utorok 28. februára 2017

Instalacia testovacich Windows7 po rokoch pouzivania linuxoveho desktopu

Potrebujem na relativne novy hw nainstalovat testovacie Windows7-64. Mam ISO s w7-64-sp1, pouzivajuc uz nejaky cas vyhradne linuxove desktopy si myslim ze to bude peace of cake.

Den 1:
ISO mam na disku ale ani na stvrty pokus sa mi ho nepodarilo dostat na USB tak aby to bolo bootovatelne. Stroj je nastastie dost stary aby este mal DVD mechaniku.

Den 2:
Nasiel som DVDRW, bootujem Fedora XFCE 25 LIVE, pomocou xfburn kopirujem z USB ISO na DVD.
Bootujem z DVD instalacku WIndows7.
System detekuje particie na disku, vsetko mazem a davam jednu ntfs particiu na cely disk. System to nepovazuje za dobry napad a robi tam este boot a neviemco particiu takze system/data su az tretia particia. Nevadi.
Instalujem system.

Po nabehnuti zistujem ze mi nefunguje mys, grafika je v nejakom vga mode, nefunguje RJ45 siet, wifi, zvuk, sctolling na touchpade - proste nic.
Na inom pocitaci hladam na HP stranke driver na sietovku pre tento model pocitaca. Vypluje to na mna 10 moznych zariadeni. Parada. Na Windowsoch otvaram device management a zistujem vendor id a device id neznameho zariadenia prezentovaneho ako sietovy adapter.
Googlim VendorID:DeviceID, zistujem ze je to I219 z coho mi vyplyva jediny driver. Stahujem 10MB exe a davam ho na USB kluc.

Strkam USB do Windows pocitaca aby som zistil ze tam nie su ovladace na USB zariadenia takze to nemozem nacitat.

Vkladam Fedora XFCE 25 LIVE USB, bootujem, a po nabehnuti kopirujem exe ovladac do /run/media/liveuser/namountovany_disk/Users/user/Downloads/

Po restarte vytahujem USB kluce a bootujem naspat Windows7. Instalujem ovladac sietovky, instalujem Chrome, system detekuje siet a pyta si nastavenia pre System Updates, nechavam defaultne a zacina sa kolotoc restartov kvoli instalacii updatov.

Nemajuc Fedora XFCE 25 LIVE USB tak by som asi este nadaval na nemoznost spravit normalne bootovacie USB z ISO.

Žiadne komentáre: