utorok 21. augusta 2007

Vrany používajú nástroje ľudským spôsobom

Vrany sú inteligentné živočíchy. Na základe pomeru veľkosti tela a mozgu je mozog krkavcovitých (corvidae) najväčší spomedzi vtákov, porovnateľný s mozgom šimpanza, skoro rovnaký s mozgom delfína a len o málo menší ako mozog človeka [1, 2]. Sú preto schopné použiť zložité postupy, aby získali inak nedostupnú potravu.

Vrana nedokáže zobákom rozbiť orech. Naučila sa používať gravitáciu - zhodí orech na tvrdé miesto a ten sa rozbije. Orechy sú ale niekedy príliš tvrdé. Vrany sa preto naučili hádzať orechy na cestu, aby im ich rozpučili autá. Auto ale okrem orechu dokáže rozpučiť aj vranu. Niektoré preto hádžu orechy na prechod pre chodcov a počkajú si na zelenú, aby ich mohli v bezpečí zjesť (youtube video).

Vrany vedia používať nástroje na získanie potravy. Bežne používajú paličky na predĺženie dosahu zobáka. Táto vrana si ale svoj nástroj (kus drôtu) zohla, aby mohla vytiahnuť košík s jedlom z hlbokej a úzkej diery (youtube video).

Nakoniec použitie dvoch nástrojov. Použitie nástroja na získanie potravy je myšlienkovo priame spojenie. Pochopenie abstrakcie so získaním ďalšieho nástroja je unikátne. Je to zložitá myšlienková abstrakcia, ktorú zatiaľ zvláda len človek a niektoré šimpanzy. Vrana má palicu, ktorou však nedočiahne na dno diery. Použije túto krátku palicu na získanie dlhšej palice a až touto dočiahne potravu (youtube video).

Zaujímavý pokus uvedená na ScienceWorlde som zatiaľ neskúšal:
Pokud někde v zoo uvidíte v kleci vránu, havrana či krkavce, můžete podobný experiment i vyzkoušet. Zvídaví ptáci se zde obvykle nudí (zejména jsou-li v kleci sami) a jdou vděční za každý podnět. Když jim podáte klacík, vezmou si ho a budou vám ho oky v kleci vracet zpátky apod.

Máte niekto s vranami alebo vo všeobecnosti s krkavcovitými vtákmi (kavka, krkavec, sojka, straka, vrana) nejaké podobné skúsenosti?

[ Vrana túlavá (en) | ScienceWorld | New Scientist ]

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

hej ja mám, videla som ako vyletela do vzduchu vyhodila orech na cestu a potom preneho zletela a zase to urobila a potom zase , teda 3 krát a orech sa rozbil, a to tam autá neboli, úplne super to bolo