utorok 24. apríla 2012

Fedora 17

Mám nový stroj na chat/maily/web. Oproti normálnemu stolovému pc má výrazne nižšiu spotrebu, funkčný power saving a dualcore 64-bit CPU na bežné činnosti bohate postačuje.

Takže inštalujem systém.

Ako redhat fanboy dávam Fedoru. Keďže mám dobré skúsenosti s alfa a beta verziami Fedory (na ďalšom notebooku mám dlhodobo nahodenú alfa verziu a padá to menej často ako WinXP), dávam najnovšiu betu - teda Fedora 17 beta.

Inštalácia prebehla v podstate klasicky - stiahnuť xfce live spin (kde/gnome sucks), rozdeliť disk a nainštalovať. Po reboote štandardný problém s inštaláciou GRUB2 z live usb na /dev/sda.
Riešenie - USB naspäť, boot, pokračovať v boote z /dev/sda, login,
su
následne
grub2-install /dev/sda
a reštart už bez USB pre overenie či je boot v poriadku. Je.

Nasleduje prepnutie na roota
su
(spomínal som už že sudo veľmi nemusím?) a klasický
yum update
a poďho na chrome:
treba pridať Google yum repo, teda uložiť konfiguráciu google yum repo
[google-chrome]
name=google-chrome - 64-bit
baseurl=http://dl.google.com/linux/chrome/rpm/stable/x86_64
enabled=1
gpgcheck=1
gpgkey=https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub
do súboru
/etc/yum.repos.d/google.repo
Teraz treba ešte nainštalovať Google GPG kľúč
wget https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub
rpm --import linux_signing_key.pub
rm -y linux_signing_key.pub
a na koniec nainštalovať samotný chrome (beta verzia je na bežné používanie dostatočne odladená)
yum install google-chrome-beta

Podľa potreby budem ešte pridávať rpmfusion repo a inštalovať mp3 kodeky, ale to asi až zajtra alebo podľa potreby.

Pre playback mp3 súborov je potrebné pridať prinajmenšom gstreamer plugin. V štandardnom yum repo z ideologických dôvodov nie je, treba ho nahrať napr. z rpmfusion repo.
Pridáme rpmfusion repo:
yum localinstall --nogpgcheck http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-branched.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-branched.noarch.rpm
všetky odpovede Y, následne už len nainštalovať plugin:
yum install gstreamer-plugins-ugly

štvrtok 19. apríla 2012

Problémy s inštaláciou SP2 na Windows Vista SP1

Nie že by som chcel suplovať support Microsoftu, ale zabil som týmto 3 večery, takže ak by to niekomu ušetrilo nejaký čas, budem rád.


Microsoft ukončil podporu Windows Vista a Windows Vista SP1, takže treba upgradnúť na Windows Vista SP2. To by bolo fajn, keby upgrade fungoval. Inštalácia cez službu Windows Update neprejde. Po požiadavke nainštalovať všetky updaty sa nainštaluje KB937287, následne je požadovaný reštart a systém po boote zobrazí Configuring Updates Stage 3 of 3 a znova sa rebootne. Toto robí donekonečna.


Bez ďalšieho počítača je človek nahraný.


Po troche googlenia som objavil ručný fix, len treba mať inštalačné DVD na repair boot.


Následne som skúsil stiahnuť SP2 a nainštalovať ho v offline móde.
Má to 450MB takže to chvíľku trvá. Po spustení a pár desiatkach sekúnd inštalácia spadla, problém bol v nemožnosti nainštalovať KB955430 (info o tom že inštaluje tento KB preblikne na pár sekúnd, následný log chýb je v inštalačnom logu, v sekcii problémy).


Netreba strácať čas čítaním blábolov na Microsoft Social Technete, tento update sa nedá nainštalovať kvôli bordelu v registry (chyba 0x80070057). Na opravu sa dá použiť MSFixit50627.
Po jeho skončení sa dá nainštalovať KB955430 a následne aj KB948465 (Vista SP2).


Update: Včera Dnes ráno o 03:09 sa to zdalo ako dokončené. Pekne zbehli jednotlivé kroky inštalácie SP2, po reštarte sa zobrazilo "Nevpínať, inštalujem..." a dokonca sa ani nezaseklo na f8ze 3/3 pri 50% ako o pár riadkov vyššie, ale ráno tam svietila chyba - timeout pri reštarte alebo spustení nejakého servisu (klasická MS hláška povie čo sa stalo (Windows servicing store problém) ale nepovie prečo sa to stalo) s doporučením že:

  • treba skúsiť nainštalovať SP2 v offline režime (čo som sa samozrejme pokúšal niekoľko krát spraviť)
  • treba odinštalovať antivíry (DrWeb servisy som vypol 2 či 3 reštarty predtým)
  • treba spustiť Windows Vista System Update Readiness Tool na kontrolu (offline inštalačný balík kontroly má 70MB som stiahol a spustil, uvidíme večer čo tool zistí.). Teraz keď to píšem tak som našiel novší System update readiness tool z roku 2012, skúsim večer aj ten. Teraz keď čítam čo som napísal vidím, že "Podporované operačné systémy:Windows Vista Service Pack 2" takže nič.