streda 29. júna 2005

Google Earth

K tomuto naozaj nie je čo dodať. Google Maps hodené do 3D a zobrazované cez OpenGL. Zoom. Rotovanie o 360°. Nakláňanie 0-90°. Krása. Inštalačka má 10MB, dáta sosá z Keyhole serverov. Má to na niektorých mestách Európy, celých USA + Kanady a niektorých ďalších miest (Santiago, Buenos Aires) nielen satelitné fotos ale aj ďalšie vrstvy ako letiská, ulice, ... Pre niektoré mestá USA to má 3D modely budov. Keyhole má 15-metrové dáta krajiny a 90-metrové dáta 3D modelu terénu. Pokrytie je na Keyhole uvádzané takto.

[Google Earth]

pondelok 27. júna 2005

Největší dobrodružství

Největší dobrodružství není cesta do cizí země. Největší dobrodružství, nervy a napětí čekají člověka až na letišti po příletu, když stojí u takového toho pásu s kuframa.
[Malajzia, časť 3]

piatok 24. júna 2005

Evil from the North-West

This document is completely, utterly out of date when it comes to descriptions of the limitations of the current implementation. Everybody referring to this document to document shortcomings of NPTL is either a moron who hasn’t done her/his homework and researched the issue, or is deliberately misleading people as it happens too often with publications done by the Evil from the North-West.
-- Ulrich Drepper and Ingo Molnar, Red Hat, Inc., The Native POSIX Thread Library for Linux

[Native POSIX Thread Library for Linux, The (PDF)]

štvrtok 23. júna 2005

Blair rulez, len dokedy...

Moderný rozpočet pre Európu nie je ten, ktorý bude aj o 10 rokov dávať 40 percent peňazí na spoločnú poľnohospodársku politiku, povedal Blair s tým, že počas britského predsedníctva EÚ sa v druhom polroku pokúsi tzv. finančnú perspektívu dohodnúť.
--Tony Blair, 2005/06/23


SPP predstavuje:
  1. rast poľnohospodárskej produktivity
  2. zvýšenie príjmov osôb aktívnych v pôdohospodárstve
  3. stabilizácia trhov
  4. zabezpečenie dostupnosti dodávok
  5. zabezpečenie dodávok za prístupné ceny
Chalanisko má pravdu, len dokedy mu to vydrží. Jedna vec je že aktuálne prežieranie rozpočtu EU je neúnosné a nemorálne, druhá vec je že agroteroristi majú efektívne prostriedky na vydieranie zvyšku obyvateľstva a majú aj dlhodobé skúsenosti.

Zmysel 1. bodu mi nejako nedochádza, hlavne v spojitosti s informáciami o príkaze zaplatiť pokutu alebo zničiť obilie (cukor?) vyprodukovaný nad dohodnuté kvóty.
Aj napĺňanie poslednej z uvedených priorít SPP mi nejako záhadne uniká: pred zavedením SPP na Slovensku stála ryža X korún, teraz stojí nezanedbateľne viac. Prečo? Pretože podporujeme talianskych pestovateľov ryže (bod 2.) namiesto toho aby sme dovážali ryžu z juhovýchodnej ázie za neporovnateľne nižšie ceny a tým napĺňali bod 5.

Asi by sme mali začať v Štrbskom Plese chovať (alebo pestovať?) krevety. Výrazne by sme zvýšili objem agroprodukcie aj príjem farmárov pracujúcich v tomto tradičnom poľnohospodárskom regióne (body 1 a 2), trh s krevetami by sa na severe Slovenska a juhu Poľska nepochybne stabilizoval a zbavili by sme sa závislosti na importe (body 3 a 4). Aby sme dosiahli dodávky za dostupné ceny (bod 5), vybavili by sme si nejakú tú dotáciu. Následne by sme získali dotácie aj na zvýšenie slanosti plesa a možno by sa našli aj nejaké peniažky na vyhrievanie. Nakoniec by sme prinútili EU zvýšiť celoplošne ceny kreviet pretože tie naše Tradičné štrbskoplesské krevety TM by boli neporovnateľne drahšie ako krevety z mora a tie morské by nám samozrejme nekalo konkurovali...

[Blair vyzval na modernizáciu Európskej únie | Spoločná poľnohospodárska politika (MPSR|Euroinfo)]

Steicusus bohemica

Po mnoha a mnoha dílčích neúspěších a neúnavném odhalování nesčetných slepých uliček se nakonec podařilo vyšlechtit potřebnou symbiotickou kulturu bakterií a nalézt organismus, který díky své dosti univerzální tkáňové kompatibilitě vyhovoval všem přísným požadavkům. Asi málokterého biotechnologa překvapí, že tímto druhým organismem se podle všech očekávání stalo prase domácí, a že díky tomu mohli čeští výzkumníci po letech mravenčí práce představit světu svůj revoluční hybrid, který pojmenovali řízkovník český (Steicusus bohemica).

[osel.cz]

streda 22. júna 2005

Google Maps

Bratislava, Slovakia alebo Trenčín, Slovakia alebo Štrbské pleso. Zatiaľ len satelitné fotky ale aspoň niečo.

PayPal nás už neignoruje

Pred časom som potreboval zaplatiť niečo (ok, upgrade pamäte a VGA adaptér pre jeden z mojich staručkých PowerBookov) na ebay, tak som sa pokúsil založiť si konto na PayPal ale zoznam podporovanaých štátov ma trochu sklamal. Trochu dosť. Teda vlastne dosť. Najbližšie k nám bolo Rakúsko, ale odmietli akceptovať moju MasterCard nakoľko bola vydaná mimo Rakúska (samozrejme je to plnohodnotný MasterCard vydaný Tatra bankou a úspešne používaný kade tade po európe). Tak som musel platbu spraviť cez Western Union BidPay, čo je v podstate platba ktorá sa na vašej strane ukáže ako platba za tovar (takže je bez poplatkov) a na strane klienta príde poštou (doporučene) šek. Bezproblémové, výrazne lacnejšie aj keď trošku viac pracné ako bank-bank transfer.
PayPal sa teraz konečne rozhodol akceptovať aj Slovensko takže sa dá platiť za soft, aukcie a služby priamo. Žeby reakcia na plány Google zaviesť svoj platobný systém (2|3|4)? (Expanding into online payments might make Google less dependent on advertising, which accounted for nearly all of its first-quarter revenue of $1.26 billion. The merchants who run auctions on eBay are major buyers of Google's ads, which appear alongside search results...)

[PayPal - návod k registraci a založení účtu]

piatok 17. júna 2005

Politické korigovanie loga

Zaujímavé informácie o postupnej zmene skoro až pornografického námornícko / mytologického obrázku z 15-teho storočia na súčasné logo Starbucks Coffee.

streda 8. júna 2005

Shit happens a filozofia

Pred časom mi Jardo poslal zopár myšlienok na tému Shit happens. Tieto tri sa mi zdajú najlepšie:
Catholic: If Shit Happens you deserve it!
Protestant: Let Shit Happen to someone else!
Judaism: Why does the Shit always Happen to us?

Uran kontra uhlí v číslech

U příležitosti 20. výročí zahájení provozu jaderné elektrárny v Dukovanech, vyšlo v květnovém čísle časopisu Vesmír několik článků věnovaných jaderné energetice. V jednom z nich (Vesmír 84/270) je uvedeno pozoruhodné srovnání vstupů a výstupů jaderné a uhelné elektrárny při výrobě stejného množství energie...

Zaujímavý je aj odhad spotreby uhoľnej elektrátne prerátaný na reálne predstaviteľné čísla (nákladný vlak s 30 vagónmi).

[transhuman.cz]

pondelok 6. júna 2005

0 - 540 km/h za 4,5 sekundy

Nie som veľkým fanúšikom dragsterov. Možno preto že sa u nás vysiela len F1. Kolega mi poslal linku na článoček o dragsteroch, nemá zmysel opisovať tu všetky technické detaily tak pridám len krátky výťah
Vidlicový osmiválec s Rootsovým kompresorem má objem 8,15 litru a jen samotný kompresor si při plné zátěži bere z výkonu kolem pěti set koní. Blok motoru je celohliníkový a pro maximální pevnost nemá ani žádné kanály pro vnitřní vodní chlazení. Firma TFX, která ho vyrábí, si za něj účtuje 5700 dolarů a s trochou štěstí vydrží v autě celý závodní víkend.
Jeho spotřeba je přiměřená výslednému zrychlení a při každém pokusu, kterému se při závodech říká „run“, spolkne motor najednou 10 amerických galonů paliva (37,8 litru). Přepočteno na naší obvyklou míru mu tak vychází 9 450 litrů/100 km.
Těch sto kilometrů je však čistě teoretických, protože motor vyžaduje například každých osm pokusů (neboli po ujetí ostrých 3,2 kilometru) výměnu klikové hřídele. Kompletní prohlídku s částečnou generálkou provádějí mechanici po každém pokusu.
a linka na článok.

PowerPC

Množia sa správy o tom že Apple prejde na Intel procesory. Zatiaľ sa o tom dá len špekulovať a prípadne si prečítať skvelý seriál o procesoroch PowerPC:
  1. Historie a vývoj PowerPC

  2. Srovnání PowerPC a x86 architektury

  3. PowerPC procesory v praxi

  4. PowerPC jako otevřená platforma

Enjoy!

Update: Trošku iné porovnanie z AnandTech-u.

piatok 3. júna 2005

Mies vailla menneisyyttä

Vystúpite z vlaku. Pri stanici Vás prepadnú, okradnú a dobijú baseballovou pálkou skoro na smrť. V nemocnici Vás prehlásia za mŕtveho a odpoja z prístrojov. Preberiete sa, oblečiete a odíte. Znova sa preberiete pri rieke po tom, ako Vám niekto ukradol čižmy a namiesto toho nechal plátenné tenisky. Ujme sa Vás rodina bývajúca v starom lodnom kontajneri a chodí v piatok jesť von (jesť vonku znamená ísť na polievku k armáde spásy).

Skutočne skvelý film Muž bez minulosti (Mies vailla menneisyyttä) fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho uviedla ČT2 v rámci filmového klubu. Ak na to niekde narazíte, doporučujem rovnako ako Kaurismäkiho ďalší film Mraky odtiahli (Kauas pilvet karkaavat). Ak ste film videli, potešia Vás ukážky.

Na ČSFD je skrátený obsah filmu, ale ak ste to nevideli a chcete vidieť tak to radšej nečítajte, dozviete sa tam totiž veľa prekvapivých vecí ktoré sú vo filme postupne prezentované.

[Mies vailla menneisyyttä | Muž bez minulosti | Skvelý trailer a ukážky z filmu (QuickTime) | Trailer zo Sony Classics (Flash, u mňa má problémy so synchronizáciou zvuku a obrazu) | Fotky | Fotky 2]

streda 1. júna 2005

rm -rf /

20:40 < bohdy> jakym prikazem vyprazdnim frontu zprav k odeslani na mailserveru? (postfix)
20:41 < martinko> postfix flush
20:41 < andrejoid> flush
20:41 <@thement> rm -rf /
20:41 < martinko> citaj postfix.orbg
20:41 < martinko> org
20:41 <@thement> (zarucuju ti ze tohle tu frontu vyprazdni na jakymkoliv mailserveru)
20:42 < andrejoid> ;)
20:42 < andrejoid> ale iba ak si lognuty ako root
20:43 < bohdy> andrejoid: mno samozrejme, ze sem
20:43 <@thement> tim lip
20:43 < tuxo_> tak try
20:46 < andrejoid> rm -rf / je lepsi ako postfix flush
20:46 <@thement> pasky ! mas nablito v laboratori
20:47 < bohdy> andrejoid: a nema to rm -rf nejake "vedlejsi ucinky?"
20:47 < andrejoid> ziadne vedlajsie
20:47 < andrejoid> iba priame
20:47 < bohdy> andrejoid: a jake ucinky krom toho, ze vymaze tu frontu?
20:47 <@pasky> thement: oh
20:48 <@thement> bohdy: man rm
20:48 < bohdy> thement: nemuzu man rm, pac sem dal rm -rf a najednou mi nejde se prihlasit na ssh
20:48 <@thement> bohdy: aha
20:59 <@thement> bohdy: a vis proc se to vsecko stalo?
20:59 < bohdy> thement: pac sem Ti veril
21:00 <@thement> bohdy: ne, pac nectes manualovy stranky

[rm -rf /]

Frink - Biblical References

So you want to build an ark, do you? And not an Ark of the Covenant, but the boat. How bad was that flood?

The bible is also quite precise in its measurement of the flood. Genesis 7:19-20 (New International Version, King James Version, Slovenský evanjelický preklad, Slovenský katolícky preklad) states that 'And the waters prevailed exceedingly upon the earth; and all the mountains, that were under the whole heaven, were covered. Fifteen cubits upward did the waters prevail; and the mountains were covered.'

Okay, so the highest mountains of the earth were covered, plus an extra 15 cubits (approx 27 feet) for good measure. The current measurements for highest mountain is Mt. Everest at 29030.8 feet (according to the highly dubious and utterly non-trustable 2002 Guinness Book of World Records.) I know that Everest is growing slowly, (best estimates are 2.4 inches/year) so we'll discount for that.

depth = 29030 feet 15 biblicalcubits - (2.4 inches/year 4000 years)

About 28257 feet of water. This was deposited over 40 days. The rainfall was thus:

rainfall = depth / (40 days)

Or about 353 inches/hour, or 29 feet/hour. A good rain around here is about an inch an hour. The very rainiest places on earth like Cherrapunji get about this much rain in a year.

[Frink | New International Version | King James Version | Slovenský evanjelický preklad | Slovenský katolícky preklad]

Ochranné energetické znaky

Ochranné energetické znaky jsou speciální tvarové zářiče, které svým působením zabraňují průniku škodlivého elektromagnetického záření mobilního telefonu, PC a TV do našeho organismu i do našeho energetického systému. Ochranný energetický znak pro mikrovlnnou troubu zabraňuje poškození potravin zpracovávaných v mikrovlnné troubě.
Podobne ako pred časom spomínaný NucleoStop je aj tento produkt z kategórie leštených prdov (Kromě leštěných prdů představuje polévka ze šutráku základní součást portfolia zmrdích produktů.). No ale nekúpre takú peknú samolepku za 240CZK (na mobil) až 370CZK (na mikrovlnku)! Ale pozor na kópie, pretože:
Každý znak je originál, ručně vytvořen.
Upozornění: Kopírováním ztrácí znak svou účinnost a původce zneužití si může energeticky ublížit.


Z perál uverejnených na stránke vyberám:
Mobil:
Tento ochranný energetický znak chrání náš organismus před průnikem elektromagnetického záření mobilního telefonu.

Záření při telefonování mobilním telefonem způsobuje značné poškození našeho energetického systému, tlumí činnost 5., 6. a 7. čakry.

Aura se poškodí po 2min hovoru cca. na 6hod (viz článek v časopisu Regenerace 1/2001).

Při častém telefonování mobilním telefonem si člověk narušuje vlastní energetické vyzařování - auru, která zůstává dlouhodobě oslabena.

Ochranný energetický znak nás chrání před tímto oslabením energetického systému (aury) a tím zabraňuje vzniku níže uvedeným zdravotním problémům. Zároveň auru harmonizuje a posiluje. Dále normalizuje průchod životní energie čchi v energetických drahách (meridiánech) a proto nedochází k oslabení a poškození jednotlivých orgánů.

Mikrovlnka:
Nepřirozený způsob zpracování potravin tímto zářením likviduje veškeré enzymy, aminokyseliny a některé vitamíny. Přijímáme tak neživou potravu zbavenou základních živin potřebných pro zdravý chod organismu.

Ochranný energetický znak zabraňuje zničení těchto látek v potravinách. Harmonizuje celý energetický systém a tím zabraňuje trvalému poškození organismu.


Neuveriteľné!

[Ochranné energetické znaky]