadá jako skutenčně divná zrcadlově převrácená ATX deska se zvláštním umístěním procesoru, chipsetu a některých konektorů. Nový musí být také chladič na procesor, (který již některé firmy připravují) a to ve dvou provedeních: Type I standardní velikosti a menší Type II do ultratenkých PC. Sám Intel připravuje boxované balení svých procesorů Pentium 4 530J, 550J a 560J s těmito novými chladiči.

Intel rovnou navrhl tři základní velikosti skříní: picoBTX (max. tloušťka 203,2 mm, max. 1 přídavná karta), microBTX (264,16 mm, 4 karty, tomu odpovídá i deska na obrázku) a BTX (325.12 mm, 7 karet). Nezměněné zůstávají dva typy zdrojů (ATX12V a menší SFX12V), přibudou dva nové (CFX12V pro malé a LFX12V pro ultratenké PC). Změna se netýká komponent, jako jsou paměti, pevné disky, mechaniky a karty.

[cdr.cz]

Žiadne komentáre: