utorok 28. marca 2006

Accelerated X

Na Free Software Magazine som našiel pekný článok vysvetľujúci postupný vývoj od 2D X-servera cez 3D akcelerovaný 3D desktop SGI (OpenGL) až ku dnešným pokusom RedHatu (AIGLX) a Suse (XGL) o 3D akcelerovaný 2D/3D desktop.

piatok 24. marca 2006

Zatmenie Slnka, u nás cca 50%

V stredu 29.3. si nezabudnite zváračské sklíčko alebo aspoň kus osvetleného filmu či starú disketu, pretože:
Dvacátému devátému dni tohoto měsíce bude obloze vládnout měsícem zastíněné slunce. Pás úplného zatmění začíná v Brazílii, postupuje přes Atlantik, Afriku, Středozemní moře, poloostrov Malé Asie až do východní Evropy. U nás v české republice bude slunce zastíněné jen částečně (asi z 55 %). Úkaz začne v 11: 47 SELČ, vyvrcholí ve 12:48 a skončí deset minut před 14. hodinou.

Totální zatmění bude tentokrát největší u hranic Čadu s Lýbií, kde dosáhne maximální šířky 183,5 km. Nejdelší doba trvání úplného zatmění bude 4 minuty a 11 sekund.


Update: Hnusne pršalo už od rána až do cca piatej, potom sa zpolooblačnilo. Škoda...

[ScienceWorld | NASA]

štvrtok 23. marca 2006

Pán prsteňov ako comix

Zaujímavý projekt pražského stredoškoláka - úprava sfilmovanej trilógie Pán prsteňov do komixovej podoby. Komplet Spoločenstvo prsteňov a Dve veže a čiastočne aj Návrat kráľa. Pre úplnosť ešte dodám že dielko je zložené zo scén z filmu a komixovo otitulkované. K dispozícii sú aj offline verzie (1, 2 a zatiaľ nekompletný 3).

utorok 21. marca 2006

Amazon Development Center Romania

...alebo outsourcing v praxi. Predpokladám že v Rumunsku nájdu minimálne rovnako vzdelaných vývojárov ako v Seattle a v pohode ušetria na platoch. Pre Software Development Engineer požadujú
A strong customer focus, excellent communication skills and experience in C/C++/Java, SQL, OOP, Perl, Unix application programming, databases, and client-server issues is essential. Knowledge of web crawling methods, parsing and search techniques is a plus. Work experience in a real time operations environment is a definite asset, as are strong analytical skills.
takže nič strašné. Welcome to Amazon Development Center Romania.

pondelok 20. marca 2006

Otravné OneTwoSold

OneTwoSold mám pomerne rád. Aukcie sú príjemná možnosť zistiť približnú trhovú cenu hocičoho, prípadne kúpiť nejaký ten hw za srandovné ceny. Občas sa ale na OneTwoSold rozhodnú že naserú užívateľov. Dnes sa im to podarilo "skvelým" reklamu scrollujúcim scriptom. Pozerám, čože mi to žerie 100% procesorového výkonu? Samozrejme že práve otvorené OTS! Najsk;r som hodil do adblockeru len reklamy, ale script je natoľko blbý že rotuje aj nenatiahnutými obrázkami a poctivo žerie 100% výkonu. Takže do adblocku pribudol aj script samotný.
Konkrétne išlo o tieto dva záznamy:
http://www.onetwosold.sk/featured/*
http://www.onetwosold.sk/includes/ottScroller.js
A je na čas pokoj. Ale OTS management je veľmi vynaliezavý...

Wikipedia na mobiloch

Novozélandský server poskytuje obsah z wikipedie. Ten je mierne prefiltrovaný tak, aby sa pekne zobrazoval na mobilných webových browseroch na mobiloch a pda s prístupom na sieť. Celkom pekné uľahčenie života.

štvrtok 16. marca 2006

Blade Runner v2

Na dnes len jedna pomerne pochmúrna BVerova (?) myšlienka z včera spomínanej diskusie pod jIRIho článkom:

Blade Runner tu s námi bude, dokud se jeho světa nedožijeme...

p.s.: o BR toho bude viac...

[Do you like our owl? | Blade Runner]

The World Clock Meeting Planner

Keď sa dvaja chcú porozprávať alebo zachatovať, treba aby boli aspoň v približne rovnakom časovom pásme. Medzi Bratislavou a Vancouverom nie je veľa možností...

[The World Clock Meeting Planner]

streda 15. marca 2006

Blade Runner

Dnes som sa v komentároch k jIRI-ho skvelému článku o Blade Runnerovi trošku rozpísal o tomto skvelom filme. Stáva sa...
Tak ma to potom inšpirovalo (rozcítilo, zaujalo, whatever...) že som si (zase) pohľadal množstvo informácií ako o filme tak aj o hre.
Na IMDB je prekvapivo rozsiahly materiál o pozadí filmu a rôznych srandičkách v ňom použitých. Jedna z nic je napr. o šachovej hre Batty vs Tyrell:
The moves that Roy plays to checkmate Tyrell are from a famous game played in 1851 by the German chess master Adolf Anderssen. It is known to chess enthusiasts as 'The Immortal Game' where Anderssen does actually sacrifice his Queen in order to force checkmate the very next move as in the movie.
Vždy ma bavilo hľadať takéto vtipné informácie o treťoplánových a štvrtoplánových žartíkoch tvorcov zaujímavých diel.

Update: Našiel som ďalšie detaily a vysvetlenie podobnosti medzi The Immortal Game a filmovými reáliami.

Update 2: Holden to schytá od Leona, Deckard Holdena potom navštívi v nemocnici. Táto scéna bola natočená ale nebola nikdy použitá.

[Trivia for Blade Runner]

USB-ZIP / USB-HDD

Pri formátovaní môjho USB kľúča (ten červený, farba určuje veľkosť, zelený je najmenší a 2GB kľúč nemajú odfotený, mimochodom doporučujem ho pre jeho rýchlosť a vtipne riešený otočný nestratiteľný mechanizmus ochrany) som si všimol dve možnosti formátu: USB-ZIP a USB-HDD.
Skúsil som obe verzie. Pri použití USB-ZIP sa dala zapnúť ochrana heslom, pričom po pripojení sa kľúč dostane do read-only stavu a systém ukáže len FlashKey.exe, ktorým sa dá disk odomknúť. Reálny obsah ukáže až po odomknutí. Pri použití USB-HDD možnosť zamknutia obsahu nie je.
Ďalším badateľným rozdielom bolo, že pri USB-ZIP sa vo W2k hlási ako removable device, pri USB-HDD ako normálny pevný disk.

piatok 10. marca 2006

Writely

Pred časom som v týždni čítal článoček o online textovom editore writely.com. Dnes som sa dozvedel, že ho kúpili gúglači.

Iste, po maile a talku je to útok aj na textový editor. Paranoik vo mne hovorí že nie je dobré mať všetko verejne prístupné. Pre mňa je ale pohodlné mať mail prístupný odkiaľkoľvek (aj tak mám stále spustený browser a jeden tab naviac s gmailom ma fakt nezabije), archivovať si chat v gmaile a to že niekto môže čítať moje maily ma veľmi netrápi.

Keď sa niekto posadí do six.sk a zahrá sa na the-man-in-the-middle tak môže čítať terabajty pošty, chatov a irc a vo väčšine prípadov mu v tom nič nezabráni. Ľudia proste defaultne nepoužívajú ssl a ďalšie kryptovacie techniky (viď napríklad tu).

Keď budem chcieť poslať niečo fakt zabezpečené, existujú kryptovacie softy na pohodlné krpytovanie súborov. Prípadne si nasnímam nejaký biely šum napríklad z nezapojeného vstupu line-in na zvukovke, xornem ním wanabe-kryptovaný-súbor a všetci kryptoanalytici sa môžu ísť ****.

Viac sa mi páči možnosť napísať formátovaný dokument bez editovania html vo vi-čku, takže sa už teším na nové Google Writely.

p.s.: Ešte viac sa teším na online spreadsheet...

[Čo všetko vie Writely]

Šárka, september 2005

Mail od kamoša o jeho dcére a ceste na rodinnú dovolenku v Bavorsku:
valime po rakuskej dialnici a sarka hovori:
sme to ale divna rodina
ideme do nemecka a nikto nevie po francuzky
Krása, isn't it?

štvrtok 2. marca 2006

DealTime

DealTime je server s množstvom informácií o všeličom na predaj. Technické špecifikácie starších monitorov, scannerov, počítačov, ... Ideálny tool pre aukcie.