štvrtok 26. augusta 2004

Společensky nezvádná mluva

Vážení čtenáři, vážené čtenářky,
naše publikace si klade za cíl poskytnout českému čtenářstvu základní orientaci na poli společensky nezávadného vyjadřování. Tak jsme totiž po dlouhém váhání přeložili anglický termín politically correct; "politicky nezávadné" vyjadřování je posledním výdobytkem společenského vývoje ve světě, a zejména v zámoří dosáhli již v tomto oboru pozoruhodných výsledků.
...

Uvádzam aj malý príklad k akým zhovadilostiam možno dospieť dôsledným uplatňovaním politickej korektnosti:
acquaintance rape, angl., -->nenásilné znásilnění.
alfomegismus [alf'ome-], všeobecně rozšířené a bezdůvodné zvýhodňování osob, institucí a národů, jejichž jména začínají na písmena ze začátku abecedy, oproti těm, jejichž jména tak nečiní. Pořadí jmen autorů na titulním listě a v tiráži této publikace bylo stanoveno losem.
balkán (nepořádek), nepříp. barevný, nepříp., noneuropoidní.
bezdomovec, nepříp., nedoubytovaný.
bílý, nepříp., s nedostatkem melaninu
bláznivý, nepříp., emocionálně svébytný
blbý, nepříp., alternativně inteligentní. "Ríšo, vy jste alternativně inteligentní, odpusťte mně to, ale vy nezasloužíte, aby vás člověk dobře pojmenoval: zdalipak jste si rozvážil, co děláte?" (Mrštík, V.: Pohádka máje, KUKLO, Odeona, Praha 1998); hledět do alternativního inteligentna.
Cikán/cikán, Indočech; Rom; Indoevropan/ sociálně neintegrovaný občan; "...Jen když se jednou do roka přihodilo, že se sociálně neintegrovaní občané bez trvalého bydliště v sadu ukázali, tu se babička ulekla. Honem vynesla jim jíst ven a říkala: ,S užitkem bývá, vyprovodí-li je člověk až na rozcestí.'" (Němcová, B.: Babička, Česká spisovatelka, Praha 1999, str. 28.)
člověk, nepříp., -->živočich člověk. Dosavadní termín nepřípustně implikoval nadřazenost hominis sapientis nad ostatními živočišnými druhy; v angličtině se navrhuje termín human animal.
frigidní, nepříp., orgasticky/-maticky indiferentní.
haptismus, neopodstatněná preference huňatých, chlupatých a podobně "roztomilých" živočichů před slizkými, studenými a vlhkými.
heterocentrismus, víra, že heterosexualita je "normální", přirozenější, nadřazená homosexualitě.
hluchoněmý, nepříp., mimovokální-neslyšící.
hygienismus, mylný názor, že tělesná čistota a upravenost zevnějšku je indikátorem hodnoty té které lidské bytosti; hluboce zakořeněný kulturní předsudek, že nečistota a špína jsou něčím nezdravým, špatným a nežádoucím. Příklady krajního hygienismu (a současně -->druhového šovinismu) jsou výroky: "Je to tu jako v chlívku!"; "Ukliď si ten svinčík!"; "Ten náš zase přišel špinavý jako prase."
karbocentrismus, přesvědčení forem života založených na uhlíku, že jejich ustrojení je nejlepší nebo jedinou možnou základnou pro vznik inteligentních vnímajících bytostí. Karbocentrické postoje a projevy jsou urážlivé vůči formám života založeným na křemíku, byť je jejich domov od našeho vzdálen natolik, že i kdyby takové projevy opustily Zemi rychlostí světla, nedorazily by k nim dříve než za miliony let a až by dorazily, pravděpodobně by pro ně nebyly srozumitelné.
maladismus, diskriminace nemocných dočasně zdravými.
parazit, nepříp., tělesný host.
pasák, nepříp., sexuální manažer.
perverzní, nepříp., sexuálně vynalézavý.
senilní, nepříp., zrale roztržitý. Viz starý.
stáří, nepříp., zralost, chronologický náskok.
úchylný, nepříp., svébytně sexuálně zaměřený.
zoologická zahrada, nepříp., zvířecí zajatecký tábor
žebrák, nepříp., nonakumulačně orientovaný

Nevládzem viac, skúste si to pozrieť na pôvodnej stránke.

Žiadne komentáre: