piatok 29. apríla 2005

Greenpiss

Autor: Radim "Rumun" Křivánek
Jedním z důvodů, proč mám rád tento blog, je pravdivé informování o aktivitách pseudoekologického hnutí Greenpeace, které osobně považuji za nebezpečné fašisty.
Autor: Shigor
Nepoužívat slovo fašisti ve spojitosti s Grínpissem, prosím... občas jsem za své názory označován současnými módními humanistickými demokraty právě za fašistu a jsem nerad házený do jednoho pytle s tou vypatlanou zelenou verbeží

Inak článok Jaderná energie: krize nebo renesance? je celkom zaujímavý.

[transhuman.cz]

OrangePortal sucks

Orange dáva svojim zákazníkom, ktorí majú aktivovaný Orangeportál, možnosť posielať SMS. Škoda že len na čísla Orange (teda pre samotný Orange s nákladmi limitne sa blížiacimi k nule). Na Errortel^h^h^h^h^h^h^h^hTimobajl^h^h^h^h^h^h^h^hMagenta sa sms poslať nedá. Ani keby ju klasicky spoplatnili. Proste sa to nedá. Len tak ďalej, Orange.

[OrangePortal SMS]

štvrtok 28. apríla 2005

Gmail - rozšírené vyhľadávanie 2

Dobrá vec je tento filter: is:unread in:trash. Maily ktoré prídu z nejakej konferencie a podľa subjektu ich nepovažujem za hodné otvorenia priamo len označím a zahodím. Takto sa potom v koši jednoducho dohľadajú a pripravia na úplné zmazanie.

[ gmail | Gmail - rozšírené vyhľadávanie 1 ]

Nový color palette creator

Objavil som vcelku pekný generátor paliet nielen do webov.

Skoro studená fúzia

Poměrně jednoduché je inerciální elektrostatické udržení (IEC) v tzv. fusoru, kde jsou ionty deuteria urychlovány elektrickým polem do centra systému dvou do sebe vnořených dutých sítěk, nabitých na vysoké napětí. „Fusor“ si postavilo i několik amatérů, vejde se do jídelního stolku a je vyráběn též komerčně jako zdroj rychlých neutronů (milony za sekundu).

Ještě řádově menší rozměry asi může mít i ohlášená „pyrofúze“, která vyšla v dnešním čísle časopisu Nature. Jde o principiálně jednoduchý systém pracující za pokojové teploty – nezaměňovat ovšem se zprofanovanou a nepotvrzenou studenou fúzí! Ji ostatně jeden z autorů „pyrofusoru“, Seth Putterman, kdysi pomáhal rozebírat na cucky...

Základem je tu pyroelektrický krystal LiTaO3. Podobně jako piezoelektrický krystal reaguje na tlak vznikem elektrického napětí na jeho plochách, pyroelektrický krystal reaguje na změnu teploty (zmrazí se a postupně ohřívá na pokojovou teplotu). Na povrchu krystalu je měděná elektroda s wolframovým hrotem. V popisované aparatuře takto může vzniknout na jeho povrchu napětí až 120kV, což v okolí špičky hrotu vytvoří extrémně silné elektrické pole. V komoře je deuterium o nízkém tlaku. Když se atom deuteria ocitne blízko špičky wolframového hrotu, elektrické pole ho „oholí“ o jeho elektron a jádro (iont) je odmrštěno s velkou energií pryč. Když se mu postaví do cesty terčík z deuteridu erbia (ErD2), může se stát, že iont narazí do jiného jádra deuteria tak, že se s ním sloučí na jádro helia 3 a neutron. Reakcí vzniklé neutrony se dají měřit obvyklými radiometrickými metodami. Indikátorem, že neutrony vznikly fúzí, je jejich energie, typická pro danou jadernou reakci. Vzniká také jisté množství rentgenového záření. To vše u aparátku, který by se i se zdrojem vešel do větší krabice.
...
Už „prototyp“ dává 900 reakcí za sekundu, přičemž autoři předpokládají, že lepším chlazením krystalu a použitím tritia by mohli produkci zvýšit na hodnoty tisícinásobně vyšší. O využití pro produkci energie pochopitelně nemůže být ani řeč, výkon zdroje se počítá v pikowattech, přičemž pyroelektrický krystal si tepla z okolí bere o mnoho řádů více...

[osel.cz]

utorok 26. apríla 2005

Blogger - recover post

Už sa vám stalo že ste mali rozpísaný príspevok do blogu a spadol (browser | systém | elektrina | vesmír | ...? Blogger má novú funkciu na zamedzenie takejto straty. Priebežne ukladá písaný text do cookies a v prípade že sa stane niečo zlé, je možné že tam ten text bude uložený. Potom stačí skočiť na www.blogger.com, nalogovať sa do príslušného blogu (áno, sú takí čo majú viac ako jeden blog), kliknúť na Create new post a tam kliknúť na Recover post. Ako som už napísal - nefunguje to vždy, ale je to vždy lepšie ako prísť o článok na 100%, nie?

Gmail - rozšírené vyhľadávanie

Rozšírené vyhľadávanie v Gmaile je celkom dobré, nevie však jednu vec ktorú často potrebujem: vyhľadať všetky zmazané maily (maily v koši) označené konkrétnym labelom. Dajú sa tam vyhľadávať maily označené labelom ALEBO maily v koši.
Štandardný search je napísaný tak že maily v koši a spamy nevyhľadáva, hľadanie tohoto odpadu si treba explicitne vyžiadať.
Pri troche snahy sa ale dá použiť priame vyhľadávanie (priamo v search boxe na hlavnej stránke) s použitím vhodných query words. Dá sa tak dosiahnuť napríklad vyhľadanie všetkých mailov z koša s labelom fedora-trans (label:fedora-trans in:trash) alebo všetky business spamy z Columbexu, AgemSoftu a pod. (label:business-spam in:trash).

pondelok 25. apríla 2005

Tretí variant severnej tangenty

Tretí variant severnej tangenty predstavuje zbernú komunikáciu, ktorá sa začína na Jarošovej ulici a popod križovatku Račianska - Jarošová pokračuje 360 metrov dlhým podjazdom. Potom opäť vychádza na povrch a pokračuje v koridore medzi Pionierskou a železničnou traťou takmer až po Smrečniansku ulicu. Križuje železničnú trať a pokračuje opäť tunelom popod vrch Stráže. Tunel by mal byť skoro 700 metrov dlhý a tangenta by opäť vychádzala na povrch asi 30 - 50 metrov od železničného tunela pri Pražskej ulici. Ponad železničnú trať by sa estakádou napojila na Brniansku ulicu. Celý úsek má dĺžku 3019 metrov a je prepojený s vnútorným okruhom v dvoch polohách - Račianske mýto a križovatka SAV.

[ Tretí variant severnej tangenty | Územný plán zohľadňuje aj severnú tangentu]

Some of the vehicles were computer-generated.


Naval Air Station, Alameda
The runways are painted like a street at the former Naval Air Station at Alameda, CA to create a temporary freeway built for the big chase in The Matrix: Reloaded. There’s also some ground level shots of the freeways construction (scroll down to “behind the scenes”).

štvrtok 21. apríla 2005

Preklad ústavy EU

  1. Německo si v Evropě bude dělat co chce. Běda, jestli ne.
  2. Francie si v Evropě taky bude dělat co chce, pokud nenarazí na bod 1)
  3. Pokud se bod 2 dostane do sporu s bodem 1, platí ZATÍM bod 1 (vono se jestě uvidí...)
  4. Na Anglii serem, ta je za vodou.
  5. Na Spanělsko taky serem, to je za Pyrenejema
  6. Na Itálii taky serem, ta je za Alpama
  7. Na ostatní státy EU serem o to víc, jsou mrňavý a zavostalý a můzou bejt rády, ze dostanou čuchnout k prdeli.
  8. Státy, zmíněné v bodech 4 - 7 budou radostně odebírat zbozí Německa, popř. Francie.
  9. Dojde-li ke konfliktu s domácí konkurencí, domácí konkurence se přizpůsobí.
  10. Pokud se domácí konkurence nepřizpůsobí, bude zlikvidována.
  11. Státy, zmíněné v bodech 4 - 7 budou za vsech okolností podporovat prosperitu a hospodářský rozvoj Německa (no jo, dobře, tak teda Francie taky)
  12. Dojde-li ke stagnaci či k recesi Německa (no jó, Francie taky) je to vina USA a ostatních států EU. V tom případě Brusel neprodleně zajistí nápravu a potrestání viníků.
  13. Rozhodování Bruselu se řídí zájmy Německa a mozná i Francie. Bruselský úředník se zdrzí jednání, které by mohlo Německo a Francii popudit. Za odmě nu dostane čuchnout k prdeli.
  14. Národní parlamenty států zmíněných v bodech 4 - 7 mají právo schvalovat rozhodnutí Bruselu aklamací. Pověřený úředník kontroluje spontánnost projevu. Při nedostatku spontánnosti budou zjistěné nedostatky neprodleně odstraněny (i s jejich nositeli).
  15. Národní parlamenty států zmíněných v bodech 4 - 7 mají právo vysvětlovat občanům svých států blahodárnost rozhodnutí Bruselu.
  16. Občané států zmíněných v bodech 4 - 7 mají právo:
    1. drzet hubu a krok
    2. radostně přijímat a naplňovat vsechna usnesení Bruselu
    3. pověřeným úředníkům oznamovat osoby, které dle jejich názoru nedostatečně vyuzívají práva dle 16a a 16b.
  17. Pokud u občana vznikne podezření na nedostatečné vyuzití práva 16c, bude povazován za neuvědomělého a podroben převýchově.
  18. Bruselský úředník bude vybírán ze zvlástě uvědomělých občanů, pokud Německo a Francie neurčí jinak.
  19. Kursy lásky k Německu (a Francii, vzdyt já vím) pro uvědomělé občany pořádá kazdý stát ve vlastní rezii pod dohledem pověřeného úředníka.
  20. Platnost bodů 3 - 19 se řídí rozhodnutím Německa a Francie.

(thanks to zemiak)

Napadají vlkodava větší lumpárny než pekinéze?

Lov tuleňov v Kanade

Na Zvedavcovi je článok o "love" tuleňov a tuleních mláďat v kanadskej provincii Newfoundland. Za jednu tuleniu kožku vraj lovci dostanú necelých 5 kanadských dolárov. Tuleni sú zabíjaní predovšetkým pre svoju kožu. Mizivé množstvo tuleňov sa spracováva na olej. Mäso je nepoužiteľné, takže sa necháva na ľade zhniť. Tulenie penisy sa predávajú ázijcom ktorí ich považujú za afrodiziakum. Pre rybárov tvorí príjem z lovu len asi 5% ich ročného príjmu a pre celú provinciu Newfoundland (odkiaľ je 90% lovcov) tvorí príjem z lovu len asi 1% príjmov. Veľký podiel na ziskoch z lovu majú Nóri, ktorí kupujú 80% nespracovaných koží. Nóri kože spracujú a ďalej exportujú a Nórska vláda kožušinársky priemysel podporuje. Fotografická reportáž z tzv. lovu je dosť otrasná.

streda 20. apríla 2005

Google Maps in UK

Nielen US a Kanada ale už aj Veľká Británia má Google Maps. A spolu s nimi aj Google Local. Už sa teším na satelitnú vrstvu ako majú US/Can Google Maps a samozrejme aj na maps.google.sk.

pondelok 18. apríla 2005

Propeller Clock

Zdajú sa Vám Vaše hodinky nudné. Postavte si točiace hodiny. Ako to finguje? Motor točí vrtuľou na ktorej je procesor a 7 diód nad sebou. Procesor sleduje čas a otáčky a vo vhodných okamihoch bliká diódami, čím vytvára zdanie 2D displaya.
Rickard Gunée tento nápad dotiahol do dokonalosti: postavil Gamesys - hw na simulovanie 2D displaya s výstupom textu alebo hry.
[Propeller Clock | Rickard Gunée's Gamesys]

Google Maps - jfk to 350 5th, new york, ny

Nemám slov. Googlači spojili svoje skvelé Google Maps so službou prezerania satelitných obrázkov KeyHole. V mapovom vyhľadávači sa dá prepnúť mapa a satelitná snímka. Neskutočné!

Btw: Vedeli ste že v New Yorku majú na letisku JFK odparkovaného jedného Concorda?

upd: Interesting Google Satellite Maps, vyhľadávanie bytov na predaj / prenájom.

[jfk to 350 5th, new york, ny: mapa alebo satelitné foto]

SCIgen - An Automatic CS Paper Generator

SCIgen is a program that generates random Computer Science research papers, including graphs, figures, and citations. It uses a hand-written context-free grammar to form all elements of the papers. Our aim here is to maximize amusement, rather than coherence.

Generuje to skutočne zaujímavé dokumenty, pridáva grafy a rozsiahly zoznam použitej literatúry (samozrejme s fake názvami). Jediný problém som našiel v tom že uvádza diela autorov z rokov kedy autori preukázateľne nežili. Napr. Turing, A. Gliadin: A methodology for the study of local-area networks. In Proceedings of the Conference on Heterogeneous, Relational Algorithms (Oct. 1996). alebo Newton, I. Congestion control no longer considered harmful. In Proceedings of NSDI (Apr. 2001).

[ SCIgen - An Automatic CS Paper Generator | The Impact of Low-Energy Theory on Steganography | Adaptive, "Smart" Information for Hash Tables ]

štvrtok 14. apríla 2005

GMO

Na ScienceWorld je zaujímavý rozhovor s Jaroslavom Petrom o GMO. Ukážka na navnadenie (teaseer):
Co bych musel udělat, kdybych takto chtěl světélkovat já sám?
Musel byste si pořídit gen pro zelený fluoreskující protein a vpravit si ho do buněk, jež jsou zodpovědné za tvorbu tvé pokožky (pokud by vám, jak předpokládám, stačilo „zářit“ jen navenek). Nejlepší by byl nějaký virus, který má pro tyhle buňky slabost. Tomu byste „vykuchal“ jeho geny a místo nich podstrčil gen pro protein medúzy. A pak už by stačilo se tím virem jen nakazit tak, aby doputoval až na místo určení – do kůže. Ale mohl byste to zkusit třeba i s elektroporací – tedy s vnášením genu do buněk pomocí elektrických šoků. A napadá mě, že byste sis tak pořídit i jakési genetické „tetování“, kdybys gen vpravoval do určitých míst a vytvářel tak vzor.
Spíš než zelený fluoreskující protein, což je záležitost pohříchu jen dekorační, by se mi líbilo mít v pokožce chlorofyl. Zelený bych byl stejně, jen bych nesvítil. Ale ušetřil bych za jídlo, protože bych si mohl glukózu sám fotosyntetizovat.


[ScienceWorld]

streda 13. apríla 2005

Bledomodrá bodka

Zem je bledomodrá bodka strácajúca sa v lúčoch Slnka. Je vidieť v pravom pruhu slnečného svetla kúsok pod stredom obrázku.
Túto fotografiu spravil modul Voyager 1 pri svojom lete zo vzdialenosti 3.7 miliardy kilometrov od Zeme.


"Pale Blue Dot" is a photograph of the Earth taken by the Voyager 1 spacecraft at the range of 3.7 billion miles. It shows the Earth as minute speck nearly lost in the glare of the Sun.

This is the "Pale Blue Dot" photograph of the Earth taken by the Voyager 1 spacecraft. The Earth is the relatively bright speck of light about halfway down the rightmost sunbeam.

This narrow-angle color image of the Earth, dubbed 'Pale Blue Dot', is a part of the first ever 'portrait' of the solar system taken by Voyager 1. The spacecraft acquired a total of 60 frames for a mosaic of the solar system from a distance of more than 4 billion miles from Earth and about 32 degrees above the ecliptic. From Voyager's great distance Earth is a mere point of light, less than the size of a picture element even in the narrow-angle camera. Earth was a crescent only 0.12 pixel in size. Coincidentally, Earth lies right in the center of one of the scattered light rays resulting from taking the image so close to the sun. This blown-up image of the Earth was taken through three color filters -- violet, blue and green -- and recombined to produce the color image. The background features in the image are artifacts resulting from the magnification.


[Carl Sagan: Pale blue dot: A vision of the human future in space]

Positive Atheism's Big List of Carl Sagan Quotations

You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe.
-- Carl Sagan

We live on a hunk of rock and metal that circles a humdrum star that is one of 400 billion other stars that make up the Milky Way Galaxy which is one of billions of other galaxies which make up a universe which may be one of a very large number, perhaps an infinite number, of other universes. That is a perspective on human life and our culture that is well worth pondering.
-- Carl Sagan

I would love to believe that when I die I will live again, that some thinking, feeling, remembering part of me will continue. But as much as I want to believe that, and despite the ancient and worldwide cultural traditions that assert an afterlife, I know of nothing to suggest that it is more than wishful thinking.
-- Carl Sagan, article In the Valley of the Shadow Parade Magazine Also, Billions and Billions p. 215

Interviewer: "Didn't [Sagan] want to believe?"
Druyan: "He didn't want to believe. He wanted to know."
-- Ann Druyan, Sagan's wife and The Contact(2) co-author

Anything you don't understand, Mr. Rankin, you attribute to God. God for you is where you sweep away all the mysteries of the world, all the challenges to our intelligence. You simply turn your mind off and say God did it.
--Dr. Arroway in Carl Sagan's Contact

In many cultures it is customary to answer that God created the universe out of nothing. But this is mere temporizing. If we wish courageously to pursue the question, we must, of course ask next where God comes from? And if we decide this to be unanswerable, why not save a step and conclude that the universe has always existed?
--Carl Sagan, Cosmos, page 257

Many statements about God are confidently made by theologians on grounds that today at least sound specious. Thomas Aquinas claimed to prove that God cannot make another God, or commit suicide, or make a man without a soul, or even make a triangle whose interior angles do not equal 180 degrees. But Bolyai and Lobachevsky were able to accomplish this last feat (on a curved surface) in the nineteenth century, and they were not even approximately gods.
--Carl Sagan, Broca's Brain

The idea that God is an oversized white male with a flowing beard who sits in the sky and tallies the fall of every sparrow is ludicrous. But if by 'God' one means the set of physical laws that govern the universe, then clearly there is such a God. This God is emotionally unsatisfying... it does not make much sense to pray to the law of gravity.
--Carl Sagan

Look back again at the pale blue dot of the preceding chapter. Take a good long look at it. Stare at the dot for any length of time and then try to convince yourself that God created the whole Universe for one of the 10 million or so species of life that inhabit that speck of dust. Now take it a step further: Imagine that everything was made just for a single shade of that species, or gender, or ethnic or religious subdivision. If this doesn't strike you as unlikely, pick another dot. Imagine it to be inhabited by a different form of intelligent life. They, too, cherish the notion of a God who has created everything for their benefit. How seriously do you take their claim?
--Ann Druyan

It took the Church until 1832 to remove Galileo's work from its list of books which Catholics were forbidden to read at the risk of dire punishment of their immortal souls.
--Carl Sagan

[ Carl Sagan | WikiQuote | Positive Atheism's Big List of Carl Sagan Quotations | Quotatuions on Freethought & Religion ]

3D obrázky


Určite poznáte 3D obrázky tvorené z jemných geometrických vzorov. Po troche tréningu sa dá v nich vidieť nádhedný trojrozmerný priestor s krištáľovo čistým obrazom. Tu je návod na pozeranie reálnejších obrázkov podobným spôsobom. Skutočne krásna 3D fotka je na stránke Davida Stuckeyho, stojí to za chvíľku skúšania. Obstojný 3D obrázok je na stránke Borisa Starostu a obstojné 3D fotky sú tu.
Ako to funguje?
With 3-D photography, two images are taken with a small separation between them, usually around 68-70mm. This is roughly the separation between your eyes. Try and look at the tip of your nose, you will go cross eyed! This is also known as convergence. Your brain can determine how close something is based on the amount of convergence of your eyes. With objects at great distance, the reverse is true. As an object is moved further away from you, your eyes diverge further and further until they are looking parallel. At this point, objects are at "infinity". Another feature of our wonderful minds is that the more we converge our eyes (go crosseyed) the closer we focus...automatically.


[Freeview Stereo Images | Boris Starosta | David Stuckey | SecondCello ]

pondelok 11. apríla 2005

Zdvihnutie prístupov na blog

Čo takto nárast o 600%? Postup je jednoduchý:

  1. Umiestnite si na stránku nejaký obrázok s novým nápadom. Ja som našiel peknú vecičku - transparent desktop.

  2. Zaregistrijte si blog do googlača.

  3. Pozerajte si štatistiky prístupov.
Bol som prekvapený koľko ľudí si kliklo na obrázok v googlovskom hľadači obrázkov.

štvrtok 7. apríla 2005

Chudnite zdravo a efektívne!

Ak máte nejaké to kilo navyše, ste na správnej adrese. O dvadsať kíl za dva mesiace menej – žiaden problém.
V nasledujúcom príspevku Vám predstavíme novú revolučnú metódu na to, ako sa správne, zdravo a efektívne zbavíte nadbytočných kilogramov.
...
Obed: Fazuľová polievka s klobáskou a smotanou 500 kJ
Knedlo-kapusto-bravčo: 2000 kJ
500 ml minerálka 7ºC -60 kJ
...
Večera: Štyri rožky s klobásou a horčicou: 1500 kJ
Pivo 7ºC 740 kJ
...
Druhá večera: dve veľké borovičky: 800 kJ
500 ml nealkoholické pivo lig -60 kJ
...
Diétne rozpisy sa dajú zostavovať individuálne podľa telesnej hmotnosti, ročného obdobia a želanej rýchlosti chudnutia.
100-kilový človek bude pri tomto režime postupne chudnúť zhruba 300 g za deň, čo znamená okolo 2 kg týždenne. Po 8-10 týždnoch tohoto stravovacieho režimu to znamená úbytok hmotnosti do 20 kg.
...
Alternatívnou metódou je potom vynechať niektoré súčasti stravy, napríklad horčicu. Ale pozor: horčica sa konzumuje pri izbovej teplote a preto z hľadiska ochladzovania a ohrievania hrá dôležitú úlohu v uvedenom dietetickom režime. Elegantným riešením sú odporúčania tzv. Veľkokrtíšskej diéty: párky nechať pred konzumáciou trocha vychladnúť, klobásu a slaninku konzumovať studenú, horčicu a kečup skladovať v chladničke, borovičku skladovať v mrazáku (-18ºC!!!). a pivo piť veľmi dobre vychladené. Takisto sa treba zrieknuť červených vín, ktoré sa pijú s izbovou teplotou a treba prejsť na biele druhy, ktoré sa podávaju s teplotou 8ºC. Samozrejme je možné podávať i červené vína vychladené, ale tým utrpí chutnosť stravy. A to nie je našim cieľom. Dá sa predsa chudnúť bez toho, že by organizmus trpel.

Za prečítanie stojí samozrejme celý článok, Fronzi tam má aj ďalšie "skvelé" nápady.

[fonzi.hlava.sk]

pondelok 4. apríla 2005