piatok 29. júla 2005

Raketoplán přežije, tepelná izolace vydrží

Pekný pohľad na hystériu okolo strašných poškodení raketoplánu pri štarte.

streda 27. júla 2005

Spacecraft Tracking - Shuttle and ISS

Dáta z NASA + mapa z Google + AJAX = sledovanie pohybu ISS a Discovery v priamom prenose. Raz za minútu zo servera natiahne AJAXom aktuálne dáta (má ich vraj z NASA) o polohe ISS a Discovery a potom sú vykreslené na mape. Stránka si pamätá staršie dáta (od momentu načítania do browsera) takže vie kresliť aj trasu letu.

Keďže NASA udáva polohu v 3D, dá sa vysledovať že Discovery pomaličky stúpa, zjavne sa pripravuje na stretnutie s ISS.

[Spacecraft Tracking]

Here's Lookin' at You, Discovery!

Leroy vyzerá byť celkom srandista:
Aboard the International Space Station, Expedition 10 Commander Leroy Chiao used a digital camera April 6 to photograph the rollout of the Space Shuttle Discovery at NASA's Kennedy Space Center from an altitude of 220 statute miles.


[NASA | Hi-res obrázok]

utorok 26. júla 2005

Zpověď finalistu Google Code Jam 2004

Zaujímavý rozhovor s Tomášom Dzetkuličom (študent MFF UK):
...
Jak se ti líbilo v Googleplexu? Asi jsi jeden z mála Slováků, kteří se do Googleplexu vůbec dostali. Nebo víš o někom z ČR nebo SR, kdo se letos chtěl taky podívat do finále, ale nepovedlo se mu to?
Ve finále jsem byl jediný z ČR a SR. Nevím o nikom, kdo by tam byl minulý rok. Googleplex vypadá fakt super (nechci to moc rozebírat, protože jsem podepisoval papír o mlčenlivosti a nesmím nikomu říct, co jsem tam viděl :-) ) Je to nejpříjemnější pracovní prostředí, jaké jsem kdy viděl. Je tam plno věcí určených na to, aby se zaměstnanci mohli odreagovat během práce (masážní křesla, ... dokonce je tam masérka), knihovna, atd. atd. Je to udělané tak, aby zaměstnanci nemuseli opustit práci - všechno mají po ruce - dokonce je tam i prádelna. :-)

Jinak je v USA blbé to, že je tam všechno hrozně daleko. Když jsme šli do restaurace, tak chlapík tvrdil, že je to blízko a šli jsme tam půl hodiny. Všechno je od sebe strašně daleko. Proto mají všude 4 proudové dálnice a všude se jenom vozí. :-) V Googlu mají naopak všechno po ruce, vše si jednoduše zařídí a můžou pracovat.

Už jsem slyšel o výborném areálu, kde mají možnost zaměstnanci odpočívat, relaxovat. Místo sedaček tam mají balóny v barvách Google a všechno je tam výborné. Co nejvíc zaujalo tebe?

Ty balóny tam doopravdy jsou :-) Mě zaujaly klavíry a to, že tam má každý 2 pořádně velké LCDéčka. Když člověk potřebuje hardware, tak přijde za chlapíkem, který to má na starost a ten ti dá, co potřebuješ.

Na porovnanie - v práci mám svoju optickú myš, ten guličkový shit z roku 7 od HP sa fakt nedal používať...

[Zpověď finalistu Google Code Jam 2004]

Gmail - Label

Práve som si všimol peknú funkciu Gmailu. Neviem, či tam bola už dlho, alebo je to novinka. Keď kliknem na label, hore do search input boxu sa mi napíše string ktorým obmedzím hľadanie na daný label, stačí len dopísať hľadaný reťazec alebo zmazať predvyplnený text a hľadať v celom mailboxe. Jednoduché a pekné riešenie.

HZDS-ĽS

Zuzka majstrovsky odhalila pôvodný zmysel skratky HZDS-ĽS. Je to hnutie za dlhodobé skrývanie ľudského svinstva.

M$ Virtual Earth vs Google Maps

M$ Virtual Earth a Google Maps verzia pohľadu na tú istú oblasť (zhodou okolností je to Apple HQ). Nech mi ešte niekto skúsi tvrdiť že M$ neklame...

pondelok 25. júla 2005

A person on a horse

If a statue in the park of a person on a horse has both front legs in the air, the person died in battle. If the horse has one front leg in the air the person died as a result of wounds received in battle. If the horse has all four legs on the ground, the person died of natural causes.

streda 20. júla 2005

Leviticus (Tretia kniha Mojžišova)

Technologické poznámka: Server biblia.sk má pošahané všetky hlavičky, presviedča klientov že posiela texty v kódovaní ISO-8859-1 ale pritom sú všetky texty vo Windows-1250. Ostatný obsah servera je neoveriteľný...

Dr.Laura Schlesingerová je rozhlasovou moderátorkou v USA a posluchačům, kteří ji zatelefonují do její show, uděluje rady. Před nedávnem prohlásila, že se jako dbalá křesťanka nemůže za žádných okolností příznivě stavět k homosexualitě, protože ta je podle Třetí knihy Mojžíšovy (Leviticus 18,22) ohavností.

Následující text je otevřený dopis jednoho občana Spojených státu dr. Schlesingerové, uveřejněný na Internetu.


Drahá paní doktorko!

Ze srdce Vám děkuji, že vynakládáte tolik obětavého úsilí, abyste lidem přiblížila Boží zákony. Lečcemus jsem se díky Vašemu vysílání naučil a o toto poznání se snažím podílet s co největším počtem lidí. Například, když se někdo pokouší obhajovat své homosexualní chování, připomenu mu prostě Třetí knihu Mojžíšovu (Leviticus 18,22), kde jasně stojí, že jde o ohavnost. A basta fidli.

Jenže od Vás ještě potřebuji poradit ohledně několika speciálních zákonů a způsobu, jak je dodržovat.

  1. Když u oltáře obětuji býka jako zápalnou oběť, vím, že je to libá vůně pro Hospodina (Leviticus 1,9). Problémem jsou moji sousedé. Tvrdí, že je to nelibá vůně pro ně. Mám je odrovnat?
  2. Rád bych prodal svou dceru do otroctví, jak to dovoluje Druhá kniha Mojžíšova (Exodus 21,7). Jakou přiměřenou cenu bych dnes podle Vašeho názoru měl za ni chtít?
  3. Vím, že se nesmím dotknout žádné ženy, je-li ve stavu menstruační nečistoty (Leviticus 15,19-24). Problém je v tom, jak se to o ní dovědět. Zkoušel jsem se ptát, ale většina žen reaguje na dotaz podrážděně.
  4. Leviticus 24,44 ustanovuje, že mohu vlastnit otroky, muže i ženy, získám-li si je ze sousedních národů. Jeden přítel má za to, že se to vztahuje na Mexičany, ale na Kanaďany ne. Proč nesmím vlastnit Kanaďany?
  5. Mám souseda, který o sobotách vždycky pracuje. Exodus 35,2 jasně stanoví, že musí zemřít. Znamená to pro mě morální závazek, abych ho vlastnoručně usmrtil?
  6. Jeden můj přítel si myslí, že i když pojídání všeho, co nemá ploutve a šupiny, jako mušlí a humrů (Leviticus 11,10) je prezentováno jako hodné opovržení, je to ohavnost menší než homosexualita. Mně se to ale tak nejeví. Můžete mi to nějak víc objasnit?
  7. Leviticus 21,20 praví, že se nesmím přiblížit k hospodinovu oltáři, jsou-li mé oči stiženy nějakou nemocí. Přiznávám, že nosím brýle na čtení. Musí můj zrak být dokonalý, anebo se na tohle dá použít nějaká obezlička?
  8. Většina mých mužských přátel si dává stříhat vlasy i přistřihovat vousy, přestože to Leviticus 19,27 jednoznačně zakazuje. Jakou smrtí mají sejit?
  9. Podle Leviticu 11,6-8 vím, že dotknu-li se kůže mrtvého vepře, budu nečistý. Smím doufám hrát kopanou míčem z vepřovice, když si navléknu rukavice?
  10. Strýc má statek. Proviňuje se proti Leviticu 19,19, protože osívá totéž pole dvojím druhem semene. Navíc nosí jeho žena šaty utkané z dvojího druhu vláken (bavlna + polyester). On nadto často zlořečí a rouhá se. Je opravdu zapotřebí té námahy se svoláním cele vesnice, abychom je ukamenovali (viz Leviticus 24,10-16)? Nestačí, když je formou drobného rodinneho obřadu upálíme, jako se to dělá s těmi, kdo se vyspí s tchyní (Leviticus 20,14)?

Vím, že jste se všemi těmito věcmi podrobně zabývala a tak jsem pln důvěry, že nám budete moci být nápomocna. A ještě jednou mockrát děkujeme za to, jak nám připomínáte neměnné a věčné Boží slovo.

S obdivem Váš oddaný učedník a fanoušek

Jake

ASP.NET stránky písané v 80386 assembleri

Lately we have been swamped with Bill Gate's new .NET vision. Once again even respectable people are crying out that C++ and assembler programmers will become extinct dinosaurs. My reaction to that is: "It's not fair!" Why are they always picking on assembler programmers? We don't do a lot of harm! Just because we like to have total freedom and like to be close to our hardware doesn't make us bad people. Go pick on someone else (like LISP programmers. I don't like them).
<%@ page language="Asm80386" %>

<%
Str: DB "Testing...", 0

mov eax, -2
cmp eax, 2
jle Label1
xor eax, eax
Label1:
lea esi, Str
push esi
call "Response.Write(string)"
pop esi
%>

EAX: <%= eax %>
Yup, it's true. It's really the x86 (Intel 80386 actually) instruction set that gets compiled into IL. Literally it is an "80386 Assembler scripting Language" for ASP.NET.

[ASM to IL compiler]

Tribute to The Return of the Siths

Ľahko erotická pocta Star Wars.
[Originál z For my minions]

pondelok 18. júla 2005

Gmail - Spam

Môj súkromný výskum je zakončený. Za mesiac som dostal niečo vyše 1000 spamov. Bez spamového filtra by to bolo dosť otravné. So spamovým filtrom musím označiť zhruba 10 spamov za týždeň.
Ako som na ten počet spamov prišiel? Prestal som mazať spamy zo spamboxu. Gmail automagicky po 30 dňoch odmazáva tieto maily, takže sa o ne nemusím starať. A vidím aj 30-dňový kumulatívny súčet počtu spamov.

Symbiotická baktérie Achillovou patou šikovných parazitů?

Představa „inteligentního“ designéra, jak tvoří filárie, v nich wolbachie a pak usilovně přemýšlí, které geny rozbít mutacemi, aby to celé vypadalo jako důsledek evoluce, je vskutku úsměvná.
...
Přesně tímhle způsobem, dlouhodobým soužitím, totiž vznikly mitochondrie a chloroplasty. Mitochondrie jsou původně (?) proteobaktérie, tedy přímo sestřičky wolbachií. Ještě dnes mají elegantní kruhový bakteriální genom, jen o dost víc prostřílený mutacemi. A wolbachie ve filáriích dnes pěkně názorně ukazují, jak vypadaly mitochondrie nebo chloroplasty kdysi dávno, na začátku své evoluční cesty.

[osel.cz]

štvrtok 14. júla 2005

css

Blogger nejako pošahal štandardné CSS, správy sa začali zobrazovať takto mešuge rozhodené. Skúsim sa na to vo voľnom čase pozrieť a nejako to ohackovať.

streda 13. júla 2005

Deep Impact debriefing

Obavy z toho, že by malý impaktor podstatně poškodil jádro komety Tempel 1 jsou zbytečné, protože vzájemný poměr hmotností můžeme přirovnat ke srážce mouchy s autem...

[OSEL.CZ]

pondelok 11. júla 2005

Online dáta

Zverejnenie Google Maps API vytvorilo veľký priestor pre rôzne vyhľadávacie a zobrazovacie služby. Zoznam ľudí bývajúcich na nejakej ulici spolu s ich telefónnymi číslami je zatiaľ maximum čo som videl. Škoda len že napr. pre Slovensko nemáme ani online servis prepisu názvu obce (nieto ešte ulice!) na zemepisné súradnice. Žeby úloha pre Štatistický úrad SR? To by som ale asi chcel priveľa, veď ich homepage vyzerá (grafické pozadie stránky, frames, veľké grafické počítadlo, stránky robené len pre software produkovaný zlom zo severozápadu...) ako z konca 90-tych rokov.

streda 6. júla 2005

Mac OS X Tiger vs. Windows XP

Zaujímavá stránka snažiaca sa na konkrétnych príkladoch (bohato ilustrovaných screenshotmi) ukázať rozdiely medzi WinXP a MacOS X. Pekne spravené, veľmi rozsiahle, doporučujem každému koho zaujímajú operačné systémy z užívateľského hľadiska, návrh GUI a podobné dôležité veci ktoré môžu stáť za úspechom alebo neúspechom software.

[Mac OS X Tiger vs. Windows XP]

pondelok 4. júla 2005

Deep Impact is a smashing success

We've had a far bigger explosion than we anticipated. ... I can't imagine how this could go any better.

...a trošku NASA faktov:
Comet Impact: July 4, 2005
Impact Velocity: 23,000 mph
Spacecraft Size: Flyby spacecraft is nearly as large as a Volkswagen Beetle automobile, impactor spacecraft is about the same dimensions as a typical living room coffee table.

...a linky:

[Deep Impact at nasa.gov and at spaceflightnow.com | first closeups | hubble | hawai telescope | impactor separates | mission overview | Deep Impact full coverage]

Live 8 ^h^h$

Účelem celé megashow nebylo nic jiného, než vyvolání pocitů viny a zodpovědnosti. Zodpovědnosti Vás, bílých pracujících rasistů na Západě a Severu, za chudobu a dluhy Afriky. Koukejte černochům odpustit dluhy a začít půjčovat hezky s čistým stolem!

[zvedavec]

piatok 1. júla 2005

Proposal for the Improvement of the English Spelling

For example, in Year 1 that useless letter "c" would be dropped to be replased either by "k" or "s", and likewise "x" would no longer be part of the alphabet. The only kase in which "c" would be retained would be the "ch" formation, which will be dealt with later. Year 2 might reform "w" spelling, so that "which" and "one" would take the same konsonant, wile Year 3 might well abolish "y" replasing it with "i" and Iear 4 might fiks the "g/j" anomali wonse and for all.

Jenerally, then, the improvement would kontinue iear bai iear with Iear 5 doing awai with useless double konsonants, and Iears 6-12 or so modifaiing vowlz and the rimeining voist and unvoist konsonants. Bai Iear 15 or sou, it wud fainali bi posibl tu meik ius ov thi ridandant letez "c", "y" and "x" -- bai now jast a memori in the maindz ov ould doderez -- tu riplais "ch", "sh", and "th" rispektivli.

Fainali, xen, aafte sam 20 iers ov orxogrefkl riform, wi wud hev a lojikl, kohirnt speling in ius xrewawt xe Ingliy-spiking werld.
--Mark Twain

[Improvement of the English Spelling]