pondelok 2. mája 2005

GM ryža

Velmi důkladná studie prokázala, že pěstování geneticky modifikované rýže přináší čínským farmářům nejen vyšší úrodu a dramaticky nižší výdaje za insekticidy, ale zároveň jim šetří zdraví.
Vědci z čínské akademie věd spolu s americkými kolegy z University of California v Davisu a Rutgers University v New Brunswicku využili „poloprovozních“ zkoušek geneticky modifikované (GM) rýže dvou linií a prověřili nejen ekonomické, ale i zdravotní následky pěstování GM rýže pro čínské farmáře. Konkrétně šlo o linie Xianyou 63 a Youming 86. Obě linie jsou odolné vůči hmyzím škůdcům díky modifikovanému genu pro trypsin inhibitor.
...
Z hlediska výnosů lze u konvenční rýže dosáhnout jen o málo nižší úrody než u GM rýže. Ovšem za cenu asi desetkrát vyšších dávek insekticidů, což stojí čínského farmáře nejen juany, ale i čas strávený postřikováním rýžoviště. Ještě závažnější je ale zjištění, že farmáři pěstující konvenční odrůdy trpí mnohem více chorobami vyvolanými otravou pesticidy.
...
Počet lidí, kteří se při postřicích pesticidy přiotráví, je na GM rýžovištích roven nule. Důvod je jednoduchý – na GM rýžovištích se skoro nestříká. Ekologicky smýšlející občan by tedy měl dávat GM rýži přednost před rýží, při jejímž pěstování se do životního prostředí perou jedy.
...
Výsledky z Číny tak jen potvrdily dřívější zkušenosti např. z Indie, kde se podobným způsobem projevilo zavedení odrůd GM bavlníku odolného vůči hmyzím škůdcům.
O solidnosti čínské studie s GM rýží svědčí velmi výmluvně to, kde byla publikována – v prestižním vědeckém týdeníku Science.

[osel.cz]

Žiadne komentáre: