štvrtok 9. decembra 2004

Neurální rozhraní akcelerují výzkum mozku

Ďalší pekný článok o výskumoch v oblasti cyborgizácie cez interface priamo s mozgom. Johnny Mnemonic sa už nezdá byť až taká hardcore sci-fi...
Americký tým ze státu New York například vytvořil speciální přilbu vybavenou 64 externími elektrodami, které dokáží zachytit mozkovou aktivitu a pomocí složitého softwaru ji převést na pohyb kurzoru na obrazovce. Přilbu užívali čtyři dobrovolníci. Ve dvou případech se jednalo o lidi zdravé, ve dvou případech o částečně ochrnuté osoby upoutané na invalidní vozík. Protože tato metoda pracuje přímo se vzruchy v mozku, bude fungovat i pro zcela paralyzované pacienty. Výsledky testování jsou povzbudivé: všichni uživatelé dokázali pomocí přístroje ovládat rychle a přesně kurzor v několika osách. Pravděpodobně neexistují žádné překážky k využívání zařízení ochrnutými pacienty k ovládání počítačů, kolečkových křesel nebo dokonce protéz - vlastně kybernetických končetin.
...
Několikadenní nepřetržitá analýza signálů z center smyslového vnímání [krysy], motorických center a oblastí, kde dochází k formování paměti, již přinesla první zajímavé poznatky. Ukázalo se například, že při přechodech mezi různými fázemi spánku dochází po dobu několika stovek milisekund k rozsáhlé aktivitě ve všech sledovaných oblastech mozku. Zdá se, že mozková centra se v tom okamžiku nějakým způsobem synchronizují.


[transhumanismus.cz]

Žiadne komentáre: