sobota 27. februára 2010

DOSové programy žerúce 100% procesoru

Občas potrebujem staré programy napísané v čase DOS a 16-bitových windows. V nových 23-bitových windows postavených na NT jadre postavenom na OS/2 jadre postavenom na ... - ale to je trošku iný príbeh - proste na nových windows tieto programy občas zožerú 100% výkonu procesorového jadra. Okrem spotreby to má aj nepríjemný side-effect - procesor sa hreje, vetrák nestíha a tak sú mu zvýšené otáčky, čo on právom odmení hlukom. Nechutné.

Na svedomí to má ntvdm.exe, teda NT Virtual Dos Machine a problémy s ním má podľa google celkom dosť ľudí.

Inžinieri z USA (samozrejme nie tí z Redmondu) ale dali hlavy dokopy a vymysleli TAME. Liek na hluk a spotrebu.

Funguje to jednuoducho. Ukončíte DOS program ktorý naposledy žerie 100% výkonu, stiahnete TAME, rozbalíte TAME, nainštalujete TAME, spustíte DOS program ktorý žral 100% výkonu a skontrolujete že už nežerie 100% ale adekvátne 2-3% (podľa aktuálnej záťaže).

TAME má aj konzolu (Monitor all DOS apps), kde je vidno spustené DOS procesy, PID, čas behu, percento využívaného CPU, počet otvorených súborov, status (väčšinou Idle voľačo) a ešte nejaké ďalšie pre mňa momentálne nepotrebné detaily. Dá sa tam prepnúť aj zoznam otvorených súborov (poor man's lsof), detail využitej pamäte a ako bonus aj konzola bežiaceho procesu.