piatok 31. augusta 2007

How NERDY are You?

I am nerdier than 89% of all people. Are you a nerd? Click here to find out!

... niektoré otázky sú dosť srandovné (What is the best use of canned air?), niektoré záhadné (nevedel som rozoznať, či sa jedná o Maxwella, Keplera alebo Plancka), niektoré tak akurát (e=mc2). Alebo sa to zdá len nerdom?

štvrtok 30. augusta 2007

Gmail Video

Google sa pred časom rozhodol zverejniť interný dokument, ako vlastne cestujú správy v systéme Gmail. Tu je výsledok (flash video):

Na stránke videa s mapou je mapa zobrazujúca miesta jednotlivých prispievateľov. Pekné!

[ Gmail blog | YouTube video | Video s mapou | Jediné Slovenské video | Pekné video z Prahy ]

streda 29. augusta 2007

Trendy - oddelenie zrna od pliev

Vhodná vizualizácia štatistických dát je skvelá vec. Vždy som obdivoval ľudí so schopnosťou pozrieť sa na chaos a nájsť v ňom trend alebo aspoň nejaký poriadok.

fedora 4   fedora 5   fedora 6   fedora 7   fedora 8



Nájsť vzťah medzi dĺžkou života octomilky a stupňom zodratosti prahu vo dverách tisícročnej budovy, medzi rozdelením inteligencie medzi ľuďmi a veľkosťou zrniek piesku v hrsti - vzťah normálneho (Gaussovho) rozdelenia dokázal len skutočný génius. Na hľadanie vzťahov medzi udalosťami môže nám ostatným poslúžiť Google Trends.

Google Trends je zobrazovač trendov založených na frekvencii jednotlivých slov vo vyhľadávaniach na Google. Spodný graf (ak je dostatok štatistických dát) tvorí frekvencia príslušných slov v článkoch Google News.

Na príklade distribúcie Fedora Linux pekne vidno v akých skokoch narastá a klesá záujem a s nám aj potreba vyhľadávať. Tesne pred uvoľnením príslušnej verzie záujem narastá, po uvoľnení ľudia hľadajú najviac (asi konfigurácia novonainštalovaného systému) a postupne ruch opadá - až do uvoľnenia novej verzie.

Zaujimavý je trend klesajúcich vrcholov. Príčinou môže byť pokles záujmu o distribúciu a prechod ku konkurencii, alebo tiež rastúca kvalita distribúcie kde veľa vecí funguje hneď na prvý krát a netreba veci zložito dolaďovať.

štvrtok 23. augusta 2007

Jazdite na rastlinný olej!

Ceny nafty sú relatívne vysoké a ľudia hľadajú lacnejšie alternatívy. Roky sa hovorí o možnosti použiť namiesto nafty rastlinný olej, špekuluje sa o pomere miešania s naftou a o nutnosti vymeniť vstrekovacie trysky. Britský televízny automagazín TopGear preto vyskúšal natankovať dieslové Volvo použitým rastlinným olejom (z mexickej reštaurácie je vraj najlepší). Video z relácie je na YouTube.

Záhadou zostáva aditívum ktoré pridali aj v relácii. Stránka VegetableOilDiesel uvádza, že v TopGear len zavádzajú a aditívum biely alkohol. Podľa mňa ide o denaturovaný lieh (kvôli daniam je denaturovaný lieh nepiteľný a tak sa nemusí platiť strašná daň z alkoholu), ale 3% použité v relácii sa mi zdá málo.

Problémom oleja je, že má oproti nafte vyššiu viskozitu, čo sa nepríjemne prejaví hlavne pri nízkych teplotách. Studené štarty môžu byť preto problematické alebo až nemožné.

Riešením môže byť databáza so skúsenosťami stoviek vodičov, veľa ich v zime jazdí na zmes 20% oleja / 80% nafty a v lete na 80% oleja / 20% nafty a sú spokojní.

Wikipedia uvádza že staršie modely nemeckých áut so vstrekovaním Bosch, autá s motorom PSA XUD (Peugeot, Citroën, Rover, Honda) a autá s vyhrievaným filtrom paliva úspešne jazdia na zmes olega a nafty.

[ TopGear | YouTube video | VegetableOilDiesel |Wikipedia ]

streda 22. augusta 2007

Vista a Office2007 - zbytočný upgrade

Podľa mojich kritérií je Joel Spolsky dosť Microsoft pozitívny človek. Vo firme používa Visual Studio, MS SQL databázu, na serveroch majú windows, ... Ale keď už Joel Spolsky vyhlási
I've tested Office 2007 extensively, and find it a tolerable replacement for the previous version, although it's extremely frustrating every time I have to spend several minutes finding something that I knew exactly how to find in the previous version. Even though there's no reason to upgrade to Office 2007, if you're setting up a new system, it's just as good as the previous version, even a little better in some places. But Vista is another story.

I've been using Vista on my home laptop since it shipped, and can say with some conviction that nobody should be using it as their primary operating system -- it simply has no redeeming merits to overcome the compatibility headaches it causes. Whenever anyone asks, my advice is to stay with Windows XP (and to purchase new systems with XP preinstalled).

Testoval som Offce2007 a hoci je extrémne otravné tráviť minúty hľadaním niečoho o čom som v predchádzajúcej verzii presne vedel nájsť, pripadá mi ako tolerovateľná náhrada predchádzajúcej verzie. Aj keď nie je žiadny dostatočne dobrý dôvod upgradovať na Office2007, pri kúpe nového počítača je Office2007 minimálne taký dobrý ba možno dokonca aj o trošku lepší ako predchádzajúci Office. Ale Vista - to je iný príbeh.

Na domácom laptope Vistu používam od jej vydania a som presvedčený že by sa nemala používať ako primárny systém. Nemá totiž natoľko presvedčivé výhody, aby prekonali problémy s kompatibilitou. Moja rada v tomto prípade je - nechajte si Windows XP a kupujte nové systémy s predinštalovanými Window XP.
tak s novým software od Microsoftu niečo nebude v poriadku.

[Joel on software]

utorok 21. augusta 2007

Vrany používajú nástroje ľudským spôsobom

Vrany sú inteligentné živočíchy. Na základe pomeru veľkosti tela a mozgu je mozog krkavcovitých (corvidae) najväčší spomedzi vtákov, porovnateľný s mozgom šimpanza, skoro rovnaký s mozgom delfína a len o málo menší ako mozog človeka [1, 2]. Sú preto schopné použiť zložité postupy, aby získali inak nedostupnú potravu.

Vrana nedokáže zobákom rozbiť orech. Naučila sa používať gravitáciu - zhodí orech na tvrdé miesto a ten sa rozbije. Orechy sú ale niekedy príliš tvrdé. Vrany sa preto naučili hádzať orechy na cestu, aby im ich rozpučili autá. Auto ale okrem orechu dokáže rozpučiť aj vranu. Niektoré preto hádžu orechy na prechod pre chodcov a počkajú si na zelenú, aby ich mohli v bezpečí zjesť (youtube video).

Vrany vedia používať nástroje na získanie potravy. Bežne používajú paličky na predĺženie dosahu zobáka. Táto vrana si ale svoj nástroj (kus drôtu) zohla, aby mohla vytiahnuť košík s jedlom z hlbokej a úzkej diery (youtube video).

Nakoniec použitie dvoch nástrojov. Použitie nástroja na získanie potravy je myšlienkovo priame spojenie. Pochopenie abstrakcie so získaním ďalšieho nástroja je unikátne. Je to zložitá myšlienková abstrakcia, ktorú zatiaľ zvláda len človek a niektoré šimpanzy. Vrana má palicu, ktorou však nedočiahne na dno diery. Použije túto krátku palicu na získanie dlhšej palice a až touto dočiahne potravu (youtube video).

Zaujímavý pokus uvedená na ScienceWorlde som zatiaľ neskúšal:
Pokud někde v zoo uvidíte v kleci vránu, havrana či krkavce, můžete podobný experiment i vyzkoušet. Zvídaví ptáci se zde obvykle nudí (zejména jsou-li v kleci sami) a jdou vděční za každý podnět. Když jim podáte klacík, vezmou si ho a budou vám ho oky v kleci vracet zpátky apod.

Máte niekto s vranami alebo vo všeobecnosti s krkavcovitými vtákmi (kavka, krkavec, sojka, straka, vrana) nejaké podobné skúsenosti?

[ Vrana túlavá (en) | ScienceWorld | New Scientist ]

sobota 18. augusta 2007

Modifikácia score pomocou Tamper Data pluginu

Na stránke eLeviate je pekné video znázorňujúce použitie Tamper Data pluginu na modifikáciu ukladaného score flashovej hry.

Tamper Data sa samozrejme používa hlavne pri debuggovaní komunikácie webových aplikácií so serverom, ale toto použitie je tiež pekné.

[Tamper Data Plugin | eLeviate tutorials]

štvrtok 16. augusta 2007

Nový VDownloader

A máme tu opäť nový VDownlaoder. Objavil som možnosť ukladať 320x240 AVI v zníženej kvalite, iné novinky som na prvý pohľad nenašiel.
Príjemný upgrade.

[VDownloader | Nový VDownlaoder 0.51]

Reklamy z 50-tych rokov

Stránka Plan59 ponúka zbierku materiálov z 50-tych rokov 20. storočia. Krásne reklamy na exotické alebo dokonca zabudnuté autá (Oldsmobile, Packard, Edsel, DeSoto). Reklamy na mäso, špagety. Povojnový optimizmus. Jednoducho reklamné kresby a fotografie sú po približne 60 rokoch svojim spôsobom zvláštne pekné.

Update: Plan59

pondelok 6. augusta 2007

CFS, mapa metra a Lukjanenko

Nočná hliadka, Denná hliadka, Šerá hliadka. Tri pomerne zaujímavé knižky Sergeja Lukjanenka, odohrávajúce sa z veľkej časti v súčasnej Moskve. Postavy používajú Moskovské metro, preto by mapa a fotky staníc metra mohli potešiť aj čitateľov.

Linku na stránku s mapou som získal pomerne kurióznym spôsobom. Ingo Molnár napísal CFS (Completely Fair Scheduler - CFS basically models an "ideal, precise multi-tasking CPU" on real hardware) - nový plánovač jadra. Plánovač nepoužíva frontu ale r-b strom. Stránka o princípoch r-b stromu má odkaz na animáciu vkladania prvkov do tejto dátovej štruktúry. A animácia bola robená v rovnakom programe ako mapa Moskovského metra.

Hypertext je proste geniálny vynález.

[Moskovské metro | CFS]

streda 1. augusta 2007

Ceny plynu

Fortune 500 zverejnil 20 najziskovejších spoločností za rok 2006. Ôsmym v poradí je Gazprom, dodávateľ štvrtiny európskej spotreby zemného plynu. Medziročne zvýšil svoj zisk o 36.7% na 20312 miliónov USD. Nárast 36,7% je suma 7454 miliónov USD, čo je pri kurze cca 1:24 nejakých 178896 miliónov Skk (178 miliárd Skk).

Nemal by predseda vlády namiesto tlačenia na SPP radšej tlačiť na Gazprom aby nám dali lepšie ceny? Prípadne začať pracovať na dohode s Maďarskom, Rumunskom a Bulharskom o spolupráci na alternatívnom plynovode z černomorskej oblasti? Prípadne skúsiť prejednať stavbu plynovodu cez Česko a Nemecko na sprístupnenie severomorského zemného plynu?

Javí sa mi to ako kopanie do najslabšieho zo súperov...