utorok 31. októbra 2006

Bude energie dražší než hardware?

Na root.cz je zaujímavý článok o spotrebe PC so zaujímavou diskusiou:
Bezne PC, pokial nie je pouzivane ako hracia konzola, 99.9% casu stravi cakanim, kym ta masa vody, trochy vapnika a ineho maglajzu, co sa vyvaluje na stolicke pred monitorom, laskavo natiahne paprcu a stlaci klavesu alebo pohne mysou.
--Jano


Na výpočet vhodného zdroja bola na webe skvelá stránka, škoda že z toho autor spravil flash aplikáciu, ale so Swiff Playerom sa to dá použiť. Sú ale aj ďalšie non-flash stránky (PC Power Recommendation/Consumption Calculator, eXtreme Power Supply Calculator v2.0).

[Root.cz]

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

no...len jeden obsahuje nove procesory (ten posledny) a pamate. vyslo mi ~120 W, ale nie je v tom LCD display, externa napalovacka, wifi ap, externy disk a dsl router. aj tak by bolo najlepsie zohnat merak odberu a narvat ho medzi zasuvku a predlzovacku ku vsetkym periferiam a kompom. inak clovek nema istotu.

vies o takom volacom? kto ma taky merak?

Andrej povedal(a)...

Uznávam, že ten prvý websoft nie je napchaný úplne najnovším hardware, ale v tom druhom sú zaujímavé procesory. Všetko je to síce aj tak veľmi (intel/amd)-centrické, pre hrubú prestavu to ale snáď stačí.

Wattmeter je asi najlepšia voľba, pokiaľ viem tak sa to dá požičať (za nejakú zálohu) v elektrárňach (alebo v rozvodných závodoch, proste tam odkiaľ chodia faktúry za elektrinu). Bolo by ho treba ale nechať zapojený aspoň týždeň, aby sa zmenšili štatistické chyby nerovnomerného používania.