štvrtok 31. marca 2005

Transparent Desktops

Odsunúť monitor, odfotiť stenu / skrinku / hocičo za ním a nacapiť si to ako desktop wallpaper. Vcelku zaujímavý nápad, niektoré obrázky vyzerajú naozaj pekne.

Update: Janulček poslal ďalší zdroj.

[Transparent Desktops | Flickr]

Číňan zabil muže kvůli virtuální krádeži v onlinové hře

Čínská média přinesla zprávu, že úřady zatkly a obžalovaly z vraždy hráče internetové počítačové hry, který údajně zabil svého soupeře ve sporu o virtuální zbraň.
[BBCCzech]

utorok 22. marca 2005

Public domain in Soviet Russia

According to the laws of the Soviet Union, all works published before May 27, 1973 were not protected by copyright and were thus in the public domain.
[Image:Black Ravens.jpg - Wikipedia, the free encyclopedia]

pondelok 21. marca 2005

Vysypanie kosa

...Tady jedna sekretarka si malem hodila masli, kdyz omylem vysypala kos, ve kterem roky skladovala dulezite dokumenty. Nevedela, ze ta slozka ma takovou zradnou funkci, proste se ji libila ta ikonka a tak ji pouzivala.

Neuronová síť úspěšně předvídala trest smrti

Výzkumníci z Loyola University New Orleans naučili umělou neuronovou síť předvídat s devadesátiprocentní přesností, zda osoba usvědčená z hrdelního zločinu bude skutečně popravena.
...
V devíti z deseti případů počítač správně určil, zda odsouzený skončil v cele smrti.
...
Ukázalo se totiž, že k předpovědi konečného trestu stačí informace, které nemají nic společného se samotným zločinem ale pouze s pachatelem. Konkrétně se jednalo o rasu, pohlaví, věk a vzdělání odsouzené osoby.

[transhumanismus.cz]

GoogleX v2

Objavila sa kópia krásneho designu GoogleX, ktorú pre časom uverejnili a potom zase stiahli z Google Labs stránky.
Thanks to Zemiak.

piatok 18. marca 2005

Sitting in hotel room...

So I'm sitting in my hotel room listening to Morcheeba and browsing the iTunes Music Store, when I notice that Todd Hollenshead - id Software's CEO - is sharing his music collection for the entire hotel to see. Hi, Todd! The man is, obviously, into rock, and has pretty good taste. In the spirit of game development, I've shared (parts of) my collection as well. So if you're staying at the W on 3rd Street, open your iTunes and feel free to peruse my music. I can recommend Maria Rita.

[voyage to mars]

Obsah vs forma

Místo obsahem se zabýváme formou tak dlouho, až obsah pohřbíme pod nánosem bezcenného balastu. Děje se to v politice, v diskusích o odborných tématech, a velmi markantně se tenhle zlozvyk projevuje právě v internetových diskusích.
...
Je snazší trvat na svém a obvinit druhou stranu z kretenismu, než pokorně přiznat, že tvrdím bludy.
Asi si zkrátka budeme muset ještě chvíli počkat. Nejdříve budou muset základní školy přestat bazírovat na větném rozboru a přesunout se k tvůrčímu (nebo alespoň na argumentaci zaměřenému) psaní, příjmačky na střední školy budou muset přestat vypadat jako soutěž Riskuj! a u zkoušek na vysokých školách se bude muset předvádět něco jiného, než jak rychle si student do hlavy natlačí 300 stran skript. Pak, až některá další generace Čechů bude vedena k tomu, že co říkají, je nejméně stejně důležité jako počet překlepů na odstavec, pak se třeba dočkáme nějaké té diskuse na úrovni.

Podobné sa dá tvrdiť aj o niektorých SK diskusiách. A o školstve a spôsobe prijímačiek a skúšok tiež. Veľmi veľa testov a skúšok je o memorovaní. Ale máme v tom spolu s Čechmi, Maďarmi a Rakúšanmi viac ako storočnú tradíciu...

[festivalsupermall]

štvrtok 17. marca 2005

Total Commander CD/DVD Burning Plugin

Welcome to the web home of TCBurner, the Total Commander CD/DVD Burning Plugin! Its main purpose is to make burning CDs and DVDs as easy and comfortable as possible for Total Commander users.

Win^h^h^hTotal Commander nepoužívam ale tento plugin ma zaujal spôsobom ako sa vyberá výsledný cd/dvd formát. Adresárová štruktúra simulujúca menu - vcelku pekný nápad.
Ja používam podobný plugin do FAR-ka. Ten je naviazaný na Nero Burning Rom command line modul a tiež dokáže robiť celkom pekné veci.

[tiasoft.de | NeroCMD FAR]

Tank Wars

Marcový projekt mesiaca na sourceforge.net má ako demo uvedenú zaujímavú aplikáciu - Tank Wars.
Soft beží v TV, ľudkovia sa prihlásia a cez SMSky ovládajú tanky. Geniálna aplikácia na ťahanie peňazí cez SMS operátora. Celkom sa čudujem že také niečo neprevádzkuje pomaranč alebo banán.

streda 16. marca 2005

Ďalší Clarke

I don't believe in astrology; I'm a Sagittarius and we're skeptical.

Logo Trenčína


Symbol neukončenej ležatej osmy podporuje plne ideu otvorenosti a ďalšieho vývoja. Abstraktná forma symbolu a jeho farebnosť zároveň veľmi dobre vystihuje prvoradý charakter mesta: rieku, lesopark v centre mesta, historické centrum a jeho obnovu, a v neposlednej rade i hlavnú dominantu: hrad, ktorý je na rozdiel od ostatných návrhov reprezentovaný červeným štvorcom, ako zakladný akcent tejto jednoduchej "mapy mesta" v jeho symbole.

Takže tak. Mne sa logo celkom páči. Uvidíme čo spravia so stránkou a či nebude používanie nového loga na úkor erbu mesta.

[trencin.sk]

GoogleX

Roses are red.
Violets are blue.
OS X rocks.
Homage to you.

Jenoduchý onMouseOver, ale efekt je veľkolepý.
Google goes X
Today is an amazing day: A small idea - a fun late-night coding jaunt to help me learn Javascript & DHTML - has just launched on Google Labs. I never expected it to make it as far as it has when I wrote it a month ago, especially since my "real" job is working on Keyhole.
...
And now there's Google X, which came about because I wanted a quick fun way to access all of Google's services. I gave it to a few friends in the company, who gave it to their friends, some posted it on their blogs, others sent it around on mailing lists, and it eventually made its way to Marissa Mayer, who liked it enough to say, when do you want to put it up on Labs? So after some spit and polish from some enthusiastic Googlers and the keen eye of the UI team, Google X is here. I hope all of you enjoy it - especially Mac users, who I'm sure will appreciate its lineage.

Chikai Ohazama
Software Engineer


Update: GoogleX zmizol (2)(thanks to Zemiak). Ešte že sa mi podarilo uložiť na lokále ten pekný JavaScript.

[MacOSXGoogleX | Google goes X]

utorok 15. marca 2005

váájemsíej

Pred časom začali vedľa bratislavskej YMCA stavať novú budovu. Povolenie mali na 8 nadzemných podlaží (alebo poschodí, s príbehom to nesúvisí). Základy začali budovať ako pre 30-poschodovú budovu.
Pamiatkari a obyvatelia okolitých domov začali vyskakovať, mesto rozhodlo že základy si môžu stavať aké chcú a že môžu zakročiť až keď porušia povolenie, t.j. postavia viac ako 8 podlaží.
Firma zatiaľ uzavrela zmluvy na predaj bytov až po 30-te poschodie.
Mesto zase že je to síce svinstvo ale že to nie je voči mestu protiprávne a že s tým môžu niečo robiť až keď postavia viac ako 8 podlaží.
Domček rástol a teraz som v nejakých bratislavských novinách videl nákresy nového domu a článok o tom že sa investor a mesto dohodli.
Investor ustúpi zo svojho zámeru postaviť 30-poschodovú budovu (s vyhliadkovou terasou na najvyššom poschodí) na povolenie pre 8-poschodovú. Mesto ustúpi zo svojho zámeru zbúrať budovu. Dohodli sa na 20-poschodovom dome.

Poučenie?
Nebojte sa porušovať zákony! Musíte to však robiť vo veľkom! Keď si postavíte na svojom pozemku garáž, prinátia vás ju zbúrať. Keď si postavíte namiesto 8-poschodvého domu 20-poschodový, pochvália vás, lebo ste si nepostavili 30-poschodový.

Logika? Size matters.

Časoprázdno

Jelikož nemáme čas na vysedávání po kavárnách, stvořili jsme si globální drbárnu, takovou technologickou pavlač (neřekl tohle tak před deseti lety Ondřej Neff? Hmm, velmi postmoderní...), kde si pěkně předneseme své nezávislé monology a můžeme jít spokojeně spát, aniž by nám šaty načuchly cigaretovým kouřem.

[festivalsupermall]

Any sufficiently advanced...

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
-- Arthur.C.Clarke

Any sufficiently advanced technology is insufficiently documented.
-- Kabdib on Slashdot

To ma prividelo na stránku s ďalšími citátmi Arthura C. Clarka. A je tam samozrejme tona ďalších autorov (Douglas Adams, Brian W. Aldiss, Philip K. Dick, William Gibson, Ursula K. Le Guin, Robert Heinlein, Frank Herbert, Stanislav Lem, Niccolo Machiavelli) s množstvom citátov.

štvrtok 10. marca 2005

dBpowerAMP Music Converter

Objavil som najsamgeniálnejší soft na konverziu audio súborov. Vie konverovať medzi rôznymi formátmi (napr. z real audio do ogg), má oddelené vstupné a výstupné filtre takže je možné kombinovať naozaj všetko na všetko.
Má veľmi dobrý modul na prácu s tagmi v príslušných audioformátoch. Samozrejmosťou tag editoru je že funguje na viacerých súboroch so zachovaním rozdielnych atribútov (názov skladby, poradové číslo v rámci albumu).
Našiel som aj pseudokonvertor na plnenie tagov z názvov súborov - podľa zadanej masky vie naplniť atribúty tagu, tie ktoré mu nezadáte necháva nezmenené.
Konvertor sa na požiadanie integruje sa do shellu a ponúka (okrem iného) priamo na audio súboroch akciu Convert to a Edit tag.

[dBpowerAMP | kodeky]

Free Software Multimedia Threatened by Software Patents

Closed for patent infringement

This site has been shut down because of numerous patent violations in MPlayer. The other free software multimedia players are next.

The European commission has just passed its directive on software patents, violating democratic rules and procedures to the sole benefit of big non-European corporation and Ireland and to the detriment of small and medium sized businesses (which comprise 99% of the European software industry) and free software.

The European parliament will now be taking the last stand against software patents in a voting for which an absolute majority is needed. Such a majority is hard to come by in a parliament with a low attendance level.

But not all is lost yet as long as you decide it is time to make a difference and take action. This is our last opportunity to fend off software patents worldwide, there will be no second chance for the foreseeable future. Contact your local EU representatives and educate them why software patents are bad and why they must attend that parliament session to vote against them. For in-depth information and starting points to get active visit software patent page of the FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure).

Wish us luck, we will need it.


[Free Software Multimedia Threatened by Software Patents]

streda 9. marca 2005

Εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων

Ancient Greek Inventions - part 1 and 2. Napr. kotva, tehly, katapult, žuvačka, automat na mince, žeriav, suché doky, hasičská striekačka, plameňomet, pontónový most, taxameter, parabolické zrkadlo, zbrane založené na žiarení, železnica, sprcha, mydlo, tryskový motor, samohlásky, ústredné kúrenie a asi ďalších 50 vecí.

O Grékoch viac aj na mlahanas.de.

Oplození na hlavě

...
V posledním čísle vědeckého časopisu Fertility and Sterility (83(2), 457-461, 2005) popsal tým ze saudsko-arabské Nemocnice krále Fahda případ jednatřicetileté ženy, jenž popírá vše, co jsme si právě sáhodlouze a pracně vysvětlili. Žena se s manželem snažila osm let otěhotnět a nakonec se připravovala na oplodnění ve zkumavce. Byla ošetřena hormony, které navodily na jejích vaječnících růst folikulů a v nich i zrání vajíček. Tato vajíčka se nenechávají ovulovat, ale odeberou se ještě před ovulací pomocí jednoduchého chirurgického zákroku z nitra folikulu. To také tým lékařů provedl.
A když pak embryologové připravovali vajíčka na oplození manželovými spermiemi v laboratorních podmínkách, nevěřili svým očím. Zjistili, že oplození už není třeba, neboť na 6 z devíti vajíček našli nalepené spermie. Tři vajíčka už vykazovala neklamné známky oplození. Ale oplozeno jich zřejmě bylo více, protože čtyři vajíčka se začala zdárně vyvíjet v embryo. Lékaři ženě tři z nich přenesli zpět do dělohy v naději, že se embrya uchytí a aspoň z některého se vyvine zdravé děcko. Jestli se to povedlo, to zpráva neuvádí. Ale to nevadí. I tak postavil tato „case report“ (zpráva o jednotlivém případu) zákonitosti oplození u savců na hlavu.
...
[o.s.e.l.]

piatok 4. marca 2005

Je zle, nebo není zle?

Pán Koubský nadhodil tému dôchodkovej reformy. Sú tam vcelku zaujímavé reakcie.
Pixy: Ať už to dopadne jakkoli, odevzdávám (a budu odevzdávat) státu jen nezbytné minimum - a je docela možné, že za to také nějké nezbytné minimum dostanu. O zbytek se musím postarat sám vlastním zajišťovacím portfoliem - penzijní fond, životní kapitálové pojištění, investice. Přinejmenším jedna rada těch mágů, co zbohatli na knihách typu "Jak zbohatnout", platí vždy: deset procent svých příjmů zásadně neutratím a investuji.

Skupina lidí s vysokými příjmy bude celý život se skřípěním zubů platit a zároveň šetřit vedle, lidé s příjmy průměrnými budou při odchodu do důchodu odkázáni na milost a nemilost momentální vladní politice, lidem s podprůměrnými či mizivými příjmy je to, jako všechno, jedno. Však on se "někdo" postará. Slibuji, že se budu ze všech sil podporovat taková řešení, aby dostali co zaslouží, tedy pokud možno nic.


[aKB@large]

streda 2. marca 2005

Jak čtou mapy gayové?

Pravděpodobně jste se již setkali s tvrzením, že muži čtou mapy jinak než ženy, to není žádná novinka. Ale napadlo vás jak jsou na tom gayové a lesbické ženy?
Zjistil, že gayové využívají stejnou navigační strategii jako využívají ženy. Aby našli určený cíl, nebo cestu zpět,řídí se orientačními body.
Pokusy sice ukázaly, že gayové využívají orientačních bodů tak jako ženy, ale že současně využívají i typicky mužskou strategii – orientaci podle směru a vzdálenosti.
Naproti tomu lesbické ženy čtou mapy shodně jako normální ženy. Prvky mužského určování směru a vzdálenosti u nich test neprokázal.
...

utorok 1. marca 2005

Solární komín

Existuje jedno nepříliš známé avšak velmi efektivní řešení pro přeměnu sluneční energie na elektřinu. Je jím takzvaná solární věž či solární komín. Zařízení se skládá z ploché ale rozlehlé přízemní části - kolektoru, který vzhledem i funkcí připomíná skleník. V prostoru pokrytém průhlednou fólií se ohřívá vzduch. V centrální části kolektoru je umístěn komín, kterým horký vzduch stoupá vzhůru. Po cestě může roztáčet větrnou turbínu. Nejedná se o hypotetický koncept. V osmdesátých letech minulého století generovala experimentální 200 metrů vysoká solární věž ve Španělsku 50 kW elektřiny. Po sedmi letech byl její provoz ukončen, protože nedokázala generovat energii levněji než klasické zdroje. V poslední době však roste zájem o alternativní zdroje energie díky obavám o možný konec dostatku levné ropy a také snaze o snížení emisí skleníkových plynů.

[transhumanismus.cz | Pekný text o solar tower]