streda 30. mája 2007

Faces

Google do svojho vyhľadávača obrázkov implementoval rozpoznávanie tvárí. Po pridaní parametra "&imgtype=face" prednostne vyhľadáva obrázky s tvárami (ľuďmi). Šikovné.

Napr.: Bratislava vs. Bratislava, Paris vs. Paris, London vs. London, Orlando vs. Orlando, Tokio vs. Tokio.

Najzaujímavejšia je ale Slovakia vs. Slovakia kde ako prvý odkaz vracia obrázok lícovej strany 100-koruny s portrétom.

streda 23. mája 2007

Gmail - prílohy až 20MB

Google zväčšil maximálnu veľkosť prílohy na dvojnásobok, teda na 20MB.

iGoogle + Google Reader

Používam iGoogle v ktorom mám samostatné RSS feedy nahrubo delené podľa zamerania na Blogspace, News, PHP, JAVA a tuším Other.

Keďže mám množstvo RSS feedov s občasným updatom, zaberajú veľa miesta a nič sa na nich aj pár dní nedeje. Preto som sa rozhodol tieto low-traffic feedy prihlásiť do Google Readera a ten pomocou Google Reader Gadget integrovať do iGoogle.

Zatiaľ sa mi toto riešenie celkom páči. Rovnako aj Firefox pri prihlasovaní nového feedu ponúka na rozhodnutie, či sa má feed prihlásiť do iGoogle alebo do Google Readera.

Temple Expiatori de la Sagrada Familia


Autor: Antoni Gaudí
Začiatok stavby: 1884
Predpokladané ukončenie stavby: 2024
Oficiálna stránka: www.sagradafamilia.org

Na mape je zaujímavá pravouhlá architektúra novej časti Barcelony, ktorú navrhli po zrušení mestských hradieb v roku 1850. Pre porovnanie - stará časť mesta je na juhozápad.

[Wikipedia | Great buildings | The Sagrada Família magic square | Google Sightseeing]

štvrtok 10. mája 2007

Ivo Aštar Benda - 2001, 2005, 2007

Ivo Aštar Benda je medzi lokálnymi pomätencami pomerne výraznou postavičkou. Dostal som sa k zopár skvelým dokumentom mapujúcim jeho vývoj.

2001: CT2: Prescas
Jeden z prvnich rozhovoru s duchovnim vudcem Vesmirnych lidi v televizi, tentokrat s Janem Krausem v diskusnim poradu Ceske televize Prescas.

20072002: Muze za to zelatina aneb report o vyprave za prorokem
V kazdem z nas hlodal jisty cervik pochybnosti o tom jestli snad cela vec neni jen velmi daleko dotazenou recesi za kterou stoji Ivo A. Benda (dale jen Mily Ivo), ktery se denne bavi nad tim kolik lidi navstevuje jejich stranky a kolik lidi veri ze:
  1. Vesmirni skutecne existuji
  2. to MI mysli vazne.
Jakmile jsme se dozvedeli o moznosti setkat se s MI osobne, samozrejme jsme nevahali ani minutu a zorganizovali jsme vypravu ze ktere je tenhle report. Brali jsme to jako ohromnou zabavu, pripravili jsme se na 5 hodin nasili na mozkovych bunkach a mysleli si ze nas nemuze nic prekvapit. Jaky omyl...

2005: STV: Pre a Proti - Žijú medzi nami Mimozemšťania?
Sú lietajúce taniere rafinované vesmírne lode alebo len meteorologické javy?
Sú tajomné kruhy v obilí odkazmi bytostí z iných planét alebo len výtvormi pozemských recesistov?
Navštevujú našu planétu Mimozemšťania, unášajú ľudí a robia s nimi pokusy?

PRE: Ing. Ivo Benda, Miroslav Karlík
PROTI: RNDr. Igor Kapišinský CSc., RNDr. Ľubomír Valenčík CSc.

Na začiatku diskutovali Miroslav Karlík a Igor Kapišinský, v druhej časti prišiel Ivo Benda a Ľubomír Valenčík. Záznam je nanešťastie len z druhej časti relácie. Po tejto relácii sa natáčalo Pod lampou, kam Kapišinský prišiel kvalitne zničený.

Update: Výprava za prorokom sa konala v roku 2002, vďaka za upozornenie Viliamovi Búrovi a upresnenie priamemu účastníkovi Martinovi 'Plawa' Dohnalovi.

[Reflex]

streda 9. mája 2007

Vyskúšajte Copilot

Na Deň matiek (13.5.) ponúka Joel svoj Copilot zdarma.

Copilot je služba na bezproblémové dočasné zdieľanie desktopu vzdialeného počítača. Bezproblémové znamená:

  1. žiadna inštalácia

  2. žiadna konfigurácia

  3. dostane sa aj cez firewall na vzdialenom počítači

  4. spojenie je kryptované

  5. platba kreditkou alebo cez paypal

Klientom aj serverom je upravený TightVNC. Spojenie ide priamo (bez firewallov) alebo aspoň na začiatku cez server prevádzkovateľa.

Cieľovou skupinou sú IT odborníci pomáhajúci na diaľku zákazníkom (alebo väčšinou rodine). Kto zažil tetu (slovenčina + trochu rusky) s nefungujúcou tlačiarňou v anglických windows ktorá číta do telefónu dlhú (anglickú) chybovú hlášku takýto software isto ocení.

Je to síce klasická "prvá dávka zdarma", ale ak nezabudnem a nájdem nejakú obeť, tak to skúsim.

gotAPI

Objavil som gotAPI (quick developer reference for CSS, HTML, JavaScript, PHP, AJAX, SQL and more), dobrú stránku na vyhľadávanie v rôznych API. Pomerne často hľadám v rôznych manuáloch a preto mám väčšinou otvorených zopár tabov s rôznymi manuálovými stránkami. GotAPI sa mi preto celkom hodí.

Bolo by fajn, keby implementovali presúvanie jednotlivých API záložiek a keby mala každá API záložka vlastný priestor pre detail. Teraz všetky API záložky zdieľajú jeden detail priestor, čo môže byť limitujúce.

piatok 4. mája 2007

Výdrž batérie v PDA

Spravil som veľký objav na poli šetrenia energie pri čítaní ebookov na mojom ebook readeri (viac v staršom článku o Sony Reader).

Vybadal som, že keď posúvam stránky kliknutím na spodnú časť obrazovky, reader má omnoho väčšiu spotrebu ako pri klikaní na mikrospínačové tlačidlo na posun dole.

Neviem presne čím to je, ale mám teóriu:
Reader beží v podtaktovanom režime (10 MHz, spomalená zbernica a v podstate všetko čo sa spomaliť dá) a samotné čítanie kníh vyžaduje výkon procesora len pri obracaní stránok. Keď kliknem na display, musí sa ale aktivovať systémová obsluha dotykového displaya, previesť súradnice kliku a vyhodnotiť či som klikol do spodnej časti obrazovky a chcem ísť skutočne o stránku ďalej. Keď ale stlačím tlačidlo, nemusí sa prepočítavať ani zisťovať nič, proste sa len prejde na ďalšiu stránku.

Nemám to ako zmerať, ale úspora sa mi zdá asi štvrtinová.

štvrtok 3. mája 2007

Google Calendar - notifikácia

Do inak príjemného kalendára dorobili možnosť vybrať si spôsob notifikácie. Doteraz sa dala notifikácia zapnúť alebo vypnúť, pri zapnutej prišiel mail aj SMS (ak ste mali aktivovanú možnosť SMS notifikácie).

Po novom sa práca s notifikáciami podobá na prácu s attachmentami v gmaile. Dá zadať až 5 rôznych notifikácií, ku každej vybrať spôsob (mail, SMS, popup) a čas.

Jednotlivé spôsoby sa dajú ľubovoľne kombinovať alebo opakovať. Dá sa teda poslať mail deň vopred, ďalší hodinu vopred a zaklincovať do smskou 15 minút pred termínom.

Zatiaľ sa nedá nastaviť aké notifikácie má kalendár dávať do nových záznamov, dúfam ale že to niekoho napadne dorobiť, aj tak ale túto novú funkčnosť hodnotím ako skvelú.

streda 2. mája 2007

Jigdo

Fedora Unity začala od 1.4.2007 dodávať respin balíky len cez jigdo (Jigsaw Downloader). Som zvyknutý na torrenty, preto som bol trošku smutný, ale po zistení že existuje win32 port som tomu dal šancu a stiahol som si klienta.

Po rozbalení som našiel zopár cygwinových bináriek (basename, dirname, grep, gzip, mkdir rm, sed, sh, wc, wget) a celkovo som zostal príjemne prekvapený konceptom.

V princípe ide o to, že rôzne ISO obrazy diskov môžu zdieľať nejaké spoločné časti, je preto zbytočné prenášať tieto už stiahnuté časti znova. Pri upgrade verzie na novšiu preto niekedy treba stiahnuť len malú časť skutočne zmenených dát, zvyšok sa použije zo starších obrazov.

Na konci spracovania súboru ma rozosmial pomerne špecifický humor:

Found 1 of the 1 files required by the template

Successfully created `FC-20070401-2.6.20-6-i386-disc1.iso'

-----------------------------------------------------------------

Finished!

The fact that you got this far is a strong indication that `FC-20070401-2.6.20-6-i386-disc1.iso' was generated correctly. I will perform an additional, final check, which you can interrupt safely with Ctrl-C if you do not want to wait.

OK: Checksums match, image is good!

Blogger 2, časť 5

Vyzerá to tak, že sa Blogger umúdril a konečne mi povolili migráciu na Blogger 2. Migrácia prebehla celá asi za 2s (slovom dve sekundy), čo je oproti minulým niekoľkodňovým pokusom celkom úspech.

Najviac sa teším na labels, geniálnu to vlastnosť väčšiny Google software.