piatok 30. decembra 2005

The Perils of JavaSchools

...
In 1900, Latin and Greek were required subjects in college, not because they served any purpose, but because they were sort of considered an obvious requirement for educated people. In some sense my argument is no different that the argument made by the pro-Latin people (all four of them).
"Latin trains your mind. Trains your memory. Unraveling a Latin sentence is an excellent exercise in thought, a real intellectual puzzle, and a good introduction to logical thinking," writes Scott Barker.
But I can't find a single university that requires Latin any more. Are pointers and recursion the Latin and Greek of Computer Science?

Now, I freely admit that programming with pointers is not needed in 90% of the code written today, and in fact, it's downright dangerous in production code. OK. That's fine. And functional programming is just not used much in practice. Agreed.

But it's still important for some of the most exciting programming jobs. Without pointers, for example, you'd never be able to work on the Linux kernel. You can't understand a line of code in Linux, or, indeed, any operating system, without really understanding pointers.

Without understanding functional programming, you can't invent MapReduce, the algorithm that makes Google so massively scalable.
...
[The Perils of JavaSchools]

štvrtok 29. decembra 2005

100 Favorite Video Games

ProgressiveBoink sa spýtal piatich ľudkov na ich dvadsať najsamobľúbenejších hier a tu je zoznam. Sú tam vcelku pekné veci, aj keď napr. Dune 2 alebo Doom 2 tam nenájdete...

utorok 20. decembra 2005

Voľný CVS server

Potreboval som voľný CVS server ktorý by bol na sieti, vytvorenie projektu by trvalo chvíľku, a dalo by sa tam pristupovať cez nekryptovanú linku. SourceForge je super ale projekt tam schvaľujú živí ľudkovia takže to nebue okamžite. Našiel som ale cvsdude ktorý spĺňa všetky moje požiadavky. Ponúkajú 2MB priestoru pre projekt (= dosť veľa) a neotravujú s prílišnou byrokraciou. Doporučujem.

[CVSDude, Professional CVS hosting & Subversion hosting]

Mission to Pluto

Next month, if all goes according to plan, a spacecraft called New Horizons will be launched from Cape Canaveral, Fla., riding on an Atlas V rocket.
In 2015, it will fly past Pluto, the only remaining known planet never to have received a visit from Earth.
And the spacecraft will not stop — over the next five years, it will wind its way through the Kuiper Belt, a vast band of rocky, icy asteroids, far beyond the known planets, that may tell us volumes about the solar system, even the origins of life on our planet.
...
After launch, it will make a long, lonely dash across the solar system, with most of its systems turned off. That is partly to protect them from breakdown, partly to reduce the expense of having controllers on Earth monitoring them.
...
In February 2007, according to the primary flight plan, the ship will swing past Jupiter, picking up speed as if Jupiter's gravity were a giant slingshot. Without this "gravity-assist" maneuver, the trip would be about five years longer.
The encounter with Pluto and its largest known moon, Charon, is expected in July 2015.
Pluto follows a long, lopsided elliptical orbit, so distant that it takes 248 Earth years to circle the Sun once. Even at its closest point — which it passed shortly after Stern began his quest — it is 3 billion miles away.
...
Pluto is only 1,430 miles in diameter, considerably smaller than the Earth's moon, and Charon is half its size. It is probably a dark, rocky, icy sphere where sunlight is only about a 1,000th as bright as it is on Earth. It appears to have a thin atmosphere, but it is so far from the Sun that as it moves away from the low point in its orbit, scientists believe the atmosphere freezes.
...
The probe itself weighs about 1,000 pounds on Earth. If it could land on Pluto, it would weigh only about 67 pounds. But it is not designed to land; its five instruments will be very busy as they scan Pluto and Charon and the ship moves on at 30,000 mph.
...

[ABC News | NASA]

pondelok 19. decembra 2005

Skriptovanie ftp klienta

Občas potrebujem niečo niekam poslať cez ftp. Štandardný windows ftp klient (ftp.exe) má parameter -s:batak ktorý napojí batak na štandardný vstup a zadáva príkazy. Napr. batak:
open ftp.server.sk
meno
heslo
hash
cd upload
put subor1.txt
quit
sa naloguje na sever, pošle súbor a ukončí spojenie. Tento zázrak sa dá spustiť cez ftp -s:batak. Ak do baťáku nedáme quit tak sa spojenie neukončí a riadenie sa odovzdá konzole - takto sa dá skript použiť na automagické nalogovanie sa na ftp server.

Update: na základe Zemiakovej pripomienky v komentári podotýkam že ftp nemá s win32 commandline veľa spoločného...

[Using FTP Batch Scripts]

piatok 16. decembra 2005

Gmail vacation responder

Automagický odpovedač počas dovolenky / neprítomnosti na maily je dobrá vec, ale nepoužívam ho lebo štandardné soft posielajú odpoveď na každý mail (dosť obťažujúce) a dokonca aj do konferencií (veľmi obťažujúce), spammerom (dosť nebezpečné) a pod.
Gmail zaviedol automagický odpovedač ale ako vo väčšine svojich riešení ho domyslel do detailov. Takže mail posiela na tú istú adresu len raz za štyri dni a spammeri + konferencie sa dajú odpíliť posielaním odpovede len na kontakty ktoré sú v zozname kontaktov. Pekné!

Gmail groups

Konečne má gmail grupy príjemcov. Funguje to veľmi príjemne - grupu hneď po zadaní expanduje na zoznam príjemcov, takže sa s ním dá ďalej pracovať / upravovať / mazať / whatever.
[How do I create a Contact Group?]

AppleScript

AppleScript je veľmi zvláštny jazyk:
tell application "Adobe InDesign CS2"
tell document 1
tell paragraph 1 of story 1
set contents of character before (
character 1 whose contents is in "123456789"
) to Em space
end tell
end tell
end tell
Mám dojem že inžinieri v Apple celkom pokročili v približovaní programovacieho jazyka bežnému hovorovému jazyku. Btw: autorom skriptu je Shane Stanley a skript nahradí medzeru pred prvým číslom v prvom odstavci prvého otvoreného InDesign dokumentu En-medzerou.

How to Convert a Computer ATX Power Supply to a Lab Power Supply

Pekný návod ako prerobiť spínaný ATX zdroj na laboratórny zdroj s pomerne presnou reguláciou výstuypného napätia, ochranou pred skratom a pomerne slušným výkonom.
[WikiHow]

Wallpapers

Našiel som nie veľmi peknú stránku s peknými obrázkami na pracovnú plochu (desktop wallpapers). Antarktída, všeličo, hory a lozenie po horách.

Gmail Mobile

Expanzia gmailu na mobilné telefóny ma celkom teší, konečne snáď využijem svojich 10MB predplatenej GPRS konektivity...
[Gmail Mobile]

streda 14. decembra 2005

Bizarní energetický systém Pelagibactera

...
Vymyslete si téměř jakoukoliv chemickou sloučeninu a stoprocentně najdete nějakou baktérii, která ji pojídá a nepochybně taky nějakou další bakterii, která ji vyrábí. Vymyslete si sebešílenější metabolickou dráhu a klidně se můžete vsadit, že ji najdete v bakterii. Nedá se nic dělat, svět patří bakteriím. Ostatně i my eukaryota, jen s malou nadsázkou, fungujeme jako jednotka intenzívní péče pro líné alfa-proteobakterie, čili mitochondrie.
;o)
...
[osel.cz]

streda 7. decembra 2005

3-omega mastné kyseliny

Receptory superdôležitých neurotransmiterov (látok, ktoré vykonávajú prevod vzruchov medzi nervovými bunkami) dopamínu a serotonínu sú zložené z 3-omega mastnej kyseliny DHA. Ak človek nemá v krviDHA, použije telo na konštrukciu týchto receptorov tie mastné kyseliny, ktoré má k dispozícii. Tie však majú iný tvar. Výsledkom je deformovaný dopamínový receptor, ktorý zle funguje. Ak sa tento scenár opakuje deň po dni a rok po roku (čo je náš prípad), výsledkom môžu byť napríklad depresie a poruchy koncentrácie. Najhoršie je to u detí, ktorých mozog sa iba vyvíja. Predstavte si dieťa, ktoré sa v škole učí matematiku. Akt učenia vyžaduje od mozgu, aby vytváral nové neurónové dráhy. Veľmi potrebná je 3- omega mastná kyselina DHA, najmä pre jemné neuronálne synapsy (miesta prevodu vzruchov), ktoré sú zložené z DHA. Ak teda dieťa neprijíma v strave dostatok 3-omega mastných kyselín, vzniká problém. Mozog zápasí s problémom a nakoniec využije tie typy tukov, ktoré má k dispozícii. Nervové dráhy sa vyvíjajú pomalšie a sú často defektné.
Dieťa má problémy s učením a pamäťou a môže mať problémy aj so správaním. Japonskí rodičia dávajú svojim deťom doplnky stravy s 3-omega mastnou kyselinou DHA, aby zlepšili ich prospech, už dlhé roky. 3-omega mastné kyseliny nemusia byť iba v rybách. Bývajú aj vmäse zvierat, ktoré sa živia prirodzenou stravou – teda pasú sa na zelených pastvinách. Podobne je to s hydinou a dokonca aj s vajíčkami. Zvieratá kŕmené napríklad zrnom majú v tuku amäse najviac 6-omega mastných kyselín.

[tyzden.sk | Tajomstvo dlhého života]

Porovnanie procesorov

Chystám sa kúpiť nový procesor tak som hľadal nejaké benchmarky. Na Tom's Hardware Guide majú skvelý prehľad moderných procesorov 2005/2006 (Athlon 1400 - Pentium Extreme Edition). Je to dobrý zdroj informácií ak idete upgradovať hw alebo len chcete zistiť ako veľmi zastaralý procesor máte v stroji. Pohľad na cenník predajcov hw Vás zase vráti do reality a zistíte že ten procesor vlastne ani až tak veľmi nepotrebujete...

[Tom's Hardware Guide]

Update: Tom's Hardware presunuli článok do archívu, opravil som teda linku.

pondelok 5. decembra 2005

Fotosenzor z bakterií

...
Fotocitlivý biofilm je efektní ukázkou možností vzmáhajícího se odvětví syntetické biologie. Jak vzrůstá počet organismů, jejichž genom jsme dokázali přečíst, máme stále větší databázi nástrojů, s nimiž příroda na molekulární úrovni pracuje. Již dnes si můžeme představit, že místo změny barvy budou osvětlené bakterie například produkovat polymer a vytvářet tak prostorovou nanostrukturu.
...
[transhuman.cz]

Gmail Delete Button

Už veľmi dlho ma hneval prístup gmailu - máš veľký mailbox tak nemaž! Ja proste nepotrebujem archivovať niektoré maily, takže som často robil klik na "More Actions" a následne klik na "Move to Trash". Gmail Delete Button extension dorába [Delete] button do inak skvelého gmailu, takže ušetrím denne pár pohybov myšou.

Depeche Mode koncert v Bratislave

Takže je to tu. 11.6.2006 na štadióne Interu budú Depeche Mode.

Update: mám lístok pod pódium!