štvrtok 31. augusta 2006

Comment Spam

Pred časom sa veľmi zvýšil počet spamov v komentároch tohoto blogu. Blogger na túto možnosť myslel a ponúka možnosť antispam obrázkov. Pokusne som preto zapol povinnosť zadať ku komentáru aj písmená z bloggerom generovaného obrázku. Počet spamov klesol na nulu. Je ale otázne, či som týmto krokom neodradil aj mojich verných (?) čitateľov - komentátorov, alebo či proste necítia potrebu komentovať.

Bakterofágy

Bakteriofágy sú vírusy ktoré infikujú baktérie. Vyskytujú sa bežne v prírode a zaujímavé na nich je, že sa dajú použiť na liečenie chorôb spôsobených baktériami. Napádajú totiž cielene jeden konkrétny druh baktérie a pre ostatné okolie sú neškodné. Na svojom tele majú receptory, ktoré sa spájajú len s určitým druhom bielkoviny na povrchu konkrétneho druhu baktérie - na ostatné nereagujú. Pri kontakte s danou bielkovinou dôjde u určitých druhov bakteriofágov ku skráteniu chvostovej časti bakteriofágu a vstreknutiu genetického materálu do baktérie. Iné (jednoduchšie) druhy proste svoj genetický materál vypustia na povrch baktérie.

Baktérie sa dajú zabiť aj antibiotikami. Problém môže byť s dopravou antibiotík k baktériám. Niektoré ochorenia totiž zhoršujú cirkuláciu krvi prípadne baktérie sú na miestach kde krv necirkuluje (povrchové infekcie alebo infekcie rozsiahlejších rán). Problém je aj v tom, že vzhľadom na časté zneužívanie antibiotík si niektoré bakteriálne kmene vyvinuli odolnosť na niektoré druhy antibiotík.
Bakteriofágy sú ale na rozdiel od antibiotík živými organizmamni, teda vedia sa evolučne prispôsobiť zmenenej situácii a vyvíjajú sa spolu s baktériami.
Nájdenie nového kmeňa baktériofágov, ktorý by vedel likvidovať zmutovaný kmeň baktérií trvá rádovo týždne, čo je oproti rokom (7-12) na vývoj a testovanie nového druhu antibiotík hlavne pre pacientov nepochybne príjemné.

U fágů určených k léčbě se to má tak jako s řekou Gangou. Už v roce 1896 si chemik E.H.Hankin všiml, že v nějaká látka v řece Ganze ničí bakterie cholery. O 19 let později pak mikrobiolog Frederick W. Tworn izoloval organismy, které ještě o několik let později dostaly jméno "požírači bakterií" tedy bakteriofágy.

Hledání bakteriofágů proti určitým baktériím je také zajímavé. Řeka Ganga je sice stokou, ale z našeho pohledu ještě ne dostatečnou. Proto se pro hledání nových kmenů fágů využívají splaškové vody z nemocnic, jatek a z kanalizace. Tyto "poklady" se filtrují přes filtry, které mají otvory menší než baktérie. Projdou jimi jen bakteriofágy. Ty se pak nakapou na kolonie bakterií [pacienta - pozn. red.] pěstované na petriho miskách a čeká se, jestli kultura bakterií uhyne. Pokud ano, měli jsme štěstí a nový fág, který se hodí k léčbě konkrétní baktérie, je na světě.


[Phage Therapy Center | OSEL]

pondelok 28. augusta 2006

Pod lampou - Zvukový archív

Pred časom začala STV zverejňovať zvukové záznamy svojej najlepšej relácie. Medzi ďallšie pozitívum patrí že zvolili formát mp3. Potešilo ma to dokonca až tak že som si pustil záznam z medzivolebnej diskusie (po skončení českých a pred začatím slovenských volieb). Záznam je kúskovaný podľa toho koľko je v relácii klipov - na ich vysielanie asi STV nemá licenciu. Stiahol som teda skusmo prvú časť, hodil do playlistu a cca po hodine počúvania zabudol že tam je len prvá časť. Záznam končil slovami štefana Hríba "tak, a dáme si klip" a skutočne nasledoval klip - intro záznamu koncertu Depeche Mode in Bratislava 2006/06/11. Celkom ma to prekvapilo a trvalo mi asi 20 sekúnd, kým som si dal dokopy, že WinAmp prišiel na koniec playlistu a keďže mám zapnutý repeat, pustil znova tento skvelý koncert.
;o)