piatok 27. augusta 2004

Harverstre na Slovensku! Vojvoda Leto Atreides príde budúci mesiac...

"Prekladatelia" vedia občas vyprodukovať zaujímavé hlúposti. Určite si pamätáte na môj veľmi obľúbený termín negociácia. V predklade je to obyčajné vyjednávanie, ale pre neznalého človeka znie slovné spojenie vynegociované kritériá učenejšie ako vyjednané (získané vyjednávaním) hodnoty.

Tí čo čítali niečo z cyklu Duna od Franka Herberta iste vedia na čo sa používajú harvestre. Tí čo hrali nejakú hru z cyklu o Dune od Westwoodu takéto harvestre aj ovládali. Teraz si to môžu skúsiť aj zamestnanci Lesov SR, š.p., Banská Bystrica.

Zamestnanci Lesov SR overujú možnosti nasadenia harvestora.

Zamestnanci Lesov SR, š.p., Banská Bystrica overujú v týchto dňoch možnosti nasadenia harvestora, čiže viacúčelového ťažbového stroja na vysokopriechodnom podvozku, v ťažbovom poraste v Hiadeľskom sedle nad Moštenicou pri Banskej Bystrici.
Táto progresívna technológia v lesnom hospodárstve dokáže rýchlo a efektívne stínať, odvetvovať a rezať kmeň stromu na počítačom vopred stanovenú dĺžku. Súčasne meria a eviduje objem vyťaženého dreva. Spolu s vyvážacou súpravou, takzvaným forwarderom, môže naraz manipulovať až s 8 rôznymi sortimentmi dreva.
Uvedený stroj je určený pre prevažne ihličnaté lesy. Zatiaľ čo v mnohých krajinách je táto technológia bežnou praxou, vo Švédsku ich majú asi 2 500, vo Fínsku 1 700, v Nemecku 800, v Rakúsku vyše 200, v Českej republike 70, v Maďarsku 17 a v Poľsku 11, na Slovensku harvestory doposiaľ takmer nevyužívali.
"Nasadenie harvestorov patrí medzi plánované investície štátneho podniku Lesy SR do modernej techniky. Lesní špecialisti pripravujú tento projekt aj napriek tomu, že v našich podmienkach nie je možné nasadiť túto techniku v takom počte ako napríklad v Škandinávii či v strednej Európe. Mnohé lesné porasty na Slovensku sa totiž nachádzajú v exponovaných svahoch, čo sťažuje či dokonca znemožňuje jej nasadenie," povedal hovorca Lesov SR Peter Gogola. Dodal, že nepopierateľné výhody hovoria za uplatnenie tejto špičkovej technológie. Harvestory pracujú rýchlo, efektívne a hlavne bezpečne, eliminujú pracovné úrazy i choroby z povolania, ako napríklad poruchy sluchu a ochorenia horných končatín spôsobené vibráciami motorovej píly.
Technickými parametrami podľa Gogolu spôsobuje harvestor malý prevrat v lesníctve. Rameno s operačnou hlavicou má dosah až 10 metrov a veľký rozsah otáčania. Výkonný motor pracuje pri 1400 otáčkach za minútu a poháňa dva hydrogenerátory. Pneumatiky sú naplnené nemrznúcou kvapalinou. Silné halogénové svetlá nad kabínou operátora umožňujú pracovať za zníženej viditeľnosti i v noci. Kabína je vybavená klimatizáciou, audiosystémom a počítačom, je v nej pneumaticky odpružená a elektricky vyhrievaná sedačka. Harvestor má zabudovaný počítač, ktorý eviduje presné parametre spracovaných kmeňov a podľa potreby je schopný vytlačiť bilanciu celej pracovnej smeny.
(TASR)

Páni prekladatelia, čo takto namiesto harvestora použiť normálny termín lesný kombajn. On ten harvestor totiž kombajnom je a tak sa aj v civilizovanom svete prekladá. Vyvážacia súprava (a.k.a. forwarder) je tiež dobrý kúsok. Ja mám forwarder nastavený na serveri na forwardovanie pošty, nevedel som že sa dá forwardovať aj drevo.
Rovnako mi nie je jasné načo motor poháňa hydrogenerátory. A načo tam vlastne tie generátory vodíka (vody?) sú. Žeby ten vygenerovaný vodík použili na rezanie dreva? Alebo na odpruženie sedačky? Najskôr asi na pohon forwarderov.

Žiadne komentáre: