štvrtok 4. októbra 2012

Extrémne potápanie nielen v Hranickej priepasti


Krzysztof Starnawski, Hranická propast, 2012/10

Extrémni potápači sú zvláštna skupina ľudí.

Ponor do 250+ metrov je šialenosť na hranici možností ľudského organizmu. Ponor do 300+ metrov je extrém ktorý zatiaľ absolvovalo menej ľudí ako bolo na Mesiaci.

Dýcha sa tam zvláštna zmes plynov (napr. kyslík + dusík + hélium) s premenlivým zmiešavacím pomerom a tlakmi, minúta pobytu dole znamená hodinu dekompresie v menšej hĺbke, kyslík sa môže stať toxickým, z občasného prebytku CO2 sa cítite (a rozmýšľate) ako keď nalačno vypijete päť suchých Martini, proste šanca na utopenie je extrémne vysoká.

Na svete je zopár priepastí zatopených sladkou vodou, ktoré sú používané na tréning a zároveň sa na nich dosahujú tieto zvláštne rekordy.

Jeden zaujímavý ponor sa podaril 1.10.2012, keď poľský potápač Krzysztof Starnawski zišiel do hĺbky 217m a spustil meracie zariadenie do hĺbky 373m, čím sa Hranická priepasť zaradila na druhé miesto v hĺbke medzi sladkovodnými jaskyňami. Následne potom klesol do hĺbky 223m, čím prekonal poľský hĺbkový rekord.

novinky.cz - tipy na vylety - Hranická propast je hlubsi nez se cekalo

Pri ponoroch sa používa uzavretý systém úpravy vzduchu (t.j. žiadne bublinky), podobný ako sa používa pri záchranných akciách v ponorkách alebo tiež podobný ako používajú kozmonauti pri spacewalkoch. Pracujúci človek totiž za minútu potrebuje len asi 6 litrov kyslíka, ale vydýcha asi 100 litrov vzduchu. Je to spôsobené tým, že dýchací reflex je ovládaný hladinou CO2, ktorého sa telo potrebuje zbaviť. Preto je efektívne vydychovaný plyn zbavovať CO2, pridávať k nemu malé množstvo kyslíka a recyklovať. Oveľa viac k problematike je na Rebreather.

Staršie detaily k ponoru do Hranickej propasti su na dualrebreather.com - nurkowanie hranicka pekná staršia schéma jaskynného systému je na dualrebreather.com - propast.

Aktuálne fotky z ponoru 1.10.2012 sú na dualrebreather.com - galeria - HranickaPropast (373m).

Viac o Hranickej priepasti a o samotnom Jazierku a jaskyni pod ním.

Vizualizácia Jazierka a jaskyne je aj na advanceddivermagazine.com.

Slušná porcia na čítanie o rekordoch je na wikipedia.org - Krzysztof Starnawski - Dive record odtiaľ na stránku o človeku ktorého hĺbkový rekord pred časom Krysztof prekonal - wikipedia.org - David Shaw - Last dive, odtiaľ na outsideonline.com - Raising the Dead (pomerne dlhý článok o Shawovi a jeho poslednom ponore) prípadne aj na video zo Shawovho posledného ponoru aj s komentárom čo sa mu stalo a prečo ho neprežil.

Žiadne komentáre: