utorok 30. augusta 2005

Financoval som Slovenské národné povstanie

Včera som videl skvelý dokumentárny film o Imrichovi Karvašovi - guvernérovi Slovenskej Národnej Banky (SNB) v období Slovenského štátu (14.3.1939-3.9.1944).
Karvaš šikovnými manipuláciami predisponoval 3 miliardy Korún Slovenských (čo bolo cca 2/3 všetkých voľných peňazí) do Banskej Bystrice - oblasti budúceho SNP. Spolu so svojimi spolupracovníkmi z Úradu pre zásobovanie predisponovali aj pohonné hmoty, vojenskú výstroj a ďalšie nevyhnutné materiály pre podporu SNP.
Dokázal vyriešiť neochotu Tretej ríše platiť za priemyselné výrobky (vyhlasovali že ich záväzky sú plne kryté budúcimi výnosmi z okupovaných území v oblasti Ruska a ďalšou vojenskou korisťou) tým, že nariadil vývozcom garantovať platby za export vlastným majetkom. Na základe toho Slovensko obchodovalo už len so Švajčiarskom a Švédskom - jedinými krajinami Európy ktoré za svoje záväzky platili.
Časť Slovenského zlatého pokladu poslal v predstihu do Švajčiarska a zablokoval účty vediac že Gestapo alebo gardisti by ho prípadne mohli neskôr donútiť vydať platobný príkaz na výber tohoto zlata.
Ďalšiu časť pokladu skryli do iných trezorov ako boli tie bežne používané a do bežných trezorov naskladali olovenné pozlátené tehličky. Tieto olovenné tehličky boli podľa predpokladov ukradnuté ustupujúcimi gardistami.
Karvaša Nemci odsúdili za spoluprácu z povstalcami na smrť ale dožil sa konca vojny. SS ich presúvalo najskôr do Dachau, neskôr niekde do severného talianska kde ich mali zlikvidovať. Jeden z vojakov SS bol Slovák, ktorý mu povedal že na druhý deň ich majú postrieľať. Našťastie v mestečku boli utekajúce jednotky Afrikakorps a jeden z Karvašovych spoluväzňov bol bývalým nadriadených veliteľa tejto Afrikakorps skupiny. Slovenský esesák im sprostredkoval stretnutie a Afrikakorpsáci ich oslobodili a až do príchodu Američanov ich chránili. Potom väzňov odovzdali Američanom a vzdali sa.
Po návrate domov Karvaš pracoval ale po 1948 odmietol spolupracovať s komunistami tak ho odsúdili na 2 roky. Neskôr ho za velezradu odsúdili ešte raz, tentokrát na 17 rokov z ktorých siu odsedel 2. V roku 1968 ho plne rehabilitovali. Po Imrichovi Karvašovi je nazvaná ulica na ktorej stojí nová budova NBS.
Po dlhej prípravnej práci našiel režisér v archívnych materiáloch množstvo údajov, ktoré tento príbeh svojím významom presahujú a dokresľujú obraz zložitých rokov našej histórie.


Škoda že STV neposkytuje na webe takého dokumenty. Prípadne by ich mohli predávať na dvd, veď autorské práva asi vlastnia oni. Chcem tento dokument!

[STV | Múzeum SNP]

6 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

tak napis do stv, ked po nom tak tuzis :)

Anonymný povedal(a)...

mam ten dokument :) je to trocha neaktualne, ale ak mas zaujem napis do komentu svoj mail ozvem sa :)

Andrej povedal(a)...

andrej@gmail.com
snp bolo pred 60+ rokmi, takze nejaky ten rocik hore dole nehra velku rolu

Peter Hutan povedal(a)...

Ak niekto mate dokument "Financoval som Slovenske narodne povstanie" o Prof. Imrichovi Karvasovi, prosim Vas, poslite mi ho na mail Peter.Hutan@upsvar.sk. Dopredu vdaka.

Anonymný povedal(a)...

neviem sice ako dlho tu tento clanok je a ci je to aktualne ale v stv vam dokument predaju za 80eur, ja ho surne zhanam pre jednu pracu ale 80e viem vyuzit aj inak...ak ho niekto mate prosim poslite mi ho na domkaa@hotmail.com

Anonymný povedal(a)...

aj mne sa velmi pacil a chcela by som ho ukazat priatelovi. moj mail je kaphibarka@yahoo.com. vdaka