piatok 22. septembra 2006

Publikovanie Google Spreadsheet tabuľky

Google Spreadsheet má peknú funkciu - pre konkrétny súbor sa dá v Sharing options zaškrtnúť voľba Let anyone view. Objaví sa tam linka ktorú môžete zobraziť na stránke a hocikto (s Google kontom) má možnosť vidieť daný spreadsheet.
Doteraz sa dala tabuľka zdieľať len cez povolenie prezerania alebo editovania pre konkrétnych ľudí ktorých adresu človek musel vedieť, teraz sa dá tabuľka zverejniť pre každého.
Šikovná možnosť a zároveň aj šikovná reklama na Google Spreadsheet.

[Google How do I show my spreadsheets to people who I haven't invited?]

streda 20. septembra 2006

Rozdeľovanie mp3

Pred časom som získal nahrávku koncertu vo forme 2x80MB mp3 + 2x cue súbor. Mp3 je pomerne kvalitné 44kHz stereo vbr audio a pomocou Nero Burning Rom balíka a spomínaného cue súboru sa z neho dá priamo páliť cdda. Problém je, že audio počívam cez WinAmp a keď som chcel počúvať jednu skladbu viackrát, nemohol som si ju nahodiť do playlistu ale musel som sa posúvať v rámci jedného (dvoch) skoro hodinových súborov (=nepohodlné).

Našiel som mp3DirectCut ktorý načíta mp3, k nej cue súbor a následne postrihá mp3 a vytvorí n skladieb. Šikovné, len nefunguje správne s vbr súbormi.

Po týňoch hľadania na nete mi napadlo že sa pozriem na diskusné fórum k už spomínanému mp3DirectCut. Toľko po nemecky rozumiem aby som si vyhľadal reakcie na nesprávne fungovanie s vbr súbormi a v jednom príspevku bola odvolávka na slovenský soft MusiCutter ktorý zvláda aj vbr mp3. Paráda.

MusiCutter ale neukladá nultý blok mp3 súboru v ktorom je zakódované dĺžka mp3, takže sa WinAmp pri prehrávaní dĺžku len odhaduje. V tomto mi pomohol VbrFix, ktorý vie tieto informácie do vbr mp3 zapísať.

[mp3DirectCut | MusiCutter | musiCutter]

sobota 2. septembra 2006

Aqua X (WinAmp skin)

Dlho som odolával, ale nakoniec som na svoju internetovo pracovný stroj nainštaloval WinAmp. Samozrejme ten starý z júna 2003 ešte od Justina Frankela. Môže za to z veľkej časti záznam koncertu Depeche Mode v Bratislave, ktorý sa mi dostal na disk a následne aj do uší. Ako štandardný WinAmp skin som si obľúbil Aqua X skin z apríla 2003, je prehľadný a páči sa mi aj kvôli svojej jabĺčkovitosti.