streda 30. júna 2004

Gmail: Help Center

Potrebujete naimportovať kontakty do Gmailu? Čítajte How do I import addresses into my Contacts list?.

pondelok 28. júna 2004

MUHAMMAD IBN MÚSÁ AL-CHWÁRIZMÍ

To boli časy, keď boli arabáci špičkou v matematike... Dúfam že sa zase umúdria a začnú sa venovať nejakým podobným progresívnym veciam, nie tomu čo robia teraz. (Samozrejme nechcem hádzať všetkých do jedného vreca, ale pred 1200 rokmi sa prezentovali omnoho pokrokovejšie...)

piatok 25. júna 2004

Plynofikácia

Obšťastnila náš Středočeská plynárenská dopisem. Pokud právě teď nakupujeme otop na zimu, mohli bychom prý zvážit využití plynu jako energie k vytápění, vaření a ohřevu užitkové vody. Že se nám to bohatě vyplatí a kompletní plynofikaci naší nemovitostí nám zajistí na klíč. No, zajímalo by mě, jestli ten krásný propagační dopis s 3D brožurou a posouvacím obrázkem dostalo všech 80 rodin v našem odnepaměti plynofikovaném věžáku...
...
...
...
Dopis od plynárny jsme dostali u nás v ulici všichni. Plynofikace této ulice proběhla před 15 lety a uhlím tam netopí nikdo. Na naši adresu navíc přišel tento dopis na jméno dědečka, který již dobrých dvacet let pobývá v urně. Nechápu, proč si plynárna není schopna před odesláním podobného dopisu ověřit, jestli dotyčná domácnost používá či nepoužívá plyn a jestli náhodou nepíšou lidem, kteří se narodili v roce 1880.

Nyní jim tedy sepisuju dopis o tom, že dědeček již plynové vytápění nepotřebuje, neboť spálen je dostatečně a za posledních dvacet let si na zimu nikdy nestěžoval. Také chci zdůraznit, že dědeček v tom hrobě není uložen sám, takže by měla plynárna ještě oslovit Šenkýřovy a Hrabákovy, kteří ten hrob sdílejí s ním. Dědeček je v tomto hrobě menšinou, takže o případné plynofikaci hrobu by museli rozhodnout i ostatní obyvatelé.

Myslím, že dědeček nebude mít radost ani z jedné z 1500 velkých osušek, které plynárenská společnost nabízí těm, kteří zareagují nejrychleji. Z krematoria nám byl dědeček vrácen velmi osušený.

Plynárenská společnost ve svém dopise nabízí dědečkovi "více pohodlí a komfortu". Nejsem odborníkem na posmrtný život, ale domnívám se, že zavedení plynu do urny by dědečkovi více pohodlí a komfortu nezpůsobilo. Naopak, pěkně by nám to dědečka rozvířilo!

Myslím, že tento marketingový tah se Středočeské plynárenské VELMI nepovedl...

Zkouška z fyziky

Zkouška z fyziky

Otázka při zkoušce z fyziky na univerzitě v Kodani: 'Popište jak určit výšku mrakodrapu pomocí barometru.' Jeden student odpověděl: 'Upevníte dlouhý kus provazu k vrchu barometru, pak spustíte barometr se střechy mrakodrapu na zem. Délka provazu plus výška barometru se rovná výšce budovy.'
Tato vysoce originální odpověď tak rozzuřila zkoušejícího, že studenta vyhodil. Student se odvolal na základě toho, že jeho odpověď byla nepochybně správná , a univerzita jmenovala nezávislého arbitra, aby případ rozhodnul. Arbitr usoudil, že odpověď byla opravdu správná, ale neukázala žádné zjevné znalosti fyziky.
K vyřešení problému bylo rozhodnuto zavolat studenta a dát mu šest minut, během kterých by měl ve slovních odpovědích prokázat alespoň minimální obeznámenost se základními principy fyziky. Student seděl tiše pět minut, čelo zamračené přemýšlením. Arbitr mu připomněl, že čas už uplynul, a student na to odpověděl, že má několik velmi závažných odpovědí, ale nemůže se rozhodnout, kterou použít. Když mu bylo doporučeno, aby si pospíšil, student odpověděl: 'Zaprvé můžete vzít barometr na střechu mrakodrapu, hodit ho přes okraj dolů a měřit čas, než barometr dopadne na zem. Výšku budovy lze spočítat podle vzorce H = 0.5g * t 2. Pro barometr to ale bude smůla'. 'Nebo, pokud svítí slunce, můžete změřit výšku barometru, pak ho postavit na zem a měřit délku jeho stínu. Pak změříte délku stínu mrakodrapu a potom je jednoduchou záležitostí pomocí poměrné aritmetiky spočítat výšku mrakodrapu'. 'Pokud byste ovšem chtěli být vysoce vědečtí, mohli byste upevnit krátký kus provázku k barometru a zhoupnout jím jako kyvadlem, nejdřív k zemi a pak ke střeše mrakodrapu. Výška se vypočítá z rozdílu v gravitační síle T=2 pisqroot (l / g).' 'Nebo jestli má mrakodrap venku únikové schodiště, bylo by jednodušší vyjít nahoru a označovat celou výšku budovy pomocí délky barometru a pak to sečíst.' 'Kdybyste ale chtěli být jenom nudní a ortodoxní, pak byste mohli použít barometr k měření tlaku vzduchu nejdřív na střeše mrakodrapu a pak u země, potom převést rozdíl tlaků v milibarech na stopy, a dostali byste tak výšku budovy.' 'Protože jsme ale trvale nabádá ni, abychom uplatňovali nezávislé myšlení a používali vědecké metody, bylo by nepochybně nejlepší zaklepat na domovníkovy dveře a říct mu: 'Kdybyste chtěl pěkný nový barometr, dal bych vám tenhle, když mi sdělíte výšku tohoto mrakodrapu'.
Ten student byl Niels Bohr, jediný člověk z Dánska, který získal Nobelovu cenu za fyziku.
(OSEL.CZ)

utorok 22. júna 2004

Dlhovekost

Příroda nemá se stárnutím problém. To mají jen lidé a zvířata, která držíme v zajetí. Většina živočichů přijde o život "tragicky" mnohem dříve než stačí zestárnout. Důležité je, aby stihli zplodit potomky a uvést je do života. Víc už není třeba. Takže tyhle mechanismy dlouhověkosti jsou vlastně jen pojistky. Když je bída, tak není vhodné přivádět na svět mláďata. Je lepší počkat. A v tomto připadě je třeba, aby se organismus pojistil, proti spontánně vznikajícím škodám. Takže nasadí sirtuiny. Jakmile je po bídě, vrhnou se živočichové na plození potomků a pak už jim na životě zase nezáleží. Jen výjimečně najdeme živočichy, kteří žijí krajně bezpečným způsobem života - např. královny termitů žijí za pancířem termitiště a šance, že je něco sežere, je skoro nulová. Proto taky má termití královna opravné mechanismy, které ji udrží tělo v plném výkonu celá desetiletí. Dělnice chcípne za pár týdnů.

Inak je to komentár k článku o pôsobení sirtuinov na organizmus.

First Private Manned Mission to Space

Konečne! Scaled Composites, sponzorovaná Paulom Allenom (áno, ten z MicroSoftu) včera úspešne dosiahla vesmír (výška nad 100km). To by nebolo nič divné - rusi, američania a číňania to robia skoro bežne, ale SpaceShipOne je prvé súkromné lietadlo/raketa ktorá dopravila človeka do vesmíru.
Fotky sú veľlmi zaujímavé.
Press release

Update: na BBC NEWS Science/Nature som našiel veľa (The first private manned spacecraft has made history , Space pilot 'ready to go', New face on space flight, Date set for private space launch, Private spaceship almost in space) článkov o SC, SS1 a jeden aj o histórii rekordov v letectve a neskôr aj v kozmonautike. Zaujímavé čítanie.