streda 29. augusta 2007

Trendy - oddelenie zrna od pliev

Vhodná vizualizácia štatistických dát je skvelá vec. Vždy som obdivoval ľudí so schopnosťou pozrieť sa na chaos a nájsť v ňom trend alebo aspoň nejaký poriadok.

fedora 4   fedora 5   fedora 6   fedora 7   fedora 8



Nájsť vzťah medzi dĺžkou života octomilky a stupňom zodratosti prahu vo dverách tisícročnej budovy, medzi rozdelením inteligencie medzi ľuďmi a veľkosťou zrniek piesku v hrsti - vzťah normálneho (Gaussovho) rozdelenia dokázal len skutočný génius. Na hľadanie vzťahov medzi udalosťami môže nám ostatným poslúžiť Google Trends.

Google Trends je zobrazovač trendov založených na frekvencii jednotlivých slov vo vyhľadávaniach na Google. Spodný graf (ak je dostatok štatistických dát) tvorí frekvencia príslušných slov v článkoch Google News.

Na príklade distribúcie Fedora Linux pekne vidno v akých skokoch narastá a klesá záujem a s nám aj potreba vyhľadávať. Tesne pred uvoľnením príslušnej verzie záujem narastá, po uvoľnení ľudia hľadajú najviac (asi konfigurácia novonainštalovaného systému) a postupne ruch opadá - až do uvoľnenia novej verzie.

Zaujimavý je trend klesajúcich vrcholov. Príčinou môže byť pokles záujmu o distribúciu a prechod ku konkurencii, alebo tiež rastúca kvalita distribúcie kde veľa vecí funguje hneď na prvý krát a netreba veci zložito dolaďovať.

Žiadne komentáre: