štvrtok 26. augusta 2004

Princíp predbežnej opatrnosti a uhlíkové nanočastice.

Princip předběžné opatrnosti je politicky korektní vyjádření přání úplně zastavit pokrok v dané oblasti. Základem je mantra "nesmíte provádět žádné experimenty s touto nebezpečnou technologií, dokud stoprocentně (nejlépe pomocí těch experimentů, které nesmíte provádět) neodhalíte veškerá rizika z případného využití technologie vyplývající".
...
Giovanni Invernizzi s kolegy zjistili, že hoření cigarety generuje desetkrát více částic menších než 2.5 mikronu než moderní dieselový motor osobního automobilu. Částice této velikosti pronikají přímo do plicních sklípků, kde mají nejlepší šanci uplatnit se jako silný karcinogen. K závěru dospěli italští výzkumníci analýzou vzduchu v zavřené garáži, kde nechali půl hodiny běžet na volnoběh Ford Mondeo a po vyvětrání tam pro změnu nechali shořet tři cigarety, což zabralo také třicet minut.
Nanočástice nenanočástice, moje pražské životní prostředí daleko více ohrožují odhozené nedopalky než geneticky modifikované plodiny. Grínpísáci však raději šaškují před Tescem. Je to asi vděčnější než se zaměřit na prokazatelně škodlivou aktivitu, které ale holduje třetina populace.
[Bojíte se nanočástic? Nekuřte!]

Žiadne komentáre: