štvrtok 30. septembra 2004

Tom's Hardware Guide: Tom's Hard News

Adobe plans to introduce a new format for digital photos tomorrow in an attempt to create an industry public standard to make the archiving and editing process compatible across all types of cameras and software.
The company is proposing that its new Digital Negative Specification, or DNG, becomes a universal standard for the raw format. Adobe is also launching a free software tool that will allow users to convert the raw formats from more than 65 cameras into the DNG format.
[Tom's Hardware Guide | Toronto Star]

Doom3

SpaceShipOne Surpasses 100 Km Altitude on First X-Prize Flight

Takže sa to chalošom zo Scaled Composites podarilo! Gratulujem! 102km (337500 stôp) nie je sranda.

At 8:13 this morning PDT, SpaceShipOne (SS1) coasted above the 100 km altitude point and successfully completed the first of two X-Prize flights. The peak altitude reached was 337,500 ft. The motor was shut down when the pilot, Mike Melvill, noted that his altitude predictor exceeded the required 100 km mark. The motor burn lasted 77 seconds – 1 second longer than on the June 21st flight. Melvill was prepared to burn the motor up to 89 seconds, which indicates significant additional performance remains in SS1.

The second X-Prize flight is tentatively scheduled for Monday, October 4.

More details, photos and video will follow soon.
[Scaled Composites]

Red Hat acquires Netscape server software

In a move to add more open-source arrows to its quiver, Linux seller Red Hat has acquired the Netscape server software products of Time Warner, the companies plan to announce Thursday.
In an interview Wednesday, Szulik (CEO, Red Hat) declined to comment on terms of the deal, but said the company spent less than $25 million on the acquisition.
The move expands Red Hat's open-source attack on competitors such as Sun Microsystems, Microsoft and Novell that have proprietary products in the same market. Red Hat's new software includes Netscape Directory Server, used to manage information such as usernames and access policies, and Netscape Certificate Server, used to manage user identities and encryption chores.
The move also adds another chapter to the long story of Netscape, a start-up whose software helped to ignite the Internet mania of the 1990s.
America Online, now a unit of Time Warner, bought the Netscape products in 1998 when it acquired the company in a complicated $4.2 billion transaction.
[Red Hat acquires Netscape server software]

Mufti agresor 2004

Mufti sa pokúšal vytrhnúť fotografke fotoaparát, odtrhol jej z neho blesk, ona mu potom radšej dala film.

To by nebolo až také divné, napokon na podobné jednanie sme u nášho štátotvorcu a otca republiky už celkom zvyknutí.

Humorné je to až v spojení s reklamou na doplnkové zdravotnícke poistenie Zdravie plus spoločnosti Union.
[sme.sk]

NIAC financuje jen dostatečně šílené myšlenky

NASA Institute for Advanced Concepts (NIAC) vyhlásil projekty, které letos obdrží grant na předběžnou studii. NIAC se specializuje na myšlenky, které jinak nemají šanci, protože se zdá, že jejich realizace bude možná až v daleké budoucnosti pokud vůbec.
...
z projektov ktoré postúpili do 2. kola hodnotenia vyberám:
  • Přetvoření živého organismu pro přežití na Marsu. (Předpokládám, že se jedná o mikroorganismy a rostliny. Export pozemské ekologie je předpokladem potenciálního terraformování Marsu.

  • Lunární vesmírný výtah. Díky menší gravitaci a absenci atmosféry by byla výstavba výtahu u Měsíce pravděpodobně daleko snažší než u Země. Přesto by lunární výtah byl velmi užitečný pro dopravu mezi Zemí a Měsícem i jako startovní bod pro meziplanetární lety. Nabízí se tedy varianta na Měsíci otestovat příslušnou technologii a teprve pak přistoupit k výstavbě na naší planetě.


Viac projektov je na transhuman blogu.

Heuristika dostupnosti a její problémy

Setkal jsem se během jednoho přijímacího pohovoru s psychologickými testy, které byly založené právě na porovnávání neporovnatelných věcí (ve stylu "Raději byste skákal po jedná noze nahý na mrazu, nebo vlekl svoji babičku kanálem plným krys?"). Test byl velmi dlouhý a jeho cílem údajně bylo zjistit, zda uchazeči myslí konzistentně.
Otázka číslo 100 třeba srovnávala "raději A nebo B", otázka 300 "raději B než C" a pod číslem 600 se skrývalo "C, nebo A?". Nezáleželo údajně na tom, jaký žebříček bude sestaven, ale čistě na tom, zda bude konzistentní - pokud se naopak nejednalo o personalistický trik, který měl lidi přimět k upřímnosti u toho mála otázek, na kterých skutečně záleželo :-).
[ScienceWorld]

piatok 24. septembra 2004

Škoda Rapid 2.5 V6

...Motor jsem použil z OPEL Vectra V6 24 ventilů,obsah 2500ccm / výkon 175k s šestiválcovou dodávkou kroutícího momentu, klidně tam může být i 3000ccm z Omegy, neboť je téměř identický. Kapitola samotná je podvozek- všechny nosníky karosérie jsou zesíleny na dvojnásobné sily plechu. Podlaha je pronýtovaná s dalšími plechy. Několik příčných trubek zakotvených v bokách a uložených v neviditelných pohledech proti kroucení. Všechny výlisky a svařenců podvozkových skupin jsou zesílené a vyvařené do plných profilů (rozdíl pevnosti v ohybu a krutu mezi otevřeným a uzavřeným profilem nosníku je řádový!) Tlumiče nové a ještě budou nové pružiny zadní nápravy, pro naložení dalších osob navíc, vzhledem k těžšímu agragátu. Dále nová pouzdra do ramen.
Brzdy -jsou naší výroby, vpředu chlazené kotouče upravené původní odlitky Opel, zadní kotoučové s ruční hydraulickou brzdou.
Karosérie-naintegrované plasty a lamino-nárazníky alá Ford Cosworth. Sedačky elektrické umožňující 6 druhů posuvů s bederni opěrkou a středový panel a opěrkou lokte (s úložným prostorem), která zakrývá hydrauliku ruční brzdy.
Motor má plnou elektroniku vstřiku.a zapalování a regulací Lambda s možností napojení diagnostických systémů. Výfuky jsou dva nezávislé, pro každou řadu válců.

Rychlost vozu je doporučená, na našich nerovných vozovkách do 210km/h. Pro samotný motor by nebyl problém 240km i v dálničním kopci. Motor poslušně naskočí v jakém koliv počasí na krátkém otočení klíčku.
...
Také jeho akcelerační schopnosti-už jeho sílu okusili někteří dravci našich silnic-neměli šanci se přiblížit!
[Rapid V6]

štvrtok 23. septembra 2004

Hydrogen: Our Future made with Nuclear

Japonci stavajú s skúmajú reaktor na generovanie vodíka z vody sírovo-jódovým (jód-síra?) cyklom. Vstupom je voda (H2O) a energia (teplo), výstupom sú molekuly vodíka (H2) a kyslíka (O2). Iste, elektrolýza je veľmi dobrá metóda na generovanie vodíka z vody s účinnosťou 0-90%, ale keď pripočítame aj straty pri výrobe elektriny tak dostaneme účinnosť 25-45%. Vodíkovo-jódový cyklus má účinnosť okolo 50%.
The Sulfur-Iodine Cycle uses thermochemical processes to obtain hydrogen and oxygen from water. The figure right depicts the cycle. In the initial stage, water reacts with iodine and sulfur dioxide to form intermediate products. The intermediate products break down to constituents upon heating, releasing hydrogen and oxygen. The iodine and sulfur are recycled in the system.
Testovací vysokoteplotní reaktor dosáhl letos v dubnu cílové teploty chladiva 950 stupňů C, je tedy schopen termochemické výroby vodíku. Zkoušky výrobního procesu by měly být ukončeny v březnu 2005, v následujících deseti letech by se na reaktor měla napojit výrobna, kde by z kyseliny sírové a jódu vznikal vodík (takzvaná metoda jod-síra). Do roku 2025 hodlá JAERI produkovat 60,000 krychlových metrů vodíku za hodinu. Takové množství je schopné naplnit palivové nádrže asi jednoho miliónu automobilů.

Viac informácií na stránke MPR alebo ScienceWorld.

streda 22. septembra 2004

Jak dlouhé nanotrubky potřebujeme pro vesmírný výtah?

Jak říká přední propagátor vesmírného výtahu Brad Edwards: "kabel z nanotrubek o průměru běžné šicí nitě unese automobil". Až dosud se však dařilo vytvářet nanotrubky dlouhé sotva milimetr, což je příliš málo na jejich spojení do podoby kabelu. Chemici z Los Alamos National Laboratory a Duke University se postarali o slušný průlom, když objevili způsob, jak udělat jednostěnné uhlíkové nanotrubky o délce 4 centimetry. (Nevypadá to jako mnoho, ale je třeba si uvědomit, že je to jediná molekula.) Podle výzkumníků pravděpodobně neexistuje žádný limit pro další prodlužování. Momentálně nanotrubky "rostou" rychlostí 11 mikrometrů za sekundu.

To sa môže zdať pomaly, ale 11 mikrometrov/s je 39.6 mm/h, teda skoro 4cm/h.
[transhumanismus.cz]

utorok 21. septembra 2004

Jaderná energetika a trvale udržitelný rozvoj

Na Britských listoch som našiel vcelku zaujímavý článok o jadrovej energetike.
Počet úmrtí na 1 vyrobenou TWh v elektrárnách (včetně těžby surovin, jejich dopravy apod.) je 4,1 pro olejové, 2,2 pro uhelné, 1,9 pro plynové, 1,2 pro sluneční, 0,07 pro větrné a 0,005 pro jaderné elektrárny.
Rovněž problematika vyhořelého paliva je neadekvátně a populisticky zveličována. Vyhořelé jaderné palivo je po několikaletém skladování v bazénu vyhořelého paliva na JE umístěno v kontejnerech do meziskladu vyhořelého paliva. Tento mezisklad se obvykle nachází rovněž v lokalitě JE, a palivo je zde skladováno a pod přísným dohledem monitorováno po dobu 50 let. Současné koncepce přepokládají, že poté bude vyhořelé jaderné palivo umístěno do trvalého hlubinného úložiště. Paralelně však probíhá celosvětový výzkum tzv. transmutačních technologií, které by po separaci transuranů a štěpných produktů zajistily další energetické využití "jaderného odpadu". Zcela reálně lze předpokládat, že za příštích 20-30 let se ze strašáka vyhořelého jaderného paliva stane druhotná energetická surovina a potřebná kapacita finálního odpadu k trvalému uložení se o několik řádů sníží.

Písal to síce "bývalý dlouholetý ředitel divize Inženýring ŠKODA Jaderné strojírenství, pracuje nyní jako ředitel Nuclear Safety & Technology Centre" ale aj tak je to celkom zaujímavé čítanie. Minimálne je to slušný protipól Greenpeace propagande.
Jaderná energetika a trvale udržitelný rozvoj

pondelok 20. septembra 2004

Reports of SETI@home Signal Highly Exaggerated

Furthermore, as we reported in the SETI@home Update of May 17, 2004, the fact that this candidate’s frequency drifts rapidly makes it extremely improbable that it is a transmission from extraterrestrials.
Reports of SETI@home Signal Highly Exaggerated

piatok 17. septembra 2004

Kampaň mesiaca: Nevyhadzujte peniaze!

...
Aj podmienky nového produktu Tatra banky sú šité na mieru tejto klientely (rozmýšľajúcej o svojich vkladoch v stovkách tisícov korún). Mať zadarmo balík služieb môže totiž iba ten, kto má na všetkých druhoch vkladov v Tatra banke v mesiaci priemerne viac ako 150-, 200- či 750–tisíc korún. Podľa veľkosti objednaného balíka.
O tom, že klientom s priemerným zostatkom v desiatkach tisícov korún bezplatné vedenie účtu, respektíve balíka služieb nehrozí, reklama nehovorí. „Hovorí sa vždy iba o možnosti, ísť do takých detailov sa v komunikácii jednoducho ani nedá,“ brzdí kritiku Z. Ďurčeková. Zároveň však súhlasí s názorom, že kampaň Nevyhadzujte svoje peniaze osloví aj menších klientov. „Stáli sme pred možnosťou robiť produktovú kampaň alebo imidžovú.
...
Príklad: Manažér s čistým príjmom okolo 50-tisíc korún bez žiadnych výraznejších úspor sa podľa pravidiel daných bankou nedostane ani do tretiny najnižšieho limitu, za ktorý je možné mať niečo zadarmo. Všetci ostatní operujúci mesačne s ešte menšími sumami, samozrejme, tiež. V tom, že banka v skutočnosti ponúka zadarmo balík, nie iba jednu službu, a tým, že nový klient môže získať sľubovaný bonus od Tatra banky najskôr po jednom mesiaci, sa rada zaoberala okrajovo.
...

viac na etrend.sk

štvrtok 16. septembra 2004

gmail invite spooler

Celkom dobrý nápad ako distribuovať Gmail pozvánky je spooler.

Teoreticky sem
môžete skúsiť napísať svoj email, je to priamo link na aplikáciu čo distribuuje pozvánky. Ak pozvánka nepríde, skúste ísť priamo na spooler. Ak Vám zostala pozvánka, skúste ju poslať na gmail@isnoop.net, bude zaradená medzi voľné.

štvrtok 9. septembra 2004

Preambuly

Pred pár dňami sme mali štátny sviatok - deň ústavy. Dnes som narazil na preambulu americkej ústavy a po prečítaní som si dal tú prácu a vygooglil som aj preambulu našej ústavy. Ako podľa prvých pár strán často poznať kvalitu knihy, podľa prvých taktov kvalitu skladby, dá sa podľa preambuly poznať kvalita ústavy? Posúďte sami!

Tu je úryvok preambuly Ústavy USA:
The Constitution is established by the sovereign People of the United States, not by the states themselves (though the states were responsible for ratifying the Constitution). The Constitution is acknowledged to be the supreme law, and any federal or state law contravening it is invalid. The principle contradicts the practice in many other countries, wherein the judgment of the legislature, the representatives of the people, is supreme under the doctrine of 'parliamentary supremacy' or 'parliamentary sovereignty.' In the United States, however, the Constitution, established by the People, is deemed superior to laws established by their agents (Congress).

A pre porovnanie uvádzam preambulu Ústavy Slovenskej republiky:
My, národ slovenský,
pamätajúc na politické a kultúrne dedičstvo svojich predkov a na stáročné
skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť,
v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva a historického
odkazu Veľkej Moravy,
vychádzajúc z prirodzeného práva národov na sebaurčenie,
spoločne s príslušníkmi národnostných menšín a etnických skupín žijúcich na území Slovenskej republiky,
v záujme trvalej mierovej spolupráce s ostatnými demokratickými štátmi,
usilujúc sa o uplatňovanie demokratickej formy vlády, záruk slobodného života, rozvoja duchovnej kultúry a hospodárskej prosperity,
teda my, občania Slovenskej republiky,
uznášame sa
prostredníctvom svojich zástupcov
na tejto ústave

Pripadá len mne tá Slovenská preambula dosť o hovne?

[Preambula k Ústave Spojených štátov amerických | Slovenskej republiky]

W3C Logo

Geniálne veci bývajú často veľmi jednoduché. 100% to platí o designe. Tu je návrh nového loga pre W3C. V článku sú podrobnosti návrhu loga.

Složitý rozhovor se ženou

Žena: Co bys dělal, kdybych umřela? Oženil by ses znovu?
Muž : Určitě ne!
Žena: Proč ne - nelíbí se ti manželství?
Muž : Samozřejmě líbí.
Žena: Tak proč by ses neoženil znova?
Muž : No, tak jo, oženil.
Žena: Opravdu? (Tváří se ublíženě).
Muž : (Slyšitelně vzdychne)
Žena: Spal bys s ní v naší posteli?
Muž : Kde jinde bychom spali?
Žena: Sundal bys moje fotky a místo nich pověsil její?
Muž : Tak to by asi bylo správné.
Žena: A dovolil bys jí, aby hrála mými golfovými holemi?
Muž : Ty jsou jí k ničemu, ona je levák.
Žena: ------------ ticho-----------
Muž : A do prdele!

Rada pro muže: Nepouštějte se s ženou do složitých hovorů !!!

Muslimstí teroristé neváhají...

Vsichni se diví, ze muslimstí teroristé neváhají a spáchají sebevrazdu.
Podívejme se na to:
  • Zádnej chlast, zádná parba, zádné disco, bary, restaurace, zádná televize, zádná zábava, zádnej sport, zádný porádný zrádlo.
  • Místo oblecení prosteradlo, místo siltovky rucník. Neustálé skucení chlapa na vezi. Petkrát denne klekat na bolavý kolena. Tahat sebou spinavej rucník na modlení.
  • Alláh je s tebou i na hajzlu pri masturbaci. Nesmís se holit. Tvá zena se nesmí holit. Nesmís flirtovat s kockama na ulici. Soulozit muzes az po svatbe. Nevesty ti vybere nekdo jiný, skaredý, který te nevzrusí.
  • Zenský, který sis vzal se nesnásí a vybíjí si to na tobe a navíc jsou hysterky, chodí obleceny do pytle a musí mít neustále závoj.
  • Vsude samej písek a sucho v tlame. Slunko pálí na hlavu.
  • Vypadás jak cigán. Zírás se závistí k Americe. To je zivot? To radsi smrt. A hurááá na to. A vzít sebou co nejvíc prasat co se mají líp nez já.
TAKZE O ZÁDNOU ZÁHADU VLASTNE NEJDE!

Smelly robot eats flies to generate its own power

British scientists are developing a robot that will generate its own power by eating flies.
The idea is to produce electricity by catching flies and digesting them in special fuel cells that will break down sugar in the insects' skeletons and release electrons that will drive an electric current.
[Reuters správa na MSNBC | EcoBot II: An environment monitoring autonomous robot (PDF)]

streda 8. septembra 2004

SUN Dual Opteron 2.4GHz

Sun Java Workstation W2100z
The dual-processor Sun Java Workstation W2100z, first in a new line of AMD Opteron processor-based workstations from Sun, delivers ultimate performance, visualization-class graphics solutions, high I/O throughput, and the ability to deploy large data sets (up to 16 GB in size) across multiple operating systems, including the Solaris OS, Linux, and Windows. With a single architecture, the Sun Java Workstation W2100z supports simultaneous 32-bit and 64-bit computing with no compromises in performance, allowing you to maintain your existing x86 infrastructure while still enabling a smooth migration to next-generation 64-bit operating systems and applications when required. The Sun Java Workstation W2100z is ideal for performance-intensive technical applications and grid computing.

...a čo za to? US$4695 za model s 2GB RAM, 73GB SCSI HSS, nVidia Quadro NVS280 grafikou a gigovou sieťou.

Robia aj lacnejší model. Za US$1995 dostanete Opteron 144, 1MB cache, Nvidia Quadro NVS280, 512MB RAM, 80GB ATA133 HDD, gigová sieť. To nie je zlé, len by to chcelo ešte nejaký monitor...
[w2100z | w1100z]

Pozor na preklady idiomov!

Včera som písal o "skvelých" prekladoch technických manuálov firmy Renault. Dnes som od kolegu dostal toto:

English:
- How do you do?
- All right.

Česky:
- Jak si to děláš?
- Vždy pravačkou.

Ako ftípek je to pekné, ale keď už ideme do dôsledkov tak na anglické zdvorilé How do you do sa odpovedá len a len How do you do. To je samé o sebe idiom ako prasa. All right by sa možno dalo odpovedať na How are you alebo podobnú neidiomatickú otázku.

Zvyšování frekvence procesorů zpomaluje, růst výkonu počítačů nikoliv

Podle všeho právě prožíváme nenápadný přelom ve vývoji procesorů pro nejrozšířenější třídu počítačů. Oba hlavní výrobci odpískali [informationweek.com] éru zvyšování pracovní frekvence. Donutily je k tomu fyzikální vlastnosti stávající křemíkové technologie...

Komentár:
Pre ziskanie predstavy o velkosti jednotlivych logickych celkov na procesore AMD K7:

Jednoduchsie tie jadra nebudu, to by museli prejst na RISC technologiu a AMD aj Intel su presvedceni o tom ze CISC je to prave. No comment.

CPU ale nikdy nebude velky ako zakladna doska, uz pri sucasnych velkostiach je problem s velkostou chipu. Teda nie ze by nevedeli vyrobit vacsi chip, ale pri frekvenciach radovo GHz je elektrina velmi pomala.

Vie niekto aka je rychlost elektronu v kove resp. v polovodici? Je to asi menej ako 300.000km/s? Vie o tom niekto nieco?

Pocitajme s rychlostou svetla vo vakuu: 300.000 km/s. Pocitajme ze chip ma 20mm takze signal prejde z jedneho konca chipu na druhy za 6.66666667 × 10^(-11)s. To je 0.0666666667 ns.
To sa zda celkom v pohode, az kym nezacneme pocitat inak: Aku taktovaciu frekvenciu mozeme mat pri velkosti chipu 20mm? 15GHz! A na dnesnych beznych 3GHz sa dostaneme pri velkosti chipu 100mm!
Takze tu su tvrde fyzikalne obmedzenia fyzickej velkosti chipov.

Teraz su vsetky polovodice len 2D a vrstvia sa na seba, prechod do 3D moze byt cenovou aj technologickou zachranou. Nedokazem ale odhadnut, kedy sa takto budu vyrabat procesory...

[Zvyšování frekvence procesorů zpomaluje, růst výkonu počítačů nikoliv a diskusia]

HP 441: profesionální linuxové řešení pro chudé školy

Pro chudé školy v rozvojových zemích vyvinula společnost Hewlett-Packard zajímavou sestavu, zahrnující značkový počítač osazený výhradně Open Source aplikacemi a doplněný periferiemi pro čtyři uživatele (žáky). Klienty láká jak na nízkou cenu, tak kvalitu Linuxu. Jsme rozvojová země? A kupovali bychom do škol takovéto netradiční desktopy?

Řešení nazvané multi-user 441 desktop je levné, a dá se říci staronové: k centrálnímu počítači s jedním procesorem jsou připojeny čtyři monitory a kromě běžné PS/2 klávesnice a PS/2 myši i tři další USB klávesnice a tři USB myši. Kromě běžné zvukové karty se využívají i tři USB sluchátka s mikrofonem. Tak u jednoho počítače mohou pracovat jen s minimálním omezením samostatně celkem čtyři žáci.



To vše s operačním systémem Linux Mandrake 9.1.3 s úpravou HP. Přestože by podobné řešení s dvěma 64bitovými CPU AMD Opteron a PCI-X dualmonitorovými grafickými kartami výkonem jistě zaujalo i fajnšmekry, je použit pouze procesor Intel Celeron 2 GHz a kombinace jedné AGP a tří PCI grafických karet nVidia Qdro4 100NVS s pamětí 64 MB. Operační paměť má 256 MB, ale je rozšiřitelná na 512 MB, disk 40GB IDE s 7200 rpm, CRT monitory jsou levné HP S5500 s úhlopříčkou 15".

CPU load pri práci jedného (vľavo) a štyroch (vpravo) žiakov:


HP 441 je zatím k mání pouze v Jihoafrické republice. Hewlett-Packard však předpokládá rozšíření prodeje i do dalších zemí, a to podle odhadu jejich tržního potenciálu. Možná tedy časem dorazí letáčky i do českých škol. Těžko říct, jaký o ně bude zájem...

[HP 441]

utorok 7. septembra 2004

Renault - preklady knižiek

Mám nejaké knižky k Renaultom, všetko anglické verzie. Popisy konektorov sú úplne geniálne preložené: 'zem' je tam písaná ako 'earth'. Samozrejme po anglicky sa píše 'ground' alebo 'GND' - je to idiom.
Kedy sa tí francúzi naučia konečne po anglicky?!

pondelok 6. septembra 2004

Renault Next

Pred časom som písal o Toyote Prius. Dnes som našiel pekné informácie o prototype Renault Next z roku 1995. Auto malo podobný systém pohonu ako už spomínaná Toyota Prius, teda elektromotory pre nižšie rýchlosti do 40km/h a benzínový motor pre vyššie rýchlosti a/alebo dobíjanie.
[...]

2 roky

2 roky me ucili francouzsky a umim jenom "hovno" a "zavolejte portyra, v mem bidetu je zaba"
[Z komentárov ku skvelému článku Země živitelka ... ?!]

Telefónne číslo sa bude dať preniesť až o rok

Ešte stále platí, že pri zmene telekomunikačného operátora príde jeho zákazník o svoje staré číslo. Pritom od 1. mája tohto roka mal byť tento problém minulosťou a čísla sa podľa zákona o elektronických komunikáciách mali dať preniesť. Zmeniť operátora bude pre klientov pohodlnejšie pravdepodobne až v budúcom roku, pretože teraz na to nie sú splnené potrebné podmienky.

V praxi mal celý systém fungovať takto: ak mal napríklad niekto uzatvorenú zmluvu so spoločnosťou Orange a chcel prejsť k EuroTelu, mohol si nechať svoje číslo vrátane predvoľby 0905 či 0908. Rovnako aj zákazník EuroTelu si mohol k Orangeu preniesť číslo začínajúce napríklad na 0903. Operátori by o svoje predčíslia úplne neprišli, keďže by ich aj naďalej mohli vydávať svojim novým zákazníkom.

Podľa hovorcu Orangeu Petra Tótha dôvodom meškania spomínanej služby je technická náročnosť jej zavedenia a neexistujúci vykonávajúci predpis k príslušnému ustanoveniu zákona o elektronických komunikáciách. "Predpokladáme zavedenie prenositeľnosti čísla medzi mobilnými sieťami v prvom polroku 2005, čo je v súlade so skúsenosťami iných operátorov v zahraničí, kde implementácia prenositeľnosti trvala 12 až 18 mesiacov," dodal Tóth.

piatok 3. septembra 2004

WinXP SP2 = security placebo?

We evaluated the security features of Windows XP SP2 on a test machine, following a clean install of XP Pro with no configuration changes and no third-party software or drivers installed. We installed XP with the NTFS file system, choosing all of the factory defaults, then patched it with each recommended security update including SP-1 (required), before installing SP2.
...
Microsoft declined many opportunities to harden Windows XP in a meaningful way; that is, by disabling unnecessary services, enforcing the multiuser environment, setting sensible user and file permissions, and installing a fully-functional packet filter.
...
Windows may be easy to use, but it is extremely complicated and difficult to administer, especially for security, with a tremendous number of hidden functions and many complex configuration interfaces.
...
The Security Center is a good idea, but as it's been implemented, it's little more than a gimmick that will lead to a false sense of security. Our test system remained vulnerable to a vast host of online threats, especially those involving user interaction. And that's a pity, because a Windows system can be hardened significantly so that even careless users will have trouble infecting it - so long as one knows how to go about it.
...
Unfortunately, Windows remains a quite dangerous system to connect to the Internet, and users are still very much on their own in terms of security solutions.
[WinXP SP2 = security placebo?]