piatok 20. januára 2006

Sekty...

Cez diskusiu k článku na SME som sa dostal na celkom peknú stránku o sektách. Je dosť poznačená tým, že stránka je na nejakom kresťanskom serveri, takže kresťanské mainstreamové prúdy (sekty s nadkritickým množsťvom uctievačov) tam nie sú uvedené, ale rozmýšľajúci čitateľ si vyberie sám. Niektoré články a vety skutočne stoja za zamyslenie - je dosť alarmujúce že niekto (Carlo Climati) môže volať po cenzúre:
Neuveriteľné však je, že tieto skupiny namiesto toho, aby boli cenzurované, tešia sa podpore mnohých hudobných kritikov.
Skutočne srandovné čítanie...

Prikladám zoznam nech aj vyhľadávacie roboty majú čo indexovať: Alternatívna medicína, Apokalyptické kulty, Astrológia, Bhagwan Sri Rajneesh (Osho), Biotronika, Bratstvo Himawanti, Cirkev Ježiša Krista svätých neskorších dní (mormoni), Cirkev zjednotenia (munisti), Damanhur, Ezoterika a okultizmus, Hare Krišna hnutie (ISKCON), Herbalife, Hnutie Grálu, Homeopatia, Charizmatické hnutie, Joga, Kineziológia, Makedonová N. L., Most k slobode, New Age, Psychotronika, Raëliánske hnutie, Reinkarnácia, Reiki, Rodina lásky (Deti Božie), Sahadža joga, Satanizmus, Scientologická cirkev, Silvova metóda, Svedkovia Jehovovi, Šrí Činmoj, Transcendentálna meditácia, UFO.

K danej téme som čítal článok od Umberta Eca. Eco sa zamýšľa nad starými a novými náboženstvami:
Naša kultúra trpí rovnakou inflačnou tendenciou. Existujúce náboženstvá jednoducho nie sú dosť veľké: požadujeme od Boha niečo viac, ako nám môžu poskytnúť jeho opisy existujúce v kresťanskej viere. A tak sa obraciame k okultizmu. Takzvané okultné vedy nikdy neodhaľujú žiadne skutočné tajomstvo: iba sľubujú, že existuje niečo tajomné, čo všetko vysvetľuje a odôvodňuje.
Má to jednu obrovskú výhodu: každému človeku to umožňuje naplniť prázdnu „skrinku“ na tajomstvo vlastnými obavami a nádejami. Ako dieťa osvietenstva a človeka, ktorý verí v osvietenské hodnoty pravdy, slobodného bádania a slobody, ma táto tendencia ubíja.
a končí krásnou vetou: "Náboženská oslava Vianoc je aspoň jasná a súvislá absurdnosť. Komerčná oslava Vianoc nie je ani len tým."

Žiadne komentáre: