sobota 7. marca 2009

PyGTK na Windows

Rozchodiť PyGTK na Windows nie je až také jednoduché ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. HelloWorldPyGTK.py je celkom jednoduchý

import gtk

def createWindow():
window = gtk.Window()
window.set_default_size(200, 200)
window.connect('destroy', gtk.main_quit)

label = gtk.Label('Hello World')
window.add(label)

label.show()
window.show()

createWindow()
gtk.main()

pri pokuse o spustenie však nastáva zbytočne veľa problémov.

Google Vás pravdepodobne nasmeruje na All-in-One win32 python installer, niektoré linky na tejto stránke ale už nefungujú a v podstate sa tam len dozviete že to s PyGTK na Windows nie je až také jednoduché.

Na download stránke PyGTK je síce napísané že treba GTK+ runtime (na to ale väčšina z Vás isto prišla aj bez návodu), PyGTK, PyGObject a PyCairo (vyberte najnovšiu verziu v adresároch a potom svoju verziu Pythonu - či už 2.5 alebo 2.6) ale zvyšok už nie je až taký jednoznačný.

Takže:

  1. nainštalovať GTK+ runtime

  2. nainštalovať PyGTK

  3. nainštalovať PyGObject

  4. nainštalovať PyCairo

  5. stiahnuť a rozbaliť GTK+ bundle a pridať jeho bin adresár do path systému


Po modifikovaní path treba reštartnúť IDE v ktorom píšete python programy alebo nejako inak aktualizovať path v kontexte spúšťača a následne by mal ísť HelloWorldPyGTK.py spustiť.

p.s.: Keďže používam Gimp a GTK+ runtime som už mal nainštalovaný, stačili mi len ďalšie balíky. Ak ale nemáte GTK+ runtime, bolo by asi lepšie stiahnuť a nainštalovať hneď GTK+ developer balík. Nie som si ale istý či GTK+ bundle neobsahuje aj iné potrebné komponenty - ak Vám stačil GTK+ runtime, napíšte to prosím v komentároch.