utorok 27. septembra 2005

WikidPad == (wiki syntax + notepad)

Zapisovať si myšlienky, pracovné nápady a poznámky do počítača je pekné predsavzatie, ale po čase je v takýchto zápiskoch neskutočný bordel. Ak chceme zabrániť vzniku bordelu, treba venovať pomerne značný čas správe a vhodnému umiestňovaniu súborov, nehovoriac o tom že v takomto súborovo orientovanom systéme nemáme linky medzi súbormi. Výhodou je že celý adresár s poznámkami môžeme jednoducho presunúť na iný počítač.

Wiki je skvelý systém na jednoduchý zápis štrukturovaného textu do viacerých stránok s jednoduchým linkovaním, vyžaduje však webserver a výsledný súbor s dokumentami nie je jednoducho prenosný.

Spojením textových súborov na lokálne pripojenom disku s wiki konceptom editovania vznikol WikiPad. Jednoduchý textový editor používa lokálne pripojený disk na ukladanie súborov (jeden pre kažný dokument) a tieto potom interpretuje ako texty s jemne pozmenenou wiki syntaxou. Poskytuje teda jednoduché vytváranie nových súborov (napísaním WikiWord sa vytvorí linka na ktorú klikneme a sme v novom dokumente) a automagicky tvorí strom dokumentov v ktorom sa dá jednoducho listovať a ktorý je stále prístupný vľavo (á-la bookmarky v mozille).

Vyzerá to že som našiel náhradu za pero && papier resp. za html dokumenty.

[WikidPad]

Žiadne komentáre: