streda 11. októbra 2006

Docs & Spreadsheets

Writely.com pred časom spravil online internetový textový editor. Editor bol vraj natoľko dobrý, že ho kúpil Google a tak sa startup Writely stal úspešným. Zakladatelia zarobili a získali prácu v Google.
Napísal som "vraj", pretože sa mi na ňom nepodarilo získať konto. Pred kúpením som o ňom nemal šajnu, po kúpení Googlom bol natoľko preťažený, že neprijímal nové požiadavky.

Nakoniec som sa ale ku Writely dostal. Google spojil svoj Google spreadsheet a Writely a spravil Google Docs & Spreadsheets (D&S). D&S obsahuje zoznam dokumentov za zadané obdobie, textový dokument sa otvorí priamo v D&S, tabuľka v novom okne (snáď integrácia bude pokračovať a aj tabuľka sa bude otvárať v D&S) a môže sa editovať. Nie celkom samozrejmé je editovanie dokumentu v zdrojovom formáte HTML.

Prepojenie z okolitým svetom je zabezpečené importom textu z html, txt, OpenDocument Textu, Ms Wordu alebo Star Office alebo tabuľky z csv, Ms Excelu alebo OpenDocument Spreadsheetu. Dokument sa dá poslať aj mailom na Googlom vygenerovanú adresu. Export do html, open office, rtf, pdf alebo ms word formátu je tiež príjemný.
Dokument sa dá tiež publikovať na Google webe alebo nahrať na nejaký podporovaný blog server (napr. Blogger.com, WordPress.com a ďalšie štyri servery).
Proste príjemná možnosť editovať svoje dokumenty online.

Update: všimli si to (aj keď trošku neskôr) aj ostatné médiá [1 2 3 Google News].

Žiadne komentáre: