štvrtok 23. júna 2005

Blair rulez, len dokedy...

Moderný rozpočet pre Európu nie je ten, ktorý bude aj o 10 rokov dávať 40 percent peňazí na spoločnú poľnohospodársku politiku, povedal Blair s tým, že počas britského predsedníctva EÚ sa v druhom polroku pokúsi tzv. finančnú perspektívu dohodnúť.
--Tony Blair, 2005/06/23


SPP predstavuje:
  1. rast poľnohospodárskej produktivity
  2. zvýšenie príjmov osôb aktívnych v pôdohospodárstve
  3. stabilizácia trhov
  4. zabezpečenie dostupnosti dodávok
  5. zabezpečenie dodávok za prístupné ceny
Chalanisko má pravdu, len dokedy mu to vydrží. Jedna vec je že aktuálne prežieranie rozpočtu EU je neúnosné a nemorálne, druhá vec je že agroteroristi majú efektívne prostriedky na vydieranie zvyšku obyvateľstva a majú aj dlhodobé skúsenosti.

Zmysel 1. bodu mi nejako nedochádza, hlavne v spojitosti s informáciami o príkaze zaplatiť pokutu alebo zničiť obilie (cukor?) vyprodukovaný nad dohodnuté kvóty.
Aj napĺňanie poslednej z uvedených priorít SPP mi nejako záhadne uniká: pred zavedením SPP na Slovensku stála ryža X korún, teraz stojí nezanedbateľne viac. Prečo? Pretože podporujeme talianskych pestovateľov ryže (bod 2.) namiesto toho aby sme dovážali ryžu z juhovýchodnej ázie za neporovnateľne nižšie ceny a tým napĺňali bod 5.

Asi by sme mali začať v Štrbskom Plese chovať (alebo pestovať?) krevety. Výrazne by sme zvýšili objem agroprodukcie aj príjem farmárov pracujúcich v tomto tradičnom poľnohospodárskom regióne (body 1 a 2), trh s krevetami by sa na severe Slovenska a juhu Poľska nepochybne stabilizoval a zbavili by sme sa závislosti na importe (body 3 a 4). Aby sme dosiahli dodávky za dostupné ceny (bod 5), vybavili by sme si nejakú tú dotáciu. Následne by sme získali dotácie aj na zvýšenie slanosti plesa a možno by sa našli aj nejaké peniažky na vyhrievanie. Nakoniec by sme prinútili EU zvýšiť celoplošne ceny kreviet pretože tie naše Tradičné štrbskoplesské krevety TM by boli neporovnateľne drahšie ako krevety z mora a tie morské by nám samozrejme nekalo konkurovali...

[Blair vyzval na modernizáciu Európskej únie | Spoločná poľnohospodárska politika (MPSR|Euroinfo)]

Žiadne komentáre: