piatok 30. septembra 2005

Gorily poprvé přistiženy s nástroji

Gorily a další lidoopi používají nástroje v zajetí. Ve volné přírodě ale zatím gorily s nástroji nikdo nenačapal, a tak zůstávalo otevřenou otázkou, nakolik je užívání nástrojů v zajetí skutečně jejich přirozeným projevem. První důkaz o používání nástrojů volně žijícími gorilami podal americký zoolog Thomas Breuer z Wildlife Conservation Society a zveřejnil jej v PLoS Biology.


Breuer učil svůj objev v močálovité lokalitě Mbeli Baia v konžském národním parku Nouabale-Ndoki. Poprvé to byla hůl využitá ke změření hloubky vody v tůni. Samice gorily se pokusila přebrodit tůň vyhloubenou slony, ale po pár krocích ji voda sahala už po břicho. Vylezla proto z tůně, ulomila si suchou větev ze stromu a s tou pak zkoumala, jak je voda hluboká. Jiná gorily použila silnou hůl jako oporu, když se potřebovala natáhnout pro chutné rostlinné sousto. Jindy si zase gorily „přemostily“ větvemi blátivou louži.
Podle odborníků používají gorily méně nástrojů než šimpanzi, protože vládnou větší fyzickou silou. Proč by bušily do ořechu kamenem, když ho spolehlivě rozmáznou pěstí?

[OSEL.CZ]

štvrtok 29. septembra 2005

bmem

Malý (2176 kB RAM) monitor voľnej fyzickej a virtuálnej pamäte a vyťaženia procesora. Dá sa zmenšovať, nastaviť do priesvitného módu, zapnúť textový výpis alebo len grafy a nastaviť rýchlosť obnovovania dát. Vie sa tiež napchať na vrch alebo spodok obrazovky. Zaujímavé gizmo pre monitorovanie počítača.

[bmem]

Jihočeští taťkové

Ak vám lezú na nervy antijadrové bláboly združenia Jihočeské matky, prečítajte si stránky združenia Jihočeští taťkové. Združenie vzniklo už v roku 2002 ale zjavne je menej medializované ako JM. Stránky im fungujú ale posledný zápis je z roku 2003. Stanovy združenia sú tiež celkom sympatické:
  1. Předmětem činnosti sdružení je propagace výroby energie v jaderných elektrárnách, jako v současné době jediné možné alternativy výroby energie „ve velkém“ z hlediska ochrany životního prostředí a z hlediska ceny energie v porovnání s cenami energie vyráběné z obnovitelných zdrojů.
  2. Občanské sdružení Jihočeští taťkové je sdružením ekologickým, které chce zanechat našim dětem a vnoučatům dědictví v podobě vzduchu čistšího, než jaký jsme všichni nuceni dnes dýchat.
  3. Hlavním cílem sdružení je podpora dostavby JE Temelín.

[Jihočeští taťkové]

utorok 27. septembra 2005

WikidPad == (wiki syntax + notepad)

Zapisovať si myšlienky, pracovné nápady a poznámky do počítača je pekné predsavzatie, ale po čase je v takýchto zápiskoch neskutočný bordel. Ak chceme zabrániť vzniku bordelu, treba venovať pomerne značný čas správe a vhodnému umiestňovaniu súborov, nehovoriac o tom že v takomto súborovo orientovanom systéme nemáme linky medzi súbormi. Výhodou je že celý adresár s poznámkami môžeme jednoducho presunúť na iný počítač.

Wiki je skvelý systém na jednoduchý zápis štrukturovaného textu do viacerých stránok s jednoduchým linkovaním, vyžaduje však webserver a výsledný súbor s dokumentami nie je jednoducho prenosný.

Spojením textových súborov na lokálne pripojenom disku s wiki konceptom editovania vznikol WikiPad. Jednoduchý textový editor používa lokálne pripojený disk na ukladanie súborov (jeden pre kažný dokument) a tieto potom interpretuje ako texty s jemne pozmenenou wiki syntaxou. Poskytuje teda jednoduché vytváranie nových súborov (napísaním WikiWord sa vytvorí linka na ktorú klikneme a sme v novom dokumente) a automagicky tvorí strom dokumentov v ktorom sa dá jednoducho listovať a ktorý je stále prístupný vľavo (á-la bookmarky v mozille).

Vyzerá to že som našiel náhradu za pero && papier resp. za html dokumenty.

[WikidPad]

piatok 23. septembra 2005

Mailinator:Spam Map

Už dlho a úspešne (radostne?) používam mailové kontá na Mailinatore. Keď server podmieňuje prístup ku službe (väčšinou download software, prispievanie v diskusných fórach, ...) zadaním živej mailovej adresy kam pošle heslo alebo aktivačný link, nedávam svoju bežnú mailovú adresu ale nejakú náhodnú adresu na mailinator serveri. Takýto mailbox je vytvorený poslaním prvej správy naň a je voľne prístupný. Správy sú z konta automaticky odmazávané po oplynutí nejakého času a tiež podľa stavu voľnej dátovej kapacity na Mailinator serveroch na ukladanie mailov. Voľný prístup k mailboxu väčšinou nevadí, predpokladám že dvaja ľudia na zemi používajúci mailinator nevymislia často rovnaký mailbox na ktorý si nechajú niečo poslať.
Mailinator má teda skvelú možnosť prijímať kvantá spamu (veď cez registrácie získané mailové adresy sú často predmetom obchodovania medzi zamestnancom firmy vyžadujúcej registráciu na hocičo a firmami rozposielajúcimi spam) a majú tiež možnosť identifikovať servery odkiaľ sa spam posiela. Tieto dáta spojili s vizualizačnými schopnosťami Google Maps a na svete je Mapa spamu a spammerov. Dáta pre mapu aktualizujú raz za 3 minúty takže ide o pomerne aktuálne informácie.

štvrtok 22. septembra 2005

pondelok 19. septembra 2005

Čiastočné zatmenie Slnka

3.10.2005 medzi 10:30 a 12:30 bude u nás viditeľné čiastočné (okolo 50%) zatmenie Slnka. Viac na osel.cz.

utorok 13. septembra 2005

Život na Titanu a jeho podoby

Měsíc Saturnu Titan je po Marsu druhým nejpravděpodobnějším místem naší sluneční soustavy, kde bychom mohli najít život. V jakou formu se život na Titanu mohl vyvinout? Zahnalo mrazivé prostředí evoluci k vytvoření zcela jiných forem života?

Mierne mrazivý podľad do možností Titanu ponúka TechBlog.
[Techblog]

Letecké snímky Mexika

Zaujímavé letecké snímky Mexika.

A Scanner Darkly panel featuring animators and... Philip K. Dick

I've just seen my first panel which was Warner Independent's discussion and preview of Richard Linklater's adaptation of Philip K. Dick's A SCANNER DARKLY. Producer Tommy Pallotta and animators Sterling Allen, Evan Cagle, Nick Derington, Christopher Jennings and I think one that I'm totally leaving out... as well as the originator of A SCANNER DARKLY Philip K. Dick himself.
Yes, I know Dick is dead and yes, I'm not kidding. Philip K. Dick was at the panel. He spoke to the audience, fielded questions and creeped the shit out of everybody.
That's Philip K. Dick on the right. In true form, there is an android with a rudimentary A.I. with the voice, face and feel of Philip K. Dick himself.
[aintitcool.com]

piatok 9. septembra 2005

A Scanner Darkly

Nová filmová adaptácia PKD! Môj obľúbený Temný obraz (A Scanner Darkly) o chlapíkovi čo fičí na droge spôsobujúcej schizofrenické vízie sa dočkal filmového spracovania. Podľa ukážky to vyzerá že celý film bude v nejakej pseudokreslenej forme.
Like a graphic novel come to life, "A Scanner Darkly" will use live action photography overlaid with an advanced animation process (interpolated rotoscoping) to create a haunting, highly stylized vision of the future. The technology, first employed in Richard Linklater’s 2001 film "Waking Life," has evolved to produce even more emotional impact and detail.

Hlavnú postavu Freda Arctora hrá Keanu Reeves, Winona Rider je zase Donna. No uvidíme...
Na philipkdick.com som našiel špecialitku - záznam z autorského čítania tejto knižky.

Geek chart

Geek chart. Bez komentára. Možno len - pozrite si dobre 2 stĺpec sprava.

streda 7. septembra 2005

NAY

Predvčerom a včera som bol kupovať holiaci strojček (darček pre brata) a musím pochváliť ochotu ľudkov v NAY Danubia, BA. Na NAY shope som si v pondelok našiel príslušný kus a keďže to bol asi posledný kus v Bratislave tak som napísal mail do predajne či sa to dá odložiť.
Odpoveď ale do môjho odchodu z práce neprišla tak som išiel len tak. Vybratý typ už ale nemali. Predavač mi síce ukazoval parametrami podobný kus od Panasonicu ale s Braunom mám dlhoročné pozitívne skúsenosti tak som radšej zostal pri overenej značke a zobral podobný ako som chcel pôvodne, len s iným designom a bez taštičky na prenos.
Včera ráno som našiel odpoveď na mail s tým že mi ten môj pôvodne požadovaný kúsok odložili na informáciách - preto sme ho v predajni nenašli.
Nabehol (ok, odviezol som sa) do NAY ešte raz, bez problémov mi strojček vymenili a s doplatkom aj vydali nový.

piatok 2. septembra 2005

Nový Concorde na obzore

Japonská agentúra pre výskum vesmíru (JAXA) spolu s Francúzmi pripravujú nástupcu lietadiel Concorde. Nové nadzvukové dopravné lietadlo by malo dopraviť 300 cestujúcich z Tokia do New Yorku (cca 11000km) za 6 hodín. Na to potrebuje priemernú rýchlosť 1833km/h alebo tiež mach 1.5. Dôležitou je tiež požiadavka na rozumnú spotrebu, znesiteľné emisie (25% dnešnej úrovne emisií oxidu dusíka) a hladinu hluku porovnateľnú s klasickými podzvukovými dopravnými lietadlami.

Viac podrobností na Techblogu, na stránke JAXA (administratívne zastrešenie Japonských leteckých a vesmírnych technológií) alebo na stránkach ISTA (Institute of Space Technology and Aeronautics - skutočný vývojári lietadla). JAXA vydáva aj správy o pripravovaných skúškach zmenšeného modelu lietadla.

[Techblog]