sobota 18. novembra 2006

End of flame war

- tak mi povedz co mozes na svojich windowsoch robit co ja na MACu nemozem.
- pravy klik

streda 15. novembra 2006

More human than human

V roku 2003 pred voľbami na primátora San Francisca dal The Wave Magazine pár otázok kandidátom. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby to neboli otázky z Voight-Kampff testu z filmu Blade Runner.
Voight-Kampff test je fiktívnym testom na empatiu a ľudkosť (niečo ako Turingov test na inteligenciu), vo filme sa používal na overenie či je daný subjekt replikantom alebo človekom.
Čo myslíte, ako to dopadlo? Voľby nakoniec vyhral zastaralý model replikanta - Nexus 5.

pondelok 13. novembra 2006

MSIE view source

Z donútenia používam MSIE6 ako testovací nástroj svojich internetových aplikácií. Občas si potrebujem pozrieť zdroj zobrazenej stránky.
Problémom je, že MSIE6 zobrazuje zdroj v Notepade. Žiadny komfort, žiadny syntax highlighting, žiadne regex vyhľadávanie, proste nepríjemný zážitok z MSIE6 umocnený ešte aj týmto pokusom o textový editor.

Cesta zo zúfalstva je ale známa! Stačí si nainštalovať skvelý notepad2 a nastaviť v registry MSIE View Source editor kľúč:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\View Source Editor\Editor Name]
na default hodnotu:
[C:\Program Files\Notepad2\Notepad2.exe]
a hotovo.

Notepad2 dokáže okrem editovania textu so syntax highlightom a automatickým odsadzovaním aj napr. stĺpcové bloky (ALT+mouse), párovanie zátvoriek (vizuálne aj skokové cez CTRL+B), utf-8 kódovanie, základné regulárne výrazy pri vyhľadávaní alebo nahradzovaní textu, blokové odsadzovanie (TAB, SHIFT+TAB), zvýrazňovanie bielych znakov (SHIFT+CTRL+8) alebo koncov riadkov (SHIFT+CTRL+9), konverziu na malé (CTRL+U) alebo veľké znaky (SHIFT+CTRL+U) a asi milión ďalších vecí.

sobota 11. novembra 2006

Contact - If we are alone in the Universe...

If we are alone in the Universe, it sure seems like an awful waste of space.
--Carl Sagan (1934 – 1996) in Contact

Sagan's idea is based on Thomas Carlyle's (1795 - 1881) words On other stars:
"If they be inhabited, what a scope for misery and folly. It they be not inhabited, what a waste of space."

piatok 10. novembra 2006

Gmail - novinky

Gmail má opäť nové funkcie.

Menu pri hlavičke správy sa rozdelilo na informácie o správe a funkcie so správou. Dá sa napr. dať reply / reply to all / forward už pri hlavičke a netreba scrollovať až na koniec správy.

V pravom menu pribudla voľba forward all ktorá celé vlákno spučí do jednej správy. Dobré pri zapájaní novej osoby do už rozdiskutoveného vlákna.

Veľmi dobrou funkciou je kontrola vlákna pri odpovedaní. Ak dorazia do vlákna ďalšie odpovede, zobrazí ich počet a umožní ich zaradenie do vlákna.

streda 8. novembra 2006

Jazyky

Toto som našiel v draftoch, správa je z 22. marca 2005.

Dnes ráno som dostal od kamoša mail:
Hi,
I have got all ok but somhow I though I can read it in Plucker, but seems not boze a teraz som zistil ze ti pisem anglicky,
no nic vsetko je ok akurat sa mi to neda ciatta mam plucker a zda sa ze on to neviem precitat.

Už dlhší čas žije v krajine kde komunikuje aj anglicky. Zvláštne je, že mám tiež podobné stavy keď sa dlhšie s niekým bavím po anglicky a potom prepnem do slovenčiny...

utorok 7. novembra 2006

Defrag

V práci mi na novom počítači pomerne rýchlo behá build, štart aplikačného servera aj deploy aplikácie. Zistil som, že je to nielen rýchlejším hardware (dualcode p4) a dostatkom pamäte (2.5GB), ale aj stupňom fragmentovania disku (SATA 7200RPM). Chvíľu som sa snažil rozchodiť automagické defragmentovanie pomocou štandardne dodávaného Windows XP Defrag a na počudovanie to nebolo až také strašné:

/start/settings/control panel/scheduled tasks/add scheduled task
[next]
[browse]
C:\WINDOWS\system32\defrag.exe

Následne vo wizardovi zapnúť denné spúšťanie:



každý deň o jednej v noci:



užívateľ s ktorého právami sa to spustí (stačí nechať default vyplnenú hodnotu):



a požiadať si o otvorenie properties novo vytvorenej úlohy:



Defragu treba pridať parameter ktorý disk má defragovať (u mňa c:) a môže sa pridať parameter na ukecaný výstup (-v). Dole bude v poli Run as vyplnený užívateľ ako v kroku 3, netreba to meniť. Pod tým zaškrtnúť nech sa defrag spúšťa len keď je niekto nalogovaný:



pre istotu ešte raz nastavenie času spúšťania:



a pomerne dôležitá vec - zastavenie ak proces nedobehne do 6 hodín od spustenia. Ak sa defraguje často, nemal by nastať problém s dlhým behom defragmentácie, ale pre istotu zostrelíme proces ešte pred štandardným príchodom do práce:



Denná defragmentácia mi ušetrí približne 15% build času a keďže build robím niekoľko krát za hodinu, je to celkom zaujímavé číslo.

Hlavná úspora je ale v nestrácaní kontextu. Build je proste taký rýchly, že ma neomrzí pozeranie z okna na Karpaty a nezačnem browsovať. Tým si zachovávam kontext a v krátkom čase môžem testovať, čo som napísal.

pondelok 6. novembra 2006

Singularity

If computing speeds double every two years, what happens when computer-based AIs are doing the research?

Computing speed doubles every two years.
Computing speed doubles every two years of work.
Computing speed doubles every two subjective years of work.

Two years after Artificial Intelligences reach human equivalence, their speed doubles. One year later, their speed doubles again.

Six months - three months - 1.5 months ... Singularity.

Plug in the numbers for current computing speeds, the current doubling time, and an estimate for the raw processing power of the human brain, and the numbers match in: 2021.

But personally, I'd like to do it sooner.

[Staring into the Singularity]

piatok 3. novembra 2006

Mobilný Gmail

Gmail ako Java aplikácia priamo na mobile? Na OSNews sú pekné screenshoty a review mobilného Gmailu. Jediná chyba je, že moja obstarožná Nokia nie je medzi podporovanými zariadeniami. Ak si tú srandu chcete skúsiť, choďte z mobilu na http://gmail.com/app, ak máte Nokiu tak skúste priamo http://gmail.com/app/v1.0.0/en/gm-Nokia-Advanced_MIDP2.jad.